Çiftçiye Sudan darbesi

Çiftçiye Sudan darbesi
17 Şubat 2017 08:47

Zor durumdaki Türk çiftçisine bir darbe de hükümetin yabancı ülkelerde kiralattığı tarım arazilerinden geliyor. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Sudan’da kiralanan Sivas büyüklüğündeki devasa tarım arazisinde sadece tropikal meyve ve sebze değil, aynı zamanda buğday, domates ve salatalık gibi Türkiye’de zaten yetişen ürünlerin de üretilip Türkiye’ye gönderileceğini bildirdi.

 

 

 

 

 

Tahıl ülkesi olarak bilinen, dünyaya sebze ve meyve ihraç eden Türkiye tarihinde ilk kez yabancı ülkelerden toprak kiralayıp bu ülkelerde tarımsal ürün üretme kararı aldı. Bu kapsamda 2014 yılında devlet ve özel sektör işbirliğiyle Afrika ülkesi Sudan’da 7 milyon 805 bin dekar (dönüm) tarım arazisi 99 yıllığına kiralandı. Hükümetin büyük destek verdiği bu projeyle, bu topraklarda ananas, mango, avokado, pepino, jambu, kanola, pamuk ve yağlı tohum gibi Türkiye’de yetişmeyen ya da üretim açığı olan tropikal tarım ürünlerinin ucuza yetiştirileceği açıklandı. Projeye göre Sudanlı çiftçilerin üreteceği bu ürünler hem Türkiye’ye gönderilerek iç piyasa ucuzlatılacak hem de başka ülkelere ihraç edilecekti.
ŞİMDİ DE SUDAN RİSKİ ÇIKTI

 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Tarım Bakanı Faruk Çelik’e, Sudan’da kiralanan tarımsal arazide hangi ürünlerin yetiştirileceğini, özel sektörün yanı sıra devlete ait kuruluşların da bu ülkede toprak kiralayıp kiralamadığını sordu. Çelik, bu soruya verdiği yanıtla, artan üretim maliyetleri nedeniyle kendi toprağını dahi ekip biçemez hale gelen, tarlaları ve traktörleri bankalar tarafından haciz yağmuruna tutulan Türkiye’deki çiftçilerin şimdi de Sudan riskiyle karşı karşıya kaldıklarını ortaya koydu.
BUĞDAY DA VAR DOMATES DE

 

Çelik, Sudan’da sadece Türkiye’de yetişmeyen tropikal ürünlerin değil, aynı zamanda Türkiye’de en çok üretilen buğday ile domates, biber, patlıcan ve salatalık gibi yazın ülke genelinde, kışın seralarda üretilen bitkilerin de üretileceğini açıkladı. Çelik, Tarım Bakanlığı’na bağlı Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü’nün (TİGEM) Sudan’da kiralana arazinin içerisinde 125 bin dekarlık bir alana örnek çiftlik kuracağını ve bu arazide yapacağı üretimle özel sektörü yönlendireceğini bildirdi. Çelik, TİGEM’in örnek çiftlikte pamuk, soya, ayçiçeği, susam, buğday, mısır, şeker kamışı, bakla, yonca, domates, patlıcan, hıyar ve biber üretimi yapacaklarını açıkladı.
SİVAS BÜYÜKLÜĞÜNDE ARAZİ

 

Türkiye’nin Sudan’da kiraladığı tarımsal arazi, Türkiye’nin dördüncü en büyük tarımsal alanına sahip Sivas’a yakın bir genişliğe karşılık geliyor. Toplam 239 milyon 430 bin dekar tarımsal alana sahip olan Türkiye’de en büyük tarım arazisi 19.1 milyon dekarla Konya’da bulunuyor. Bu ili 12.2 milyon dekarla Ankara ve 11.8 milyon dekarla Şanlıurfa izliyor. Sivas 8.1 milyon dekarla dördüncü, Yozgat 6.3 milyon dekarla beşinci sırada yer alıyor. Dolayısıyla Sudan’daki arazi Diyarbakır, Kayseri, Eskişehir, Çorum ve Manisa’nın da yer aldığı en büyük ilk 10 ilin 6’sından daha geniş bir alanı kaplıyor.

 

 

Kaynak: Erdoğan Süzer/Sözcü

Çiftçiye Sudan darbesi