Çiftçilerin yüzde 84’ü para biriktiremiyor!

Çiftçilerin yüzde 84’ü para biriktiremiyor!
16 Temmuz 2018 09:30

Tarım alanında çalışmalar yapan Doktar kuruluşunun yaptığı araştırma sonuçlarına göre Türk çiftçisi toprağına bağlı ancak para kazanamıyor. İşinden gurur duyuyor ancak üreticiye saygı duyulmadığını düşünüyor. Araştırma, üreticilerin yüzde 84’ü para biriktiremiyor ve tarlaları için yeni yatırım yapamıyor.

 

 

Araştırmaya göre her 4 çiftçiden 3’ü yaptığı işten gurur duyuyor ancak kendi çocuklarının bu işe devam etmesine sıcak bakanların oranı yüzde 30’larda kaldı. Çiftçilerin yarısından fazlasının yaptıkları işin toplumda saygı görmediğini düşündüğü de araştırmanın bulguları arasında.

 

Araştırma, üreticilerin büyük bir bölümünün (yüzde 84) para biriktiremediklerini ve tarlaları için yeni yatırım yapmadıklarını ortaya koydu. Diğer taraftan çiftçilerin arazilerini satmayı düşünmediği (yüzde 84) ve çiftçiliğe devam etmek istediği görülüyor.

 

Sorulan sorular neticesinde üreticilerin yüzde 56’sının maliyet hesabı tutmadığı, vade kullanan çiftçilerin ise yüzde 48’inin ödediği faizi bilmediği görülüyor. Ayrıca vadeli çalışan çiftçilerin banka, bayi, kredi kooperatifi, tüccar ve fabrika gibi seçeneklerden hangilerini tercih ettikleri ve banka ile çalışmayan çiftçilerin neden bankayı tercih etmedikleri araştırmanın sonuçları arasında yer almakta. Finansal okur-yazarlık ile ilgili soruların yanında çiftçilerin sigortacılık alışkanlıkları ile ilgili olarak, Türkiye genelinde tarım sigortası yaptıranların oranının yüzde 20’lerde kaldığı, Doğu Anadolu’da ise bu oranın çok daha bir düşük seviyede olduğu görülüyor.

 

İHA