Çiftçi, ödeme tarihi hâlâ açıklanmayan 2019 desteklerini sordu!

Çiftçi, ödeme tarihi hâlâ açıklanmayan 2019 desteklerini sordu!
19 Ekim 2019 09:53

TBMM’ye gönderilen 2020 yılı bütçesinde tarımsal desteğin yeni yılda yüzde 36 artışla 22 milyar TL olarak açıklanması olumlu karşılandı. Ancak hâlâ ödeme tarihleri açıklanmayan 2019 desteklerinin ne zaman ödeneceği sorusunu akıllara getirdi. Çiftçi 16.1 milyar TL olarak açıklanan 2019 desteğinin ne zaman ödeneceğini merakla bekliyor.

 

 

Cumhuriyet’ten Gamze Bal’ın haberine göre 2018 desteğinin yeni alınabildiğini hatırlatan Türkiye Ziraatçılar Derneği (TZD) Başkanı Hüseyin Demirtaş, ödemesi sonradan yapılan desteklerin miktarının önceden açıklanmasını “şov yapmak” olarak niteledi.

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Başkanı Özden Güngör ise 2019 için hayvansal desteklerin hiçbirinin açıklanmadığının altını çizerek, “Hayvancılık sektörü yanlış politikalar nedeniyle zor durumda. 2020’de 6.6 milyar TL’nin doğrudan hayvancılık desteklerine ayrılması doğru bir yaklaşım. Ancak girdilerin ithal olması maliyetleri sürekli artırıyor. Geciktirilen her destek, borç yükünü yükseltiyor” dedi. Bir çiftçi ise “Ekime başladık ama ne kadar kazanacağımızı bilmiyoruz” derken, başka bir çiftçi, “Zamanında ödenmeyen destekler, maliyetlerimizi daha da artırıyor” dedi.