CHP’ye sunulan kamuoyu araştırmasına göre; Erdoğan’a oy veren 10 kişiden 4’ü ‘sistem değişmeli’ diyor

CHP’ye sunulan kamuoyu araştırmasına göre; Erdoğan’a oy veren 10 kişiden 4’ü ‘sistem değişmeli’ diyor
6 Şubat 2020 10:12

CHP’ye sunulan kamuoyu araştırmasına göre, 24 Haziran 2018 seçimlerine göre AK Parti yüzde 42.6’dan yüzde 35.9’a düştü, 6.7 puan oy kaybetti. Cumhurbaşkanlığı seçiminde Erdoğan’a oy verenlerin yüzde 40’ı bu sistemin değişmesi gerektiğini söylüyor. AK Parti-MHP ve CHP-İYİ Parti yakınlaşmasının pekiştiğini gösteren araştırmaya göre CHP-HDP arasında da yakınlaşma var. Çalışmaya göre HDP’li seçmenlerin yüzde 60’ının ikinci partisi CHP.

 

 

Gazete Duvar’dan Nergis Demirkaya’nın haberine göre CHP’nin yaptırdığı “Seçmen gözünden siyasete ve Türkiye’ye bakış” araştırmasından dikkat çekici sonuçlar çıktı. Araştırmaya göre Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne geçilen 24 Haziran 2018 seçimleri ile kıyaslandığında Cumhur İttifakı çoğunluğu kaybetmiş görünüyor. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Erdoğan’a oy vermiş seçmenlerin dahi yüzde 40’ı “mevcut sistem bu şekilde devam etmemeli” diyor.

 

 

CUMHUR İTTİFAKI’NDA YÜZDE 6.8 OY KAYBI

 

 

Araştırmaya göre AK Parti yüzde 42.6’dan yüzde 35.9’a, Cumhur İttifakı toplamı ise yüzde 53.7’den yüzde 46.9’a geriledi. Yüzde 6.8’lik oy kaybı yaklaşık 3.5 milyon seçmenin AK Parti’yi terk ettiği anlamına geliyor. CHP ise yaklaşık 1.8 milyon seçmen kazanmış ve oylarını yüzde 22.6’dan yüzde 26.3’e çıkarmış görünüyor. Ancak bu seçmenin ne kadar kalıcı olduğu şimdilik ölçülemiyor.

 

 

MEVCUT İTTİFAKLAR PEKİŞİYOR, CHP-HDP YAKINLAŞIYOR

 

 

Araştırma son genel ve yerel seçimlere ittifakla giren AK Parti – MHP ve CHP – İYİ Parti yakınlaşmasının pekiştiğini gösteriyor. AK Parti ve MHP’de her iki partinin seçmenlerinin ikinci tercihi yüzde 65 oranında diğer parti. İYİ Partili seçmenlerin yüzde 57’sinin ikinci partisi CHP. CHP ile HDP seçmeni arasında da bir yakınlaşma var. HDP’li seçmenlerin yüzde 60’ının ikinci partisi CHP görünüyor. HDP’lilerin bir diğer ikinci partisi yok.

 

 

SEÇMENLERİN DÖRTTE BİRİ ‘YENİ PARTİ DİYOR

 

 

Seçmenlerin dörtte biri yeni bir partiye ihtiyaç olduğunu düşünüyor. Ancak eski başbakan Ahmet Davutoğlu liderliğindeki Gelecek Partisi’ne ve eski bakan Ali Babacan’ın parti girişimine ilgi henüz düşük görünüyor. Yeni partilerle ilgili tutumların mayıs ayı anketleri ile ortaya çıkabileceği ifade ediliyor.

 

 

ERDOĞAN’A OY VERENLERİN YÜZDE 40’I ‘SİSTEM DEĞİŞMELİ’ DİYOR

 

 

Araştırmaya göre henüz 1.5 yılını dolduran Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ni seçmenlerin yüzde 68’i benimsemiyor. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Erdoğan’a oy vermiş seçmenlerin yüzde 40’ı da “mevcut sistem bu şekilde devam etmemeli” diyor. “Sistem değişmeli” diyen MHP’lilerin oranı da yüzde 54. Sistemle ilgili “başkanlık sistemi kalmalı ama başkanın yetkileri azaltılmalı” diyenler yüzde 31.5, “parlamenter sisteme geri dönülmeli” diyenlerin oranı ise yüzde 47.3.

 

 

2 AK PARTİLİDEN 1’İ KANAL İSTANBUL’A KARŞI

 

 

Türkiye genelinde çoğunluk Kanal İstanbul’a karşı. Ancak seçmenlerin üçte biri kararsız ya da henüz konuyla ilgili fikri yok. AK Partili seçmenlerin sadece yüzde 50’si Kanal İstanbul için “evet yapılsın” diyor.

Seçmenlerin yüzde 66’sı Türkiye’nin Suriye politikasını yanlış buluyor. Seçmenler yüzde 69’u Türkiye’de ekonomik kriz olduğu konusunda uzlaşıyor. AK Partililerin yüzde 52’si ekonominin kötü durumda olduğunda hemfikir. Seçmenlerin yüzde 77’si siyasi görüşlerini sosyal medyada paylaşmaktan çekiniyor.

 

Fotoğraf: Reuters