CHP’ye oy vermeyen bir İl Başkanı CHP’nin kaderini belirledi!

CHP’ye oy vermeyen bir İl Başkanı CHP’nin kaderini belirledi!
13 Mart 2018 08:15

Seçimlerde CHP’ye oy vermeyen bir İl Başkanı CHP’nin kaderini belirliyor… CHP de bu il başkanının önergesi ile kendi Anayasasını hazırlıyor… Bu Anayasası ile ülkeyi yönetmeye talip oluyor… Ve sizin kaderinizi belirliyor… O yüzden bu anlatacaklarım bu ülkenin her bir vatandaşını ilgilendiriyor.

 

Ece Sevim Öztürk / Çağdaş Ses

 

Ancak… Bu yazımı özellikle CHP’li yol arkadaşlarımın dikkatle okumasını temenni ediyorum. Zira, önümüzdeki seçimlerde kimlerin milletvekili olacağını kimlerin belirleyeceğine ilişkin önemli veriler paylaşacağım. Bu anlatacaklarım sizi oldukça şaşırtacak diye düşünüyorum. Zira, hiçbir yerde haber olmadı.

 

 

CHP’DE ÖN SEÇİM LAĞVEDİLDİ

 

 

CHP’nin olaylı tüzük kurultayını henüz gerimizde bıraktık. Bunlardan ilki ön seçime ilişkin…

Kimse bu saatten sonra ön seçim yapılmasını beklemesin. Çok basit oyunlarla, CHP’nin onurlu kurultay delegelerini kandırarak, ön seçimi kaldırdılar. Yönetimin “ön seçim olduğu gibi yerinde duruyor, hatta daha da sağlamlaştı” demelerine asla inanmayın. Tüzük meseleleri çetrefilli diye ilgilenmezsiniz, nasılsa oturup da okumazsınız diye bu kadar açıkça yalan söyleyebiliyorlar. Hepsini belgesiyle aşağıda anlatacağım.

 

 

PARTİYE ÜYE OLMADAN VEKİL OLABİLECEKLER

 

 

Eski tüzükte “Parti üyesi olmayanlardan, Parti Meclisince ön seçime, aday yoklamasına veya merkez yoklamasına katılmaları uygun bulunanlar ile merkez kontenjanından aday gösterilenler, Tüzüğün 12. maddesi uyarınca Merkez Yönetim Kurulunca üyeliğe kabul edilir.” deniliyordu.

Değişikliğe gidilerek, Madde 52’ye üyelik şartı aranmadan vekilliği getirdiler:

“(2) Partiye üye olmadan aday olabilme Parti Meclisinin kararına bağlıdır.”

 

 

İTTİFAK PARAVANIYLA ÖN SEÇİM PARTİDEN SİLİNDİ

 

 

Bu maddeyi neden bu şekilde düzenlediler diye düşünürsek… Yönetim zaten örgütten gelen milletvekillerinden oldum olası hazzetmiyor ama belli ki ittifak yapacakları partilerin milletvekilleri kendi partilerinde kalsın ama bizim listelerimizden seçilebilsinler diye düşünüyorlar ve bunun altyapısını hazırlıyorlar.

Oysa… Normalde ittifak yapan partiler seçime kendi listeleriyle girerler. Partilerin aldığı oya göre vekil dağılımı yapılır. Partilerle ittifak yapacağız diyerek, ittifakı paravan yaparak ön seçimi kaldıracak maddeyi tüm delegeye oy birliğiyle geçirttirdiler.

Kontenjandan belirlenecek milletvekillerini de seçilebilir yerlere serpiştirme hakkını elde tuttular.

 

 

MİLLETVEKİLLERİNİN BELİRLENMESİNDE ÖN SEÇİM NASIL YOK EDİLDİ?

 

 

Maddeyi inceleyen partililer görecektir ki… İttifak yapılması durumunda da tüm milletvekillerini genel merkez belirleyebilecek. Bu aslında taslakta yoktu, verilen önerge ile şekillendirildi. Üstelik tüm delegeler kandırılarak!

 

Ekran-Resmi-2018-03-12-03.42.19

Nasıl olduğunu anlatayım hemen… Divan Başkanı Hakkı Süha Okay, kurultay boyunca ılımlı bir divan başkanlığı görevini üstlenmiş olsa da, delegelere mevcut maddeye ilişkin olarak “çok da önemli bir madde değil, değişiklikle ilgili Siirt İl Başkanı Nevaf Bilek konuşacak” diyor. Bilek de önerge üzerine söz alıyor ve Kürt sorununa ağırlıklı olarak değindiği bir konuşma yapıyor. Konuşmasında, değişecek olan maddede “ittifak görüşmelerini PM’nin gerçekleştirmesi gerektiğinin” altını çiziyor. Taslaktaki mevcut maddeyi çok da önemsemeyen partililer tartışmalı tüm maddelerin aksine oy birliği ile bu maddeyi geçiriyorlar. Madde oylandıktan sonra bir de bakıyorlar ki, ön seçim lağvedilmiş!

Kurultay delegeleri kandırılarak geçirilen bu önerge üzerindeki değişiklik için, öncesinde 15 İl Başkanından imza topluyor Nevaf Bilek… İmza verenlerden Tokat İl Başkanı Feramuz Şahin dahi ne olduğunu anlayamıyor ve duruma çok sinirleniyor da telefonlara çıkmıyor Nevaf Bilek…

 

 

ÖNSEÇİMİN YOK EDİLMESİ EMRİNİ BÜLENT TEZCAN’DAN ALIYOR

 

 

Peki, Hakkı Süha Okay’ın “çok da önemli bir madde değil” dediği, Nevaf Bilek’in önergesiyle önseçimin lağvedilmesine neden olan bu hileli önergenin verilmesini kim emrediyor?

Tabii ki Bülent Tezcan.

İl Başkanlarının Whatsapp yazışmasına bakarsanız eğer, Bülent Tezcan’a talimatın gereğini yerine getirdiğine ilişkin rapor veriyor İl Başkanı. Zannediyorlar ki, basına çıkıp da “önseçimde değişiklik yok arkadaşlar” deyince herkes inanacak, kimse konuşmayacak, kimsenin haberi olmayacak, hep kazanacaklar, onlar hep kazanacak!

Ayıptır yahu!
Ekran-Resmi-2018-03-12-03.43.39-1024x666

 

PEKİ KİMDİR BU NEVAF BİLEK?

 

Siirt İl Başkanı Nevaf Bilek’ten size uzun uzun söz etmeyeceğim. Şu kadar belirtsem yeterli olacak zaten… Siirt’in Eruh ilçesinde, Çimencik köyündeki ilkokulda oy kullanan CHP’nin Siirt İl Başkanı 1033 No’lu sandıkta oy kullanıyor.

 

1

2015 genel seçimlerinde 1033 No’lu sandığın oy dağılımına baktığımda HDP’ye 37 oy verildiğini, CHP’nin hiç oy almadığını görüyorum. CHP İl Başkanı CHP’ye oy vermiyor yahu!

2

 

47’LİLER DİRENİYOR AMA BU KEZ ÖZLEM ÇERÇİOĞLU DEVREYE SOKULUYOR

 

CHP’nin demokratik bir tüzüğe kavuşturulması için hazırlanan bildiriye imza veren 47 milletvekili, tüzük kurultayında da organize bir şekilde hareket etti. Genel başkan adaylığı için gerekli imza sayısının 127’den 64’e çekilmesi,

Gençlik kotasının yüzde 10’dan 20’ye çıkartılması,

Komisyonda, tüzük taslağındaki ‘parti çalışmalarına aktif olarak katılan ve düzenli aidat ödeyen’ partili için ‘üye’, ‘partiye sadece gönül bağıyla bağlı olup destek vermek isteyen’ partili için ise ‘destekçi üye’ tanımı yeniden düzenlenmesinin akabinde getirilen madde, 47’lilerin direnişi ile geçirilmemesi….

Bunlar önemli başarılardı.

 

BÜLENT TEZCAN OYUNU BÖYLE KAZANIYOR

 

Önseçim maddesinde Bülent Tezcan’ın oyununa getirilen delegelerin de öfkesi henüz tazeyken, 47’liler kendi önergelerini veriyordu.

Bu madde ile ilgili konuştuğum her milletvekili ve delege 700’ün üzerinde elin kaldırıldığını söylediler. Bağımsız ifadelerin birbirileri ile uyuşması ve kurultay basına kapalı olması hasebiyle bu anlatılanları doğru kabul edilerek içeride yaşananları aktarıyorum:

Delegeler kandırıldıkları için oldukça sinirli ve gerginler… Önseçim maddesi için 47’lilerin önergesi 700’den fazla oy alınca Bülent Tezcan oturduğu yerden ayağa kalkarak Hakkı Süha Okay’a bağırmaya başlıyor. Mürsel Alban ile Ulaş Karasu 440 sayınca delegeler kartlarını Divan’a fırlatarak protesto ediyorlar. Erkan Aydın ve Musa Çam gibi isimler dahi, önergeye imza vermedikleri halde tepki gösteriyorlar, Divan’a yürüyorlar. Hatta Barış Yarkadaş delege kartını fırlatınca Kılıçdaroğlu’nun ayağının dibine düşüyor da, “sen Kemal Bey’e nasıl kart atarsın” diyenler oluyor… Kavgalar, gürültüler kopuyor.. Bir daha sayıyorlar 500 küsüre çıkıyor, bir daha 600… Milletvekilleri kürsü işgali yapıyor… Bakıyorlar olacak gibi değil, Nevaf Bilek’in değil de, ön seçimi esas alan 47’lilerin önergesi geçecek alelacele ara veriyor Hakkı Süha Okay… Ve iki saat boyunca kulis başlıyor…

 

İL BAŞKANLARINA HDP İLE İTTİFAK VE VEKİLLİK VAADİ

 

Kimi Doğu ve Güneydoğu İl Başkanı’na Bülent Tezcan’ın şu vaadi iletiliyor: Bu maddeleri geçirin… HDP ile ittifak yapacağız… Doğu ve Güneydoğu’da aday listeleri belirlenirken ilk sıraya sizin adlarınızı, altınızdaki sıralara da HDP’lileri yazacağız.

Bunun üzerine, yönetim maddelerde sıkıntıya düştüğünde il başkanları canhıraş bir mücadelenin içine giriyor.

 

HAKKI SÜHA OKAY’A KÜFREDEN ENGİN ÖZKOÇ’A DİSİPLİN YOLU GÖRÜNÜYOR

 

Grup Başkanvekilleri Engin Altay ile Engin Özkoç’tan tartışmayı yatıştırma namına pek bir hamle gelmiyor. Engin Özkoç, Hakkı Süha Okay’a hakaretamiz sözler sarf ettikten sonra tutanağını tutan Hakkı Süha Okay divan başkanlığını terk ediyor. Özgür Özel sürekli partilileri sakinleştirmeye çalışıyor, eliyle Engin Özkoç’un ağzını kapatıyor. Engin Özkoç’un disipline verilmesi için imza toplanması girişimlerine başlanıyor.

 

 

HAKKI SÜHA OKAY GİDİYOR, ÖZLEM ÇERÇİOĞLU GELİYOR

 

 

Hakkı Süha Okay’ın divan başkanlığını bırakmasının ardından kürsüye geçen Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, jet hızıyla maddeleri geçirmeye başlıyor.

Delegenin çoğu tepkiden salonu terk ediyor. Salt çoğunluğu bulamadan, hukuksuz bir şekilde Çerçioğlu “kabul edenler, etmeyenler, kabul edilmiştir!” diyerek maddeleri geçiriyor. Hatta Muharrem İnce’den, “16 yıllık milletvekiliyim, bu kadar kötüsünü görmedim” eleştirisi geliyor, CHP’nin Anayasasını yapımı için. Tuncay Özkan 47’lilerin önergesine tam destek verirken, Eren Erdem’den de Çerçioğlu’na “Biz senin taşeron işçilerin değiliz, ne yapmaya çalışıyorsun” tepkisi geliyor.

 

KILIÇDAROĞLU ÇERÇİOĞLU’NA AÇIK ÇEK VERMİŞTİ

 

8 Mart’ta, kurultaydan hemen önce Kılıçdaroğlu’nun Özlem Çerçioğlu’nun yanında olarak, kendisine yerel seçimler için “açık çek” vermiş olması “sen beni, ben seni getireyim” zihniyetinin devam ettiğinin, bir insanın koltuk için her türlü hukuksuzluğa -üstelik sosyal demokrat bir partide dahi!- alet olabileceğinin en büyük göstergesi olarak karşımıza çıkıyor ne yazık ki…

kilicdaroglu2ndan-kusadasi-na-8-mart-cikarmasi-topuklu-efe-yi-goklere-cikardi-977400

 

Engin Altay, Veli Ağbaba ve Aykut Erdoğdu’nun destek verdiği ön seçimi ittifak paravanıyla lağvedecek olan maddenin ve diğerlerinin, delege tepki amaçlı salonu terk ettikten sonra hızlıca geçirilerek kabul edilmesi hukuken ne kadar sakıncalıysa, bahsedeceğim diğer madde de o kadar antidemokratik!

Değiştirilen eski tüzükte Madde 84/3’te “Program ve Tüzük değişikliklerinde karar yeter sayısı Kurultay üye tamsayısının salt çoğunluğudur.” deniliyordu. Şimdi onu değiştirerek 81/3’te şöyle belirtildi: “Program ve Tüzük değişikliklerinde karar yeter sayısı hazır bulunanların salt çoğunluğudur.”

Yani önceden 635 delegenin oyuyla değiştirebiliyorken, artık Bülent Tezcan’ın 200 delege arkadaşını toplayıp da 101’inin oyuyla istediği tüzük maddesini değiştirebilmesi mümkün olacak.

Böyle de bir yönetim anlayışı ile CHP yönetimi, parti tarihinin en antidemokratik tüzüğüne imza atıyor ve Cumhurbaşkanlığı seçimlerinden hiçbir beklentisi olmadığını, tek derdinin genel seçimlerde kimlerin milletvekili yazılacağı olduğunu herkese ilan etmiş oluyor.
http://www.cagdasses.com/siyaset/chpli-yol-arkadaslarim-iyi-okusun-tuzuk-kurultayinda-onsecim-yok-edildi/9822/