CHP’nin TIR’ı polis zoru ile kaldırıldı

CHP’nin TIR’ı polis zoru ile kaldırıldı
27 Mayıs 2015 09:00

CHP’nin Erzurum’da stant olarak kullandığı ve seçim çalışmalarını yürüttüğü TIR, ‘tarihi alana zarar verdiği’ gerekçesiyle Yakutiye Kent Meydanından polis ve zabıta zoruyla çıkarıldı. CHP Erzurum Milletvekili adayları Gonca Aytaş, Orhan Bozkurt ve partililer uygulamayı, oturma eylemi yaparak protesto ettiler.

 
Merkez Yakutiye ilçesinin Havuzbaşı semtindeki Kent meydanına 8 Mayıs günü seçim çalışmalarını yürütmek için TIR dorsesinde stant açan CHP Erzurum Milletvekili adayı Gonca Aytaş, AK Partililerin şikayeti üzerine zabıta ve polisin müdahalesiyle karşılaştı. Bu engeli İlçe Seçim Kurulu’nun kararı ile aşan CHP, 24 Mayıs gecesi seçim TIR’ını bu kez Cumhuriyet Caddesi’nin ortasındaki Yakutiye Kent Meydanına taşıdı. Tarihi Yakutiye Medresesi ile Lala Paşa Cami arasındaki boşluğa yerleştirilen TIR’a bu kez merkez Yakutiye Belediye Başkanı AK Partili Ali Korkut itiraz etti.

 

 

TIR’ın tarihi dokuya zarar verdiğini belirten Başkan Korkut, Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulundu. TIR’ın ‘Tarihi dokuya zarar verdiği’ yolunda Anıtlar Kurulu’nun karar vermesi üzerine bugün akşam saatlerinde Yakutiye Kent Meydanına giden Zabıta ekipleri, TIR’ın kupasını çekici ile götürdü. Haberin duyulması üzerine bölgeye çok sayıda CHP’li gelerek TIR’ın dorsesinin götürülmesine engel olmak istedi. Çekici ile TIR’ın dorsesi arasında partililerle birlikte etten duvar ören milletvekili adayı Gonca Aytaş ile Orhan Bozkurt yaklaşık 2 saat mücadele verdi. Zabıtanın yetersiz kaldığı olaya Emniyet Çevik Kuvvet ekipleri destek verdi. Kalkanlarla partililer TIR’dan uzaklaştırdı. Belediye tarafından getirilen bir başka TIR’ın kupası ile çekilmek istendi. TIR’ın sürücüsü hava hortumunu keserek TIR’ın dorsesindeki tekerleri kilitledi. Yaklaşık 30 dakika süren tamir sonrası TIR’ın dorsesi de CHP’lilerin yuh sesleri arasında parktan götürüldü.

 

 

TIR’ın gidişini izleyen CHP’liler yaklaşık 1 kilometre uzaklıktaki Vali Ahmet Altıparmak’ın evine doğru alkış ve ıslıklarla yürümeye başladı. Polis kalabalığın önünü Atatürk Anıtı’nın bulunduğu Havuzbaşında kesti. Polis engelini aşamayan CHP Milletvekili adayı Gonca Aytaş, Orhan Bozkurt ve partililer oturma eylemi düzenledi. Burada bir basın açıklaması yapan Gonca Aytaş şunları söyledi:

 

 

“POLİS BİZİ COPLADI”

 
“8 Mayıs’ta standımızı kurduk. İki dakika sonra polis, zabıta, trafik ve güvenlik şube geldi, haklı olduğumuzu anladılar. Bizi buradan kaldıramadılar. Belediye görevlileri gelip ‘burada konser düzenleyeceğiz’ diye bizi kandırdı. Bizde safız ya inandık. Onlar gibi hin değiliz. Üç gün sonra döndüğümüzde ‘biz burayı AKP’ye verdik, siz burada çalışamazsınız’ dediler. Propagandayla yaya ve araç geçişini engellemediğimiz yolunda İlçe Seçim Kurulu karar verdi. TIR’ı buraya getirdik. Fakat Yakutiye Belediye Başkanı parka zarar verdiğimiz için TIR’ı buradan kaldırmamızı istedi. Bugün Oltu ilçesine gittiğimi gören zabıta gelip TIR’ı götürmeye çalıştı. Seçim çalışmalarımı yarım bırakıp buraya geldim. TIR’la dorsenin arasına girdik. Bu ülkede hiçbir şey hakimlik kararlarının üstünde değildir. Çünkü başına Türk milleti adına yazar. Anıtlar Kurulu kararını almış ve hakimlik kararının üzerinde görerek bizi buradan zorla kaldırdılar. Polis gelip bizi copladı. Karşı koyamadık. CHP’nin bu ilde bir bayrağına tahammül edilmedi. Valiyi, belediye başkanını aradık telefona çıkmadılar. Zorla, cebren CHP’nin standını götürdüler. Hukuksuz götürdüler. Yarın bu kalabalıkla Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunacağım. O TIR’ı da yediemin deposundan alıp hepinizin gözüne sokacağım. Bunu unutmayın. Çünkü ben Nene Hatun’un torunuyum. 8 Haziran’da hepinizle görüşeceğiz.”

 

 

Yapılan basın açıklamasının ardından kalabalık gece yarısına doğru sessizce dağıldı. Avukat Gonca Aytaş, sosyal medyadan “Ne olur Türkiye duysun sesimizi. Canımız tehlikede” mesajını yayınladı.

 

 

Turgay İPEK / ERZURUM, (DHA)