CHP’nin seçim strateji raporunda değişiklik!

CHP’nin seçim strateji raporunda değişiklik!
26 Ekim 2018 09:19

CHP’nin seçim strateji raporundaki “Sağ partilere oy veren büyük kesimin diliyle konuşmalıyız” ifadesi tepkiler üzerine “Kullanılacak dil toplumun bütün kesimlerine hitap edecek” halini aldı.

 

 

CHP tarafından hazırlanan ancak içerdiği bazı ifadeler nedeniyle parti içinde tartışma yaratan “yerel seçim stratejisi” raporunun, eleştiriler üzerine değiştirildiği ortaya çıktı. Yeni strateji raporunda, “sağ partilere oy veren büyük kesimin diliyle konuşmalıyız” ifadesi, “kullanılacak dil toplumun bütün kesimlerine hitap edecektir” şeklinde değiştirildi. Raporda, Saadet Partisi ve “muhafazakâr dünya” ile yapılan ittifaka yönelik övgüler törpülenirken, kurulacak ittifakın siyasi parti düzeyini aşması gerektiği vurgulandı.

 

 

Şevket Yaman’ın Milliyet’teki haberine göre, CHP’nin seçin stratejisinin ana hatlarını oluşturduğu belirtilen “Yerel Seçimler 2019 Strateji, Yöntem, Hedefler, Yapı, Öncelikler ve Öneriler” raporu, eylülde hem Parti Meclisi (PM) üyelerine hem de milletvekillerine sunulmuştu. Ancak raporda yer alan bazı ifadeler parti içinde tartışma yaratmıştı. Özellikle “muhafazakâr kesim” ile işbirliğine yapılan övgüler, Saadet Partisi ittifakının “ezberleri bozduğu” vurguları ile, “Elitist bariyerleri aşıp, sağ partilere oy veren büyük kesimin diliyle konuşmak” önerisi eleştiri almıştı.

 

RÖTUŞ YAPILDI

 

 

Alınan bilgilere göre CHP yönetimi, parti içi toplantılarda gelen öneri ve eleştiriler üzerine strateji raporunu revize etti. Bu çerçevede hazırlanan yeni metin, önceki gün PM’ye sunulan MYK Faaliyet Raporu’nda eklendi. Eski raporda yer alan, “Muhafazakâr kesimle yapılacak ittifaklar önemli. Saadet Partisi ittifakının oluşturduğu bir rüzgar var. Ciddi miktarda oya dönüşmese de sembolik anlamda muhafazakar dünyada CHP algısına dair ezberleri bozan bir kulak verme davranışına yol açtı” ifadeleri yeni metinden çıkarıldı. Bunun yerine, “Kurulacak ittifak tüm kesimleri kucaklayacak nitelikte olacaktır. İttifakın siyasi parti düzeyini aşacak şekilde STK, hemşeri dernekleri vb. toplumsal teması güçlü yapılar ile işbirliği geliştirilecektir” vurgusuna yer verildi.

 

“DİL” DEĞİŞTİ

 

 

Eski raporda, CHP’nin seçim döneminde nasıl bir “dil” kullanması gerektiğini anlatılırken yer verilen, “Entelektüel, akademik ve elitist bariyerleri aşıp, sağ partilere oy veren büyük kesimin diliyle konuşmak” önerisi, en fazla eleştiri alan ifade olmuştu. Yeni raporda bu bölüm, “Kullanılacak dil toplumun bütün kesimlerine hitap edecektir” şeklinde değiştirildi. Eski raporda yer verilen İYİ Parti, Saadet Partisi ve HDP gibi siyasi partilerin isimlerinin de yeni metinde yer almaması dikkati çekti.