CHP’nin doğu illerindeki aday sıkıntısı!

CHP’nin doğu illerindeki aday sıkıntısı!
10 Aralık 2018 13:32

CHP yönetimi altı ay önce adaylarını belirleyerek sahaya çıkarma hedefini tutturamadı. Ön seçim yapmama kararı alan CHP, sadece Sinop, Çanakkale, Bilecik gibi illerde eğilim yoklaması yapacak. Açıklanan listelerde; Doğu ve Güneydoğu’dan sadece üç ilin başkan adaylarının ismi var

 

 

Zihni Erdem / Aydınlık

 

24 Haziran seçimlerinden sonra olağanüstü kurultay taleplerini yerel seçime hazırlık gerekçesiyle reddeden CHP yönetimi, seçimlerden altı ay önce adaylarını belirleyerek sahaya çıkarma hedefini tutturamadı. Zaman darlığını gerekçe göstererek hakim denetiminde ön seçim yapmama kararı alan CHP yönetimi sadece Sinop, Çanakkale, Bilecik illerinde ve sınırlı sayıda ilçede adaylarını eğilim yoklaması yöntemiyle belirleme yoluna gitti.

 

DOĞU’YA RAĞBET YOK

 

Adaylarını ağırlıklı olarak merkez yoklaması ile belirlemeye başlayan CHP, üç ayrı Parti Meclisi toplantısında 464 belediye başkan adayını kesinleştirdi. Açıklanan listelerde 8 büyükşehir ve 20 il belediye başkan bulmasına karşın Doğu ve Güneydoğu’dan sadece üç ilin (Ardahan, Mardin ve Tunceli) başkan adaylarının yer alması dikkat çekti. Doğu Anadolu’nun ilçe belediye başkan adaylarında da benzer bir durum söz konusu. CHP halen içlerinde Diyarbakır’ın da olduğu, Adıyaman, Ağrı, Batman, Bingöl, Bitlis, Elazığ, Erzurum, Gaziantep, Hakkari, Kars, Iğdır, Kilis, Muş, Şanlıurfa, Siirt, Şırnak ve Van illeri için başkan adayını açıklamadı.

Son seçimlerden bu illerin çoğunda HDP birinci parti, AKP ise Adıyaman, Bingöl, Erzurum, Elazığ, Gaziantep hariç ikinci parti olarak çıkmıştı.

 

DİYARBAKIR’DA ADAY ADAYI BİLE YOK

 

Diyarbakırlı eski bir siyasetçi, yerel seçim öncesinde CHP’nin Güneydoğu’daki durumunu şöyle özetledi: “CHP içlerinde Diyarbakır’ın da bulunduğu Güneydoğu’nun bir çok il ve ilçesinde aday bulamıyor. Kimse aday olmuyor. Benzer durum, Hakkari, Van, Şırnak, Hakkari gibi diğer illerde söz konusu. Kılıçdaroğlu genel başkan seçildikten sonra CHP’nin eski yönetimlerini, Sivas’ın ötesine gidememekle suçlamıştı. Kendisi turist gibi gelip gidiyor ama partinin durumunda bir değişiklik yok. Diyarbakır il kongresi yüz kişi ile toplandı. Kurultay delegeleri başında belirlendi. Şimdi seçim geldi aday çıkmıyor. Belediye başkan adayını da kağıt üstünde belirlerler herhalde.”

 

 

CHP PM toplantısına sunulan listede yer aldığı belirtilen Samsun, Kocaeli, Erzurum, Konya, Antalya ve Mersin illeri ile bazı ilçelerin adaylarının İyi Parti ile yapılan işbirliği görüşmeleri kapsamında son anda listeden çıkarıldığı ileri sürüldü. Söz konusu illerde adaylığı söz konusu olan kişilere ittifak görüşmelerinden sonra adaylıklarının yeniden gündeme getirileceği bilgisinin verildiği ifade edildi.

CHP’nin şansının az olduğu İç Anadolu ve Karadeniz’in bazı illerinde de adaylık için başvuru yapılmaması nedeniyle aday bulmakta zorlandığı ifade edildi.