CHP’liler ‘Muharrem İnce gelmeli’ diyor! Kılıçdaroğlu’nu kızdıracak anket!

CHP’liler ‘Muharrem İnce gelmeli’ diyor! Kılıçdaroğlu’nu kızdıracak anket!
28 Mayıs 2016 17:13

İzmir merkezli araştırma şirketi İntegral’in yaptığı ankete göre katılımcıların yüzde 80’e yakını CHP’de bir liderlik sorunu olduğu söylüyor.

 

 

 

Siyaset gündeminde sıcak ve önemli gelişmelerin yaşandığı süreçte araştırma şirketi İntegral, İzmir’in nabzını tuttu. Siyasi gündem ve özellikle CHP’yi ilgilendiren konulara ışık tutan ankette çarpıcı sonuçlar çıktı.

 

 

CHP’DE LİDERLİK SORUNU VAR MI? EVET: 78,4
Siyasal gündemin en önemli başlıklarından biri olarak kurultay tartışmaları yeniden alevlenmeye başlayan CHP’de lidere yönelik eleştiriler öne çıktı. Katılımcıların yüzde 78,4’ü CHP’de liderlik sorunu olduğunu düşünürken yapılan çapraz analizlerde CHP’lilerin yüzde 70’inin partilerinde bir liderlik sorunu olduğuna inandığı ortaya çıktı. CHP’de liderlik sorunu yok diyen CHP’li oranı yüzde 29’da kaldı.

 

 

1

2

 

 

CHP’LİLER ‘MUHARREM İNCE’ GELMELİ DİYOR!

 

 

CHP’de liderlik sorunu var diyenlere yöneltilen çoktan seçmeli sizce CHP’nin başına kim geçmeli sorusunda ise katılımcıların ağırlıklı olarak bir süre önce düzenlediği Çanakkale mitingi ile kurultay ateşini yakan Muharrem İnce’yi işaret ettiği görüldü. Muharrem İnce’ye araştırmada yüzde 25’likt bir destek çıkarken çapraz analizlerde Muharrem İnce’ye yönelik desteğin CHP’lilerin yanı sıra MHP ve AKP seçmeninden de geldiği gözlemlendi.

 

 

AKP’lilerin Deniz Baykal seçeneğini yüzde 29 oranında tercih ettiği gözlemlenirken Baykal’a yönelik yüzde 12’lik desteğin önemli bölümünü oluşturdukları dikkatlerden kaçmadı. CHP’nin başına Baykal’ın geçmesi gerektiğini düşünen CHP’lilerin oranı ise yüzde 8’de kaldı.

 

 

Kurulması halinde yeni partinin lideri kim olmalı sorusunda da başı çeken Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu yüzde 11’le üçüncü sırada yer alırken yüzde 6,4’le İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu CHP’ye dördüncü lider adayı olarak tanımlandı. Gürsel Tekin’e yüzde 4,4, Ümit Kocasakal’a yüzde 3,0, Selin Sayek Böke’ye 2,7, Özgür Özel’e 2,1, Eren Erdem’e 1,8 desteğin çıktığı ankette isimleri yer almamasına karşın ‘diğer’ seçeneğinden Sezgin Tanrıkulu, Yılmaz Büyükerşen, Abdullatif Şener, Uğur Dündar, Dilek Akagün Yılmaz, Zeynep Altıok, Özlem Çerçioğlu, Osman Pamukoğlu gibi isimler de yer aldı.

 

 

3

4

5

 

 

MHP KURULTAYI! AKŞENER BAHÇELİ’Yİ 7’YE KATLADI
İzmir’in siyasal gündeme bakışını tespit eden çalışmada kurultay sürecindeki MHP’nin yeni genel başkanı kim olmalı sorusunda Meral Akşener’in İzmirlilerin gönlündeki MHP genel başkanı olduğu ortaya çıktı. Katılımcıların 52,3’ü bu soruya Akşener yanıtı verirken yüzde 20’lik bir kesimin ‘fikrim yok’ dediği ortaya çıktı. Aday olarak ortaya çıkmamasına karşın uzun süredir İzmir milletvekili olarak görev yapan Grup Başkan Vekili Oktay Vural’ın da MHP’nin genel başkanlığı için siyaset yaptığı kentte yüzde 10’a yakın destek bulması dikkat çekici bir ayrıntı olarak göze çarptı. Kurultayda genel başkan Bahçeli olsun diyenlerin oranı yüzde 8,8’de kaldı.

 

 

Araştırmada Sinan Oğan’a yüzde 3,4, Koray Aydın’a yüzde 3,1, ümit Özdağ’a yüzde 2, Süleyman Sazak’a da 0,1 oranında destek çıktığı görüldü.

 

 

Çapraz analizlerde de Akşener’in başta MHP olmak üzere tüm parti tabanlarından destek bulduğu gözlemlenirken Bahçeli’nin en yüksek desteği yüzde 19,8 ile AK Parti tabanından aldığı MHP tabanının yoklamasında ise ancak yüzde 6,4’lük bir oranda destek bulabildiği tespit edildi.

 

 

m

 

 

DEĞİŞİM VE YENİLENME TALEBİ ORTADA
Araştırmanın sonuçlarını değerlendiren İntegral Araştırma Genel Müdürü Feride Adıgüzel, Yeni dönemde toplumun değişim ve yenilenme beklentisi içinde olduğuna da vurgu yaparak ‘MHP’de Meral Akşener’in ciddi bir liderlik sorunu olduğu saptanan CHP’de de Muharrem İnce’nin bir adım önde olduğu gözlemlenmiştir’ dedi. Adıgüzel ayrıca yeni parti konusunda da Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu, Abdullah Gül hatta Ahmet Davutoğlu’nun da toplumsal desteği bulma ihtimali az da olsa İzmir’den saptanmıştır” diye konuştu.