CHP’liler AKP’nin nabzını tuttu: Saray seçim istiyor!

CHP’liler AKP’nin nabzını tuttu: Saray seçim istiyor!
27 Temmuz 2015 11:50

Parti heyetleri arasındaki görüşmeler sürerken CHP’liler AKP’nin nabzını tuttu. CHP’lilerin yaptığı tespite göre AKP’deki karar vericiler koalisyon için değil erken seçim için çalışıyor.

 

 

 

CHP’liler heyetler halindeki koalisyon görüşmeleri ve gayrıresmi gerçekleştirdikleri temaslar sonucu AKP’de ağır basan görüşü öğrenmeye çalışıyor. CHP’lilerin hafta boyunca kurdukları temaslarda edindikleri izlenimler şöyle:

 

 

Saray seçim istiyor: AKP’de en önemli karar verici Erdoğan’ın çevresinden gelen tüm sinyaller koalisyon değil erken seçime yönelik. Parti içindeki gruplar da Saray’ın bu tavrına göre şekilleniyor.

 

 

Arınç-Çelik-Şahin hariç: AKP’de bu dönem milletvekili seçilemeyen 3 dönemlikler de erken seçim için bastırıyor. Üç dönemlikler içinde seçim yerine koalisyonu isteyen üç isim var. Bunlar Bülent Arınç, Hüseyin Çelik ve Mehmet Ali Şahin. Ancak 3 isim de Saray’ın planlarını bozacak güce sahip değil.

 

 

Heyet başkanı bile seçimci: AKP’nin koalisyona değil seçime doğru gittiğinin en önemli göstergesi CHP ile görüşen heyette yer alan isimler. Heyet Başkanı Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Saray’a çok yakın bir isim. Daha da önemlisi Çelik, üç dönemlik bir isim ve koalisyona değil seçim fikrine yakın. Heyetteki Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş ise ileride kendisi için liderlik düşündüğünden koalisyonu değil seçimi istiyor.

 

 

Yurtdışı çalışması başladı: AKP’de erken seçim çalışmaları şimdiden başlamış görünüyor. En somut çalışmayı yurtdışındaki oylar için yapıyorlar. Avrupa Milli Görüş Teşkilatı içinden bu seçimde aday yaptırıp milletvekili seçtirdikleri isimler yurtdışındaki oylar için harekete geçtiler. 7 Haziran’da yeterince oy kullanılamadığından hareketle bir erken seçimde yurtdışından yüzde 1 oranında yeni oy getirmeyi hedefliyorlar. Bu çalışma Saray’ın da bilgisi dahilinde. Zaten bir erken seçimde milliyetçi ve “savaş”çı söylemlerle MHP’ye giden oyları geri almayı planlıyorlar. HDP’yi de baraj altına ya da baraj sınırına çekme istekleri var.

 

 

Davutoğlu yalnız: CHP ile koalisyon kurulmasını isteyen çok sayıda AKP milletvekili var. Bunların birçoğu yeniden listeye girememe korkusu ile de koalisyon istiyorlar. Ancak karar sürecinde etkili değiller. Davutoğlu ve yakın çalıştığı isimlerin samimi olarak CHP ile koalisyon istediği bilgileri geliyor. Fakat Saray’ın ve seçimi isteyenlerin etkinliği dikkate alındığında Davutoğlu ve çevresinin yalnız kaldığı gözleniyor.

 

 

Davutoğlu-Kılıçdaroğlu görüşmesi: CHP’de AKP’ye ilişkin çekilen bu fotoğraf çerçevesinde koalisyon kurulması olasılığının yüzde 50’nin altında kaldığı vurgulanıyor. Heyetler arası görüşmelerden çok büyük bir beklenti ifade edilmezken, Başbakan Ahmet Davutoğlu ile CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu arasında tarihi belli olmayan ikinci görüşmede, durumun net olarak ortaya çıkacağı belirtiliyor. Bu görüşmede Kılıçdaroğlu’nun Davutoğlu’ndan koalisyon konusunda daha net görüşler isteyebileceği konuşuluyor. Sürenin görüşmelerle uzaması ve somut bir ilerleme olmayışı CHP’de “oyalama” olarak görüldüğü için CHP tarafı daha fazla zaman geçirilmeden AKP’nin kararını net olarak ortaya koymasını istemeye hazırlanıyor.

 

Kaynak: Cumhuriyet / Erdem Gül