CHP’li Zeybek: Kayyum atamak için hazırlanan bu yasa teklifi ‘tek bir kişinin’ isteğidir!

CHP’li Zeybek: Kayyum atamak için hazırlanan bu yasa teklifi ‘tek bir kişinin’ isteğidir!
27 Aralık 2020 12:37

CHP Antalya Milletvekili ve Adalet Komisyonu Üyesi Rafet Zeybek, TBMM’de görüşülen Kitle İmha Silahlarının Yayılmasının Finansmanının Önlenmesine İlişkin Kanun Teklifi’nin 41’inci maddesi üzerine yaptığı konuşmada şu ifadeleri kullandı.

 

 
CHP’li Zeybek TBMM Genel Kurulu’nda görüşülen torba kanunun ilk altı maddesinin taraf olduğumuz uluslararası kurumların tavsiyelerini yerine getirmek için ihtiyaç olduğunu ve bunu anlayışla karşıladıklarını belirtti. Ancak diğer maddelerle birlikte bu teklifle sivil toplum örgütlerini baskı altına almak, kontrol altında tutmak, kapatmak, kayyum atamak için hazırlandığını belirten Zeybek, toplumun bunu istemediğini ve tepki gösterdiğini söyledi.
CHP Antalya Milletvekili Rafet Zeybek konuşmasının devamında şunları söyledi;

 

 

SİVİL TOPLUM ÖRGÜTLERİNİ KAPATMAK, KAYYUM ATAMAK İÇİN HAZIRLANAN BU YASA TEKLİFİ “TEK BİR KİŞİNİN” İSTEĞİDİR

 

 

“Bu kanun teklifini kim istiyor biliyor musunuz? İçişleri Bakanı Sayın Süleyman Soylu istiyor. Kişilere göre kanun çıkmaz, kişilerin isteğine göre kanun düzenlenmez.

 
Meclis bir kişi için çalışmaz. Kanun, millet için çıkar, milletin ihtiyaçları için çıkar. Kişileri güçlendirmeyin; demokrasiyi güçlendirin, adaleti güçlendirin, ekonomiyi güçlendirin, devleti güçlendirin ama kişileri hak etmediği şekilde güçlendirmeyin. Eğer, kişiler güçlenirse o güç, o kişileri, kim olursa olsun otoriter bir sisteme götürür. Dünyada, tarihte bunun örneği çoktur. Biz özellikle 2010 yılından sonra tamamen kişi isteklerine göre kanun çıkarıyoruz, kişi isteklerine göre anayasa değiştiriyoruz.

 
2017 Anayasa değişikliğine bu milletin ihtiyacı yoktu ve bu millet, o anayasa değişikliğinden pişmanlık duyuyor. Neden değiştirdik? Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başbakanlığı döneminde, Cumhurbaşkanını engel olarak görüyordu “Gücümü kesiyor.” diyordu; Cumhurbaşkanı oldu, bu sefer de “Başbakan gücümü kesiyor. Bütün güçleri bana verin” dedi. Erdoğan “Bütün gücü bana verin.” dedi. “Verin ki uçuracağım bu ekonomiyi.” dedi. Evet, uçtu da tepetaklak uçtu.

 

 

KİŞİLERİ DEĞİL, ADALETİ VE DEMOKRASİYİ GÜÇLENDİRELİM

 

 

Kişileri güçlendirmeyelim. Adaleti güçlendirin, demokrasiyi güçlendirin. Bu ülkede güçlendirilmesi gereken kurumlar var. Yarın bir gün muhalefette kalırsınız, kalacaksınız “Bu yasayı kim çıkardı?” demek zorunda kalırsınız. Öyle uygulanır ki pişman olursunuz.

 
Unutmayın, Irak’ta Saddam’ın her söylediği kanundu ama idamla yargılanırken “Bu nasıl adalet? Bu nasıl yargı? Bu nasıl kanun?” dedi. Mahkeme hâkimi dedi ki: “Bu kanunları sen çıkardın.” Gerçekten de o çıkarmıştı ama o kanunlarda yargılandı, unutulmasın. O tek kişiler Suriye’yi ne hâle getirdi? Libya’yı ne hâle getirdi? Türkiye bir felakete doğru gitmektedir, bunu görün.

 

 
Hâlâ bugün “Bağımsız yargı var.” diye iddia ediyorsanız, bu memlekete ihanet edersiniz. Bu memleketin sorunlarını çözemezsiniz, ekonomi hâlâ ağırlaşmaya devam eder. Devlet çökme noktasına geldi. Eğer bu devlet çökerse ilk önce siz altında kalırsınız. Hep tarihte öyle olmuştur.

 
Bu memleketin yararına olan yasa tekliflerini desteklemeye hazırız. Ama böyle bir kişi isteyecek, siz yasa çıkaracaksınız ve ondan sonra da “tek adam” deyince alınacaksınız; yapmayın. Türkiye şu anda zor şartlardan geçiyor. Bu ülkeyi kurtaralım, hep birlikte kurtaralım, el ele verelim kurtaralım ama bu yasalarla kurtaramayız, bu yasalarla çökertiriz. İnsanlara baskı yaparak hiçbir yere gidemeyiz.” dedi.