CHP’li Zeybek: AKP’nin yeni anayasa çalışmasının amacı dine dayalı teokratik devlet kurmak!

CHP’li Zeybek: AKP’nin yeni anayasa çalışmasının amacı dine dayalı teokratik devlet kurmak!
5 Mart 2021 10:20

CHP Antalya Milletvekili ve TBMM Adalet Komisyonu Üyesi Rafet Zeybek, TBMM Genel Kurulu’nda Yeni Anayasa çalışmaları, Yargı Reformu ve İnsan Hakları Eylem Planı üzerine yaptığı konuşmada, iktidarı samimi olmamak ve Cumhuriyet değerlerine karşı yaptıkları açıklamalar üzerinden sert bir dille eleştirdi.
CHP’li Zeybek Genel Kurul konuşmasında şunları ifade etti;

 

 
TALİMAT ALAN, BAĞIMSIZ VE TARAFSIZ OLMAYAN BİR YARGI İNSAN HAKLARININ GÜVENCESİ OLAMAZ

 

 
“Biz Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin tarafıyız, sözleşmesini imzaladık ve Anayasa’mızın 90’ıncı maddesine göre de bu mahkemenin verdiği kararlara uymak zorundayız. Uyuyor muyuz? Uymuyoruz. Ne yapıyoruz? Anayasa’yı ihlal ediyoruz. Kim ihlal ediyor? Yargı ihlal ediyor, Türk yargısı Anayasa’yı ihlal ediyor, Türk yargısı yasaları ihlal ediyor. Niye ihlal ediyor? Talimat aldığı için ihlal ediyor, bağımsız ve tarafsız olmadığı için ihlal ediyor.
Türkiye’nin yargı konusundaki en büyük sorunu yargının bağımsız ve tarafsız olmamasıdır. Şu gerçek görülmelidir; Türkiye’de yargı bağımsız da değildir, tarafsız da değildir. Talimatlara göre karar veriliyor, atamalar ona göre yapılıyor, Hâkimler ve Savcılar Kurulu iddia ediyorum, iktidarın organı gibi çalışıyor.
Eğer böyle giderse açıkladığınız İnsan Hakları Eylem Projesini silin gitsin. Kim dağıtacak bu insan haklarını, Yargı dağıtacak değil mi? İnatla söylüyorsunuz yargı bağımsız ve tarafsızdır diye, yargı bağımsız ve tarafsızdır diyen bir insan bu vatana ihanet eder, söylemeyin. Kabul edin ki “evet, yargı talimatla iş yapıyor”. Sonra yapacağınız anayasa değişikliğinde de şunu yapın, önce yargının bağımsızlığını sağlayın.

 

 
AKP’NİN YENİ ANAYASA ÇALIŞMASININ AMACI DİNE DAYALI TEOKRATİK DEVLET KURMAK, FETÖ BAŞARAMADI SİZ DE BAŞARAMAYACAKSINIZ

 
Anayasa değişikliği yapacağız diyorsunuz, sizin anayasa değişiklik çalışmaları demokratik bir Türkiye cumhuriyeti için değildir. Totaliter bir İslam devleti için Anayasa değişikliği çalışmaları yapıyorsunuz.
FETÖ bu ülkede dini esaslara dayalı teokratik bir devlet kurma peşindeydi o başaramadı ama kesinlikle sizde başaramayacaksınız.

 

 
Bu Türk milleti cumhuriyeti kucaklamıştır, savunmasını da bilir.
Amacınız Türkiye’de bağımsız, tarafsız, demokratik bir cumhuriyet değildir, iddia ediyorum. Sizin amacınız Türkiye’de din esaslı teokratik bir devlet kurmaktır ama bunu asla başaramayacaksınız.
2010 Anayasa değişikliği yargıyı çökertmiştir, 2017 Anayasa değişikliği demokrasiyi çökertmiştir. Sizin adaletle de, demokrasiyle de, insan haklarıyla da hiçbir ilişkiniz yoktur. Demokrasinin temeli laikliktir, demokrasinin vazgeçilmez ilkesi kuvvetler ayrılığıdır, bunları bitirdiniz.”