CHP’li Yılmazkaya’dan Milli Savunma Bakanlığı’na bedelli çağrısı!

CHP’li Yılmazkaya’dan Milli Savunma Bakanlığı’na bedelli çağrısı!
20 Mayıs 2020 12:22

TBMM Milli Savunma Komisyonu Üyesi CHP Gaziantep Milletvekili Opr. Dr. Bayram Yılmazkaya, yurtdışındaki vatandaşlara uygulanan dövizli askerlik uzaktan eğitim sisteminin bandemi sürecinden bedelli askerlik yapacak kişiler içinde uygulanması gerektiğini belirtti.

 

 

COVID-19 salgının bedelli askerlerle birlikte kışlalardaki askerler için bulaş riski oluşturacağının altını çizen Yılmazkaya konuyla ilgili yaptığı açıklamada;

 

“Türkiye’nin dört bir tarafınki gençlerin toplanarak 28 günlük bedelli askerlik için kışlalara girmesi, COVID-19 bulaş riskini büyük bir oranda artıracağı göz önünde bulundurularak, yurt dışında yaşayan vatandaşlar için uygulanan dövizli askerlik uzaktan eğitim sisteminin pandemi süresince bedelli askerlik yapacaklar içinde uygulanması, kışlalardaki askerlerimizin sağlığı açısından önleyici bir düzenleme olacaktır. Bu gerçekler göz önünde bulundurulduğunda, Milli Savunma Bakanlığının gerekli düzenlemeleri biran önce yapması gerekmektedir.

Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de COVID-19 salgını nedeniyle başta sağlık olmak üzeri ekonomik ve sosyal sorunlar nedeniyle devletin işleyiş yapısının sekte uğradığı bu süreçte özel söktürün ve birçok kurumunun sıkıntılar yaşadığı bir dönemden geçmekteyiz.
Milyonlarca vatandaşımızın iş hayatını etkileyen bu süreç özellikle askere gidecek gençlerin iş ve gelecek planlarını alt üst etmektedir.
Bedelli askerlik yapacak gençlerin 28 günlük askerlik hizmeti için şehirlerarası yolculuk yapması, kalabalık kışla ortamında bulunması, 28 güne ek olarak 14+14 karantina süresi eklenerek 28 günlük askerlik hizmetinin 2 katına çıkması gençlerin iş hayatı başta olmak üzere birçok plan ve programını da etkileyecektir. Ekonomik sorunlar yüzünden birçok şirketin çalışanlarını işten çıkardığı bu süreçte insanlar işlerini kaybetmemek için kredi çekip 1 yıllık maaşlarını bedelli askerlik parası olarak yatırdılar.

 

 

Hem COVID-19 salgını ile mücadele noktasında hem de bedelli askerlerin 14+28+14 günlük maliyetinin göz önünde bulundurularak Milli Savunma Bakanlığı ile Maliye Bakanlığı açısından bir planlama yapılması gereklilik arz etmektedir. Hazineye katkı sağlaması amacıyla planlanan bedeli askerliğin devlete artı maliyet çıkarması ve üstüne üstlük COVID-19 salgını için yeni riskler barındırması göz önünde bulundurularak yurt dışında yaşayan vatandaşlar için uygulanan uzaktan eğitim sisteminin pandemi süresince bedelli askerlik yapacaklar içinde uygulanması çok daha mantıklı bir düzenleme olacaktır.

Günlerdir Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’a sesini duyurmaya çalışan on binlerce genç Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan bu konuda bir adım atmasın ve bu yaşanacak mağduriyetler için bir düzenleme yapmasını beklemekte.

Cumhuriyet Halk Partisi olarak on binlerce gencimizin ve kışlalardaki askerlerimizin sağlığını riske atacak, iş hayatını ve gelecek planlarını etkileyecek 14+28+14 günlük bedelli askerlik sürecinin düzenlenmesiyle ilgili TBMM Milli Savunma Komisyonunda görüşülecek kanun ve tasarılarla ilgili gençlerimizin mağduriyetlerinin ortadan kaldırılması için destek vereceğiz” dedi.