CHP’li Yılmazkaya: Anayasa kitapçığında ‘sosyal devlet’ yazınca sosyal devlet olunmuyor!

CHP’li Yılmazkaya: Anayasa kitapçığında ‘sosyal devlet’ yazınca sosyal devlet olunmuyor!
8 Nisan 2020 18:25

EPDK’yı ve AKP İktidarını ser sözlerle eleştiren CHP Gaziantep Milletvekili Opr. Dr. Bayram Yılmazkaya, “Vatandaş, devletten bu zor zamanlarda kirasını, elektrik, doğalgaz, su faturasını ödemesini beklerken, EPDK kapanan binlerce iş yerinden kullanmadığı elektrik ve doğalgaz faturasını tahsil etmenin derdine düşmüş. Bu uygulama sosyal devlet ilkesine aykırı” dedi.

 

 

İşyeri Sahipleri Kullanmadığı Elektrik ve Doğalgaz Faturasını Neden Ödesin?

 

 

“İşyerlerinin, şirketlerin, dükkanların, fabrikaların kapalı olduğu bu süreçte kullanılmayan elektrik ve doğalgazın buralardan tahsil edilmesi yanlış. Vatandaş bu faturaları nasıl ve neden ödesin?” diyen Yılmazkaya, “Devlet, zorda kalan vatandaşın elektriğini, suyunu, doğalgazını ve hatta kirasını ödemeli, babalığını göstermeli” dedi.

 
Yılmazkaya, konuyla ilgili yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi;

 
‘Elektrik ve doğalgaz sayaçları okunmayacak geçmiş dönem ortalamaları baz alınacak’ diyen EPDK kapalı işyerlerinden alicengiz oyunuyla fatura tahsilatının önünü açmıştır. Bu yanlış uygulama vatandaşın cebindeki üç beş kuruş paraya göz dikmekten başka bir şey değildir.

 

 

Geçmiş yılların tüketimleri baz alınarak elektrik ve doğalgazda Mayıs, Haziran ve Temmuz aylarının ortalamasının hesaplanarak işsiz ve zor durumdaki vatandaşlardan tahsil edilmesi vicdansızlıktır.
Anayasa kitapçığın da “sosyal devlet” yazınca sosyal devlet olunmuyor.

 
Sosyal devlet, zorda kalan, dara düşen, ihtiyaç sahibi bütün yurttaşların yanında olan, onlara kol kanat geren devlete denir. Devlet, zorda kalan vatandaşların elektriğini, suyunu, doğalgazını ve kirasını ödemeli ki vatandaş devletin babalığını görsün” dedi.

 

 

“Devlet Baba” Anlayışı Yıkıldı!

 

 

“Korona salgını nedeniyle işlerinden olan, evinden çıkamayan milyonlarca vatandaşımızın aklıyla oynayan ve bu kötü dönemi fırsata çevirmek isteyen EPDK’yı kınıyorum” diyen Yılmazkaya, “İş yerlerinin, şirketlerin, dükkanların, fabrikaların kapalı olduğu bu süreçte elektrik şirketlerinin yüksek karını düşünen EPDK, vatandaşın vergileriyle maaş aldığını, vatandaşın sayesinde orada olduğunu unutmasın” ifadelerini kullandı.

 
“Vatandaş bu zor zamanlarda virüsten mi korunsun yoksa fırsatçılardan mı korunsun” diyen Yılmazkaya, “ABD 2.2 trilyon dolar, Almanya 615 milyar dolar, İngiltere 412 milyar dolar, Fransa 373 milyar dolar, İspanya 216 milyar dolar, Kanada 83 milyar dolar korona virüs salgını nedeniyle vatandaşına nakit para yardımı yaparken, Türkiye’nin bu zor günlerde vatandaştan bağış toplaması, üstüne üstlük işsiz ve zor durumdaki vatandaşın elektrik ve doğalgaz faturasını devletin ödemesini gerekirken, EPDK’nın elektrik ve doğalgaz faturasını halktan tırtıklamanın derdine düşmesi toplumdaki “Devlet Baba” anlayışını yıkmıştır. Devlet olmanın birinci önceliği her zaman ve her koşulda vatandaşını koruyup kollamasından geçer” dedi.