CHP’li Yılmaz: Türkiye ile Rusya’nın Suriye’de IŞİD’e hava operasyonu düzenlemesi önemli!

CHP’li Yılmaz: Türkiye ile Rusya’nın Suriye’de IŞİD’e hava operasyonu düzenlemesi önemli!
20 Ocak 2017 16:30

CHP Genel Başkan Yardımcısı Öztürk Yılmaz, yaptığı açıklamada, “Bir kere her şeyden önce Suriye’de uzunca süre koalisyon uçakları maalesef El Bab’a dönük hava saldırıları gerçekleştirmemişti. Ama son günlerde bu konuda bir değişim görüyoruz, olumlu yönde” dedi.

 

 

 

CHP GENEL BAŞKANI YILMAZ: UMUYORUZ RUSYA İLE ARAZİDEKİ BU İŞBİRLİĞi ASTANA’DAKİ TOPLANTIYA YANSIYACAK

 

 

 
Rusya’nın da hava unsurlarınca IŞİD hedeflerine yönelik saldırısını memnuniyetle karşıladıklarını vurgulayan Yılmaz, “Sonunda IŞİD’in orada zayıflatılması ve oradan daha aşağılara itilmesi El Bab operasyonu çerçevesinde Türkiye’nin de önceliklerinden birisini teşkil ediyor. Bu açıdan bunu olumlu bir adım görüyoruz. Umuyoruz Rusya ile arazideki bu işbirliğinin önce Astana’daki toplantıya akabinde de Cenevre’ye tekrar taşınacak. Suriye görüşmelerine olumlu katkı sağlar” dedi.

 

 

 

Türkiye ile Rusya’nın ilk defa IŞİD’e yönelik ortak bir operasyondan söz edildiğini belirten Yılmaz, “Bu elbette önemli, zaten Rusya ile Suriye konusunda bir yakınlaşma başladı. Arazide de bu onun ilk somut işaretlerinden birisi. Çünkü ilki biliyorsunuz ateşkes oldu, ateşkes sağlanması konusunda Türkiye-Rusya birlikte çalışmaya başladılar. Bu da önemli. Biz umuyoruz ki bizim oradaki Silahlı Kuvvetler unsurlarımız en az zararla bu işin içinden çıkar. Tabi Rusya’nın da Amerikan’ın da yapması gerekir. Daha doğrusu Güvenlik Konseyi kararlarına göre bütün ülkeler IŞİD’e karşı savaşmak zorunda” dedi.

 

 

ASTANA’DA ATEŞKESE DEVAM KARARI ÇIKARSA CENVERE’Yİ OLUMLU ETKİLER

 

 
Yılmaz, Suriye’nin görüşüleceği Astana zirvesini de değerlendirdi. Astana toplantısının 23 Ocak’ta olacağının ifade edildiğini hatırlatan Yılmaz şunları söyledi:

 

 
“Astana zirve olarak takdim edilmişti ama zirve olmuyor. Bizden müsteşar yardımcısı seviyesinde bir katılım olacağını öğrendik. Bu daha ziyade ateşkese taraf olan silahlı unsurların bir toplantısı şeklinde cereyan edecek görünüyor. Siyasi bir toplantıdan ziyade ateşkesin devamını sağlayabilecek görüşmeler yapılması akabinde ülke genelinde ateşkes sağlandıktan sonra da BM Güvenlik Konseyi’nin en son aldığı karar çerçevesinde 8 Şubat’ta da Cenevre’de siyasi görüşmelerin devam etmesi öngörülüyor. Astana toplantısından ateşkesin devamına yönelik eğer bir sonuç çıkarsa bu tabii ki 8 Şubat’ta başlaması öngörülen Cenevre’deki toplantının gündemini de olumlu yönde etkileyecek.”