CHP’li Yılmaz: Suriyelilere vatandaşlık vermek yanlış!

CHP’li Yılmaz: Suriyelilere vatandaşlık vermek yanlış!
24 Şubat 2017 17:10

CHP Genel Başkan Yardımcısı Öztürk Yılmaz; Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesut Barzani’nin hafta sonu Türkiye’ ye geleceğini hatırlatarak, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi ile diyaloğun artırılmasından yana olduklarını söyledi.

 

 

 

Barzani’nin, partileriyle de diyalog kanallarının açılmasını temenni eden Yılmaz; ‘’AKP’nin her seçim öncesi Barzani’yi Türkiye’ye davet etmek suretiyle bölgedeki Kürt oylarını devşirip, sandığa götürmek istediğini biliyoruz. Diyarbakır buluşmasında da buna şahit olmuştuk. Şimdi de kritik bir süreçten geçiyoruz. Umuyoruz ki, AKP‘nin de ‘‘evet’’ kampanyasını başlatacağı dönemde Sayın Barzani ‘nin ziyareti iç politikaya malzeme yapılarak bölgedeki Kürt oylarının devşirilmesine dönük bir stratejiye dönüştürülmez.’’ uyarısında bulunarak, Türk halkının demokratik bir mücadele verdiği bir ortamda halkın tercihini etkileyecek söylemlerden kaçınılması gerektiğini vurguladı.

 

 

 

RAKKA’YA GİTMEK YANLIŞTIR
Suriye sorununa değinen Yılmaz; AKP’nin Obama yönetimi ile Suriye politikası da dahil pek çok konuda ters düştüğünü ve sorunlar yaşadığını, benzer durumun olmaması için Trump yönetimini adeta umut ışığı olarak gördüğünü, ancak ABD devlet bürokrasinin yönetimlerden bağımsız olarak bir Suriye politikası oluşturduğunu ve bu politikanın Trump döneminde de devam edeceğinin görüldüğüne işaret etti.

 

 

ABD’nin PYD’nin gözüyle Suriye’nin geleceğine baktığı ifade eden Yılmaz, basına da yansıyan TEL Abyad üzerinde düşünülen Rakka operasyon planına göre, ABD bir koluna TSK+ÖSO’ yu, diğer koluna da PYD/ YPG’ yi alacak ve bu şekilde DEAŞ ile mücadele edecek. Bu durum PYD ile ABD arasındaki ilişkinin güçlenmesi anlamına geliyor. Bu Rakka planı, PYD/YPG’yi meşrulaştırma, Türkiye’yi bir tuzağa çekme planıdır. Türkiye’nin şu anki önceliği Rakka değil, Afrin’dir, Menbiç’tir ve Fırat’ın doğusudur.

 

 

SURİYELİLERE VATANDAŞLIK VERMEK YANLIŞTIR
Yılmaz, Suriye konusu AKP’nin yumuşak karnıdır. Hata yaptı. İnsanları yerinden yurdundan etti. ”Gelin gelin’’ diye onları Türkiye’ye aldı. Sonra göçü kontrol edemedi. Türkiye‘nin Suriye’nin toprak bütünlüğü önemseyen güçlerle hareket etmesi gerektiğini bildirdi. Suriyelilere vatandaşlık verilmesi konusunda ise Yılmaz AKP yönetiminin Suriye’de zalim bir rejim var mesajı vermek için Suriyelileri Türkiye ‘ye davet ettiğini ve ardından hızlanan göçü bu defa kontrol edemediğini belirtti.

 

 

Türkiye ‘de 260 bin Suriyelinin kamplarda yaşadığını, 2 milyon 600 Suriyelinin de farklı şehirlere dağıldığını anlatan Yılmaz,’ Türkiye’nin güvenliği bu gelen kontrolsüz göçle adeta yerle bir edilmiştir. Şimdi AKP oportünist bir yaklaşımla vatandaşlık vermek istiyor. Bunların hepsi ‘‘Madem yedirdik, içirdik bari vatandaş yapalım da AKP için oy kullansınlar’’ anlayışından kaynaklanıyor. ‘‘Bu yanlış bir politikadır. Bu kadar milli bir konuda, bu kadar tek başına hareket etme hayra alamet değildir’’ ifadelerini kullandı.

 

 

AKP’NİN SAVUNUCULUĞUNU YAPAN YAZARLARA SORDU: İKİ MAAŞINIZI SURİYE’Lİ AİLELERE VERİYOR MUSUNUZ?
CHP’li Öztürk Yılmaz, bu konuyla ilgili daha önce yaptığı açıklamalardan sonra hiç üzerine vazife olmayan bazı yazar çizerlerin bir anda AK Parti’nin savunuculuğunu yapmaya başladığını söyledi. Yılmaz, “Sormak isteriz. Bu kadar bu konuyu sahiplenenler, ‘mülteciler gelsin bunlara her şeyi verelim’ diyenler acaba iki tane maaşını bunlara vermişler midir? Bu arkadaşlara soralım, ‘siz iki tane maaşınızı yılda bir Suriyeli aileye veriyor musunuz?’ Vermiyorsanız, cimriyseniz niye o kadar 25 milyar dolar bu ülkenin, bu insanların parası harcanıyor, niye o zaman bunların avukatlığını yapıyorsunuz siz, hükümetin avukatlığını niye yapıyorsunuz?” diye konuştu.

 

 

’TÜRKİYE’NİN ULUSAL GÜVENLİĞİ SİYASİ OY TERCİHLERİYLE YERLE BİR EDİLEMEZ’

 
Hükümetten gelen Suriyelilere vatandaşlık konusunun 16 Nisan’daki referandumdan sonra ele alınacağına ilişkin açıklamaları da değerlendiren CHP’li Yılmaz, “Bunun hiçbir önemi yok” dedi. Türkiye’de devletin şeffaflığını kaybettiğini kaydeden Yılmaz, şunları söyledi:

 

 

 

“Kime vatandaşlık verildiğini, nasıl verildiğini biz bilemiyoruz. Bazı aldığımız duyumlara göre bu kamplardaki insanların bazılarına vatandaşlık verildiği, vatandaşlık için bazı çalışmalar yapıldığını biliyoruz. Duyumlar geliyor, elimizde somut bir şey olmadığı için bir şey konuşamıyoruz. Ama şunu söyleyeyim. Bu konu AK Parti’nin yumuşak karnıdır. Çünkü savunulacak hiçbir tarafı yoktur. Siz 25 milyar dolar bu 78 milyonun vergisi alıp harcadınız, madem harcadık şimdi de o zaman vatandaş yapalım nasıl olsa bize oy kullanırlar anlayışıyla gidiliyor. Bu yanlıştır. Türkiye’nin ulusal güvenliği böyle siyasi oy tercihleriyle yerle bir edilemez. Buna vicdanlı olan herkesin karşı gelmesi gerekir.”