CHP’li Yılmaz: Kadın mahkumlar banyo ve tuvaletlerde kamerayla mı izleniyor?

CHP’li Yılmaz: Kadın mahkumlar banyo ve tuvaletlerde kamerayla mı izleniyor?
8 Eylül 2017 11:22

Silivri Cezaevi’nde kadın mahkumların banyo ve tuvaletlerini görecek biçimde kameralar yerleştirildiği iddiaları TBMM gündemine taşındı.

 

 

 

TBMM Adalet Komisyonu Üyesi Necati Yılmaz, kameraların konulması emrinin kim ya da kimler tarafından verildiğinin açıklanmasını isteyerek, “Hayatın her alanını denetleyen, gerekirse zihinlerin işleyişlerine müdahale etmeye çalışan, totaliter yönetimlerde görülebilecek bu uygulamaların ülkemizdeki cezaevlerinde de uygulanmaya başladığı iddiaları doğru mudur” diye sordu.

 

 

 

TBMM Adalet Komisyonu Üyesi ve Ankara Milletvekili Necati Yılmaz, Silivri Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’na kadın mahkumların banyo ve tuvaletlerini gören kameralar yerleştirildiği iddialarını TBMM gündemine taşıdı. Yılmaz, “Hayatın her alanını denetleyen, gerekirse zihinlerin işleyişlerine müdahale etmeye çalışan, totaliter yönetimlerde görülebilecek bu uygulamaların ülkemizdeki cezaevlerinde de uygulanmaya başladığı iddiaları doğru mudur?Taciz etmenin ötesinde bu uygulamayla sağlanacak fayda nedir? Bu uygulamanın kişi mahremiyetine saldırı olduğu düşünülmekte midir?” diye sordu.

 

 

KAMERALAR TUVALET VE BANYOLARI GÖRÜYOR İDDİASI

 
Yılmaz, Silivri Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’na dair basına yansıyan haberlerde, kadın mahkumların tuvalet ve banyolarının karşı tarafına kamera yerleştirildiği ve kameraların cam bölmenin dışında tuvalet ve banyoları görebildiği iddialarının yer aldığını anımsattı. Bu iddiaların doğru olup olmadığını soran Yılmaz, “Bulunmakta ise kameralar kadın tutukluları tuvalet ve banyoda izlemek amacıyla mı konulmuştur? Bu kameralar ne zamandan beri tuvalet ve banyoların karşısında kayıt yapmaktadır?” diye sordu.

 

 

EMRİ KİM VERDİ?

 
Cezaevine kamera konulmasının yasal dayanağının ne olduğunun açıklanmasını isteyen Yılmaz, önergesinde şu sorulara yer verdi:

 
“-Kadın mahkumların banyo ve tuvaletlerinin karşısına kamera konulması emrini kim ya da kimler vermiştir?

 
-Bu uygulama, cezaevi müdürünün keyfi bir uygulaması mıdır? Değilse Adalet Bakanlığı’nın bilgisi dahilinde mi kadın tutukluların tuvaletleri ve banyolarının karşısına kamera konulmuştur?

 
-İnsan haklarını ve kişi haklarını ihlal eden bu insanlık dışı uygulamadan ne zaman vazgeçilmesi düşünülmektedir? Cezaevlerinde insan hakları ihlaline yol açan, özel hayatın gizliliğini hiçe sayan, evrensel hukuk pratiğinde ‘işkence’ olarak kabul edilebilecek buna benzer uygulamalar var mıdır? Cezaevlerinde evrensel hukuk normları içinde sayılamayacak başka ne tür uygulamalar vardır? Bu uygulamalar OHAL uygulamalarına mı dahildir?

 

 

KADIN MAHKUMLARIN GÖZETLENMESİNDE KAMU YARARI NE?

 
-Devletin kadın mahkumları izlemesinde, gözetlemesinde deyim yerinde ise “röntgenlemesinde” ne gibi bir kamu yararı vardır? Taciz etmenin ötesinde bu uygulamayla sağlanacak fayda nedir? Bu uygulamanın kişi mahremiyetine saldırı olduğu düşünülmekte midir?

 
-Kadın tutukluların tuvalet ve banyoları kullanımı sırasında çöp poşetleri ile kameraları kapatma çabaları olduğu doğru mudur? Bu konuda herhangi bir inceleme başlatılacak mıdır?”