CHP’li Yılmaz: Gülen’in iadesi konusunda bir gelişme olmayacağı anlaşılıyor

CHP’li Yılmaz: Gülen’in iadesi konusunda bir gelişme olmayacağı anlaşılıyor
21 Mart 2017 14:27

ABD’de temaslarda bulunan CHP Genel Başkan Yardımcısı Öztürk Yılmaz, ABD’nin yeni yönetiminin de Fethullah Gülen’in iadesi ve PYD konusunda eski yönetimden çok farklı bir çizgide bulunmadığını söyledi. Yılmaz, yakın ya da orta vadede Gülen’in iadesi konusunda bir gelişme olmayacağının anlaşıldığını kaydetti.

 

 

Yurdagül Şişek / Sputnik

 

 

CHP Genel Başkan Yardımcısı Öztürk Yılmaz ile Dışişleri Komisyonu’nun CHP’li üyesi Oğuz Kaan Salıcı, geçtiğimiz günlerde ABD’de çeşitli temaslarda bulundu. Yılmaz ve Salıcı ABD izlenimlerini ise TBMM’de gazetecilere anlattı.

ABD’de, Beyaz Saray’da, Dışişleri Bakanlığı’nda, Savunma Bakanlığı’nda ve kongrede temaslarda bulunduklarını, düşünce kuruluşlarının temsilcileriyle biraraya geldiklerini kaydeden CHP’li Yılmaz, izlenimleriyle ilgili de şöyle konuştu:

 

 

‘GÜLEN’İN İADESİNDE BİR GELİŞME OLMAYACAĞI ANLAŞILIYOR’

 

 

“Fethullah Gülen’in iadesi konusunda yeni yönetim eskisinden çok farklı bir çizgide bulunmuyor. Bunu hukuki bir mesele olarak görüyorlar. Dolayısıyla yakın vadede veya orta vadede en azından bizim gördüğümüz kadarıyla iade konusunda bir gelişme olmayacağı anlaşılıyor. Bize sorulduğunda partinizin görüşü nedir diye; biz iadenin gerçekleşmesini ve darbe girişimiyle ilgili bütün karanlık noktaların aydınlanması gerektiğini düşündüğümüzü belirttik.

 

 

‘ABD, PYD KORUMACILIĞINDAN KOLAY KOLAY VAZGEÇMEYECEK’

 

 

Özellikle Suriye’nin geleceği PYD ve Menbiç konusuydu. ABD’nin yeni yönetiminin acaba PYD ile ilişkilerde farklı bir noktaya kayıp kaymayacağını sorguladık. Maalesef gördük ki ABD’nin yeni yönetimi de eski yönetim gibi PYD konusunda, Suriye’de PYD ile birlikte çalışmak istiyor. PYD ile birlikte iş tutmak istiyor, PYD korumacılığından ABD yönetiminin kolay kolay vazgeçmeyeceğini gördük ve şahit olduk.

 

 

‘REFERANDUMA DIŞARIDAN MÜDAHALEYE KARŞI OLDUĞUMUZU SÖYLEDİK’

 

 

Üçüncü konu, referandumla ilgili biz de gerekli bilgilendirmeyi yaptık, partimizin görüşlerini açıkladık. Referanduma dışarıdan herhangi bir müdahaleye kesinlikle karşı olduğumuzu söyledik. Bu bizim iç işimizdir ve Türkiye kendi göbeğini kendi kesecektir. Türkiye’de otokrasiyle demokrasi, eğriyle doğru, yanlışla doğrunun bir savaşıdır. Biz Türk halkının bir kişiye karşı Türk milletinin zaferiyle bu sürecin sonuçlanacağını düşünüyoruz. Onu aktardık.”

 

 

SALICI: REFERANDUMDA OY KULLANACAK YURTTAŞLARIMIZ KAYGILI

 

 

CHP’li Oğuz Kaan Salıcı da, ABD’de yaptıkları temaslar sırasında referandumda oy kullanacak Türk vatandaşları ile de görüşmeler yaptıklarını söyledi. Salıcı, “Referandumda oy kullanacak yurttaşlarımızın ortak kaygıları var. Kaygılarından bir tanesi de şu; Türkiye’nin Amerika’yla da Avrupa ülkeleriyle de başka ülkelerle yaşamış olduğu gerilimin orada yaşayan vatandaşlarımıza bire bir sirayet etmesi. Huzur içinde geçirilmesi gereken bir referandum süreci var ve bu referandum süreciyle ilgili biz elimizden gelen çabayı tansiyonu düşürme yönünde yapıyoruz. Oradaki yurttaşlarımızın da olabildiğince bu referandum sürecinde kendi görüşlerini istedikleri şekilde ifade edebilmeleri için gerekli ortamı sağlamaya çalışıyoruz” diye konuştu.