CHP’li Yılmaz, Gökçek’in ODTÜ’ye yol inadını Meclis’e taşıdı!

CHP’li Yılmaz, Gökçek’in ODTÜ’ye yol inadını Meclis’e taşıdı!
31 Ağustos 2017 11:05

CHP’li Yılmaz, Gökçek’in “ya yapacağız, ya yapacağız” dediği ve ODTÜ’nün yanından geçeceğini söylediği yolu TBMM gündemine taşıdı. Gökçek’in daha önce açtığı bulvarda ODTÜ’de yaptığı ağaç katliamını hatırlatan Yılmaz, “Gökçek’in açacağı bu bulvar ve daha sonra planladığı bağlantı yolları hayata geçirildiğinde ortada bir ODTÜ ormanı kalacak mıdır? Gökçek, tüm bu yol ve bulvar inşaatlarıyla Başkent trafiğini rahatlatmaktan ziyade, ODTÜ ormanını tümüyle yok etmeyi mi planlamaktadır?” diye sordu.

 

 

Gökçek’in açacağı bu yolun dışında ODTÜ’nün içinden geçecek yeni yol ve bulvarlar planlayıp planlamadığını soran Yılmaz, “Göreve geldiği günden bu yana tüm dünyanın tercih ettiği raylı sistem yerine yol ve bulvar inşaatlarıyla Ankara trafiğini içinden çıkılmaz bir hale dönüştüren Gökçek’in, gelecek yıllardaki planlarına raylı sistemler ne zaman dahil olacaktır?” sorularını yöneltti.

 

 

 

BÜYÜKŞEHİR Belediye Başkanı Melih Gökçek’in ODTÜ’nün yanından geçeceğini söylediği ve “Ya yapacağız, ya yapacağız” dediği yol, TBMM gündemine taşındı. CHP Parti Meclisi Üyesi ve Ankara Milletvekili Necati Yılmaz, Gökçek’in daha önce açtığı bulvarda ODTÜ’de çok sayıda ağacı katlettiğini anımsatarak, “Gökçek’in açacağı bu bulvar ve daha sonra planladığı bağlantı yolları hayata geçirildiğinde ortada bir ODTÜ ormanı kalacak mıdır? Gökçek, tüm bu yol ve bulvar inşaatlarıyla Başkent trafiğini rahatlatmaktan ziyade, ODTÜ ormanını tümüyle yok etmeyi mi planlamaktadır? Göreve geldiği günden bu yana tüm dünyanın tercih ettiği raylı sistem yerine yol ve bulvar inşaatlarıyla Ankara trafiğini içinden çıkılmaz bir hale dönüştüren Gökçek’in, gelecek yıllardaki planlarına raylı sistemler ne zaman dahil olacaktır?” diye sordu.

 

 

YENİ RANT ALANI MI OLUŞTURUYOR?

 
Yılmaz, Başbakan Binali Yıldırım’ın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde, daha önce meslek odalarının ve Ankaralılar’ın karşı çıkmasına rağmen ODTÜ’de ağaçları keserek, 1071 Malazgirt Bulvarı’nı açan Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin, ODTÜ’nün yanından ikinci bir bulvar geçirmek istediğinin basına yansıdığını anımsattı. Büyükşehir Belediyesi’nin ODTÜ arazisi ve dolaylı olarak kentlilere ait ormanlık alanları talan etmeye devam ettiğini belirten Yılmaz, “ODTÜ arazisindeki yaklaşık 3 bin ağacın kesilmesiyle sonuçlanan bulvar yapımı, Ankara trafiğine bir çare olmamıştır. Buna rağmen; Ankara’daki trafik sıkışıklığını bahane ederek, bilimsel çözümlerden uzak, geçici çözümlere odaklanan Büyükşehir Belediyesi’nin, ODTÜ Ormanı ve çevresine ikinci bir bulvar yaparak, burayı yeni bir rant alanına dönüştürmek istediği anlaşılmaktadır” dedi.

 
Gökçek’in konuyla ilgili açıklamasında, yeni yapılacak Bilkent Şehir Hastanesi dolayısıyla Eskişehir yolu civarında trafiğin sıkışacağını, bunun için yeni çözümler aradıklarını söylediğini ifade eden Yılmaz, Gökçek’in ‘Konya Yolu’na bir alternatif yapılacak ve aynı zamanda hemen hastanenin yanından geçecek bulvarı, İncek’e bağlayacak bir yola ihtiyacı var. Bunun için en uygun yer ODTÜ’nün yan kısmından geçmektir. Biz bunu ODTÜ’ye teklif ettik. ODTÜ her zaman, her şeye karşı çıktığı için buna da karşı çıktı. Şimdi, bu yollara Şehir Plancıları ve Mimarlar Odası da sol karakterlerine uygun karşı çıkma eylemlerini ortaya koyuyorlar. Boşuna heves etmesinler. Nasıl 1071 Malazgirt Bulvarı bitirildiyse, buralar da bitirilecek. Bizim başka çaremiz yok. Biz buralara konut, ticaret merkezi yapmayacağız. Halkın ihtiyacı olan yolu yapacağız. Bu yolları da ya yapacağız, ya yapacağız ve halkın hizmetine açacağız’ dediğini anımsattı.

 

 

“TÜM ULAŞIM PLANI ODTÜ ORMANI ÜZERİNE Mİ KURULU?”

 
Büyükşehir Belediyesi’nin ODTÜ’nün yanından geçirmeyi planladığı yolun güzergahının ne olduğunu, kampüsle ilişkisinin ve temas edeceği aksların hangileri olduğunu soran Yılmaz, “Büyükşehir Belediyesi’nin meslek odaları ve ODTÜ’nün karşı çıkmasına rağmen açmakta ısrar ettiği bu bulvarın maliyeti nedir? Bu bulvarın ardından ODTÜ ormanından geçecek yeni yollar planlanmış mıdır? Gökçek’in tüm ulaşım planı ODTÜ ormanı üzerine mi kurulmuştur?” diye sordu.

 
Kent merkezindeki ormanlık alana zarar veren ve ODTÜ ormanını yıkıma uğratmayı amaçlayan Büyükşehir Belediyesi’nin hakkında herhangi bir işlem yapılıp yapılmadığının açıklanmasını isteyen CHP’li Yılmaz, “İşlem yapılması düşünülmekte midir? ODTÜ ormanından geçirilmek istenen yol, Büyükşehir Belediyesi’nin Gazi Üniversitesi’ne yaptırdığı, Ankara Ulaşım Ana Planı’na dahil midir?” sorularını yöneltti.

 

 

KAÇ AĞAÇ KESİLECEK?

 
Gökçek’in ısrarla yapmak istediği ve ODTÜ’nün yanından geçireceği bulvar nedeniyle ağaçların zarar görüp görmeyeceğinin açıklanmasını isteyerek, şu soruları yöneltti:

 
“-Böyle bir durum varsa kaç ağacın kesilmesi planlanmıştır? Bölgede, ağaç kesimi mi yapılacak, ağaçlar mı taşınacaktır? Taşınacak ise ağaç taşımanın maliyeti nedir?
-Ağaçların ve her bir yapraklarının üç, dört katı kadar toz tutma özelliği bulunması, ağaçların, tozu emerek, havadaki partikülleri filtreleyerek, insan sağlığına yapmış olduğu katkı bilinmektedir. Bu gerçeklik ortadayken, Büyükşehir Belediyesi’nin bu bulvar ve ileride açabileceği yollar için yapacağı ağaç kıyımı düşünüldüğünde; bölgenin ağaç kesiminden sonra artış gösterecek hava kirliliği ve bunun insan sağlığına etkileri dikkate alınmış mıdır? Alınmadıysa bu konuda bir çalışma yapılacak mıdır?
-Büyükşehir Belediyesi’nin yapmayı planladığı bu bulvar için ODTÜ yönetimi ile iletişime geçilmiş midir? Üniversite bilgilendirilip, izni alınmış mıdır? İlgili meslek odalarının görüşü sorulmuş mudur?
-Katılımcı belediyeciliğe uzaklığı ile bilinen Gökçek, ODTÜ’deki öğrencilerin, üniversite öğretim üyeleri ve öğretim görevlilerinin, bulvarın geçeceği güzergah üzerindeki semtlerde yaşayan vatandaşlar dahil olmak üzere, bu bulvarla ilgili yurttaşların görüşlerini almış mıdır?

 

 

“ORTADA BİR ODTÜ ORMANI KALACAK MI?”

 
-Gökçek’in açacağı bu bulvar ve daha sonra planladığı bağlantı yolları hayata geçirildiğinde ortada bir ODTÜ ormanı kalacak mıdır? Gökçek, tüm bu yol ve bulvar inşaatlarıyla Başkent trafiğini rahatlatmaktan ziyade, ODTÜ ormanını tümüyle yok etmeyi mi planlamaktadır?
-Göreve geldiği günden bu yana tüm dünyanın tercih ettiği raylı sistem yerine yol ve bulvar inşaatlarıyla Ankara trafiğini içinden çıkılmaz bir hale dönüştüren Gökçek’in, gelecek yıllardaki planlarına raylı sistemler ne zaman dahil olacaktır?
-Gökçek, ODTÜ’nün yanından geçireceğini söylediği bulvar için basına yansıyan ifadelerinde, “Bilkent Şehir Hastanesi dolayısıyla, Eskişehir Yolu civarında trafiğin sıkışacağını görüyoruz, çözüm arıyoruz” beyanında bulunmuştur. Bilkent Şehir Hastanesi’nin yapım aşamasında yer seçimi belirlenirken, Büyükşehir Belediyesi, trafiğin sıkışacağını görüp, hastanenin kamu ve özel yatırım ortaklarını ve Sağlık Bakanlığı’nı bu konuda bilgilendirmiş midir? Yoksa yatırımlara göre mi ormanlardan yol geçirmeyi uygun görmüştür?”