CHP’li Yılmaz: Diyanet 103.7 milyon lirayı hangi kurumlara aktardı?

CHP’li Yılmaz: Diyanet 103.7 milyon lirayı hangi kurumlara aktardı?
7 Ekim 2017 11:24

CHP’li Yılmaz, bir yılda personel için 5 milyar 129 milyon lira harcadığı ortaya çıkan Diyanet İşleri Başkanlığı’nı Başbakan Yıldırım’a sordu. Diyanet’in bir yılda kaç personel aldığının açıklanmasını isteyen Yılmaz, “İstihbarat adı altında SGK’ya devlet primi ödeyen Diyanet istihbarat elemanı mı çalıştırmaktadır? Ya da istihbarat görevi verdiği personeli var mıdır? Çalıştırıyorsa ne zaman çalıştırmaya başlamıştır” diye sordu.

 

 

 

CHP Parti Meclisi Üyesi ve Ankara Milletvekili Necati Yılmaz, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın personel harcamalarını TBMM gündemine taşıdı. Diyanet’in bir yılda personel için 5 milyar 129 milyon lira harcadığının Sayıştay raporlarına yansıdığını ifade eden Yılmaz, “Bir yıl içerisinde Diyanet İşleri Başkanlığı’nda işe başlayıp diğer kurumlara geçiş yapan personel sayısı kaçtır?” sorusunu yöneltti. Kar amacı gütmeyen kuruluşlara 103 milyon 678 bin lira aktardığı ortaya çıkan Diyanet’in bu rakamı kaç kuruma aktardığını soran Yılmaz, “Bunlar hangi kurumlardır? Milyonlar aktarılan bu kuruluşların cemaatlerle ilişkisi var mıdır?” diye sordu.

 

 

DİYANET PERSONELE 5.1 MİLYAR LİRA HARCADI

 
Yılmaz, Başbakan Yıldırım’ın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın 2016 yılı Sayıştay Denetim Raporu’na göre, bütçeden bir yılda 6 milyar 482 milyon 979 bin TL ödenek alan Diyanet İşleri Başkanlığı’nın en fazla harcamasının “personel giderleri” kaleminde 5 milyar 129 milyon TL olduğunun rapora yansıdığını anımsattı. Diyanet İşleri’nin “sosyal güvenlik kurumlarına devlet primi giderleri” kaleminde “istihbarat personeli” adı altında 42 TL tutarında bir harcama yaptığına da raporda yer verildiğini hatırlatan Yılmaz, kar amacı gütmeyen kuruluşlara yapılan transferler kalemindeki harcamaların ise toplam 103 milyon 678 bin TL olduğunu ifade etti.

 

 

KAÇ PERSONEL ALDI?

 
Personel gideri bir yıl içinde 529 milyon lira artan Diyanet’in bir yılda kaç personel alımı yaptığını soran Yılmaz, “Bir yıl içerisinde Diyanet İşleri Başkanlığı’nda işe başlayıp diğer kurumlara geçiş yapan personel sayısı kaçtır?” sorusunu yöneltti.

 
Kar amacı gütmeyen kuruluşlara 103 milyon 678 bin lira aktardığı ortaya çıkan Diyanet’in bu rakamı kaç kuruma aktardığını soran Yılmaz, “Bunlar hangi kurumlardır? Milyonlar aktarılan bu kuruluşların cemaatlerle ilişkisi var mıdır?” diye sordu.

 

 

DİYANET İSTİHBARAT ELEMANI MI ÇALIŞTIRIYOR?

 
Sosyal Güvenlik Kurumlarına devlet primi giderleri kaleminde, 42 TL tutarında gösterilen harcamanın sembolik olup olmadığının açıklanmasını isteyen Yılmaz, önergesinde şu sorulara yer verdi:

 
“-İstihbarat adı altında SGK’ya devlet primi ödeyen Diyanet istihbarat elemanı mı çalıştırmaktadır? Ya da istihbarat görevi verdiği personeli var mıdır? Çalıştırıyorsa ne zaman çalıştırmaya başlamıştır?

 
-Diyanet, “istihbarat personeli” çalışmasını kime yönelik hangi konularda gerçekleştirmektedir? DİB hangi kuruma bağlı olarak istihbarat faaliyeti sürdürmektedir?”