CHP’li Yılmaz, Başkent’teki sel felaketini çift önergeyle Meclis’e taşıdı!

CHP’li Yılmaz, Başkent’teki sel felaketini çift önergeyle Meclis’e taşıdı!
8 Mayıs 2018 11:20

CHP’li Yılmaz, Ankara’da yaşanan sel felaketinin peşini bırakmıyor. Mamak, Keçiören ve Pursaklar’da meydana gelen ve büyük zarara neden olan selin yağıştan öte altyapı sorunlarına yıllardır çözüm bulunamamasından kaynaklandığını ifade eden Yılmaz, konuyla ilgili Başbakan Yıldırım’ın yanıtlaması istemiyle hem soru önergesi verdi, hem de Meclis Araştırması açılmasını istedi.

 

 

 

Ankara’nın yıllardır çözüm bekleyen altyapı sorunları ve ıslah edilmeyen su kaynaklarının günlük yaşamı olumsuz etkilediğini, yoğun yağışlarla birlikte araçların yollarda sürüklendiğini, yurttaşların yaralandığını kaydeden Yılmaz, konunun tüm yönleriyle araştırılmasını istedi. Yılmaz, “Yıllardır tekrarlanan sel felaketine karşın altyapı konusunda gerekli önlemleri almayan Büyükşehir ve ilçe belediyeleri hakkında bir soruşturma başlatılacak mıdır? Bu felaketlerde 23 yıl boyunca Büyükşehir Belediyesi Başkanlığı görevinde bulunan Melih Gökçek’in sorumluluğu olduğu düşünülmekte midir?” diye sordu.

 

 

CHP Parti Meclisi Üyesi ve Ankara Milletvekili Necati Yılmaz, Başkent’te haftasonu yaşanan ve Mamak, Keçiören ile Pursaklar’da etkili olan sel felaketinin peşini bırakmıyor. Yurttaşların yaralanmasına, ev, işyeri ve araçların zarar görmesine neden olan selin yoğun yağıştan öte altyapı sorunlarına yıllardır çözüm bulunamamasından kaynaklandığını vurgulayan Yılmaz, konuyla ilgili hem soru önergesi verdi, hem de Meclis Araştırması açılmasını istedi. Altyapı sorunlarının yanı sıra ıslah edilmeyen su kaynaklarının Başkentliler’in yaşamını olumsuz etkilediğine değinen Yılmaz, “Yıllardır tekrarlanan sel felaketine karşın altyapı konusunda gerekli önlemleri almayan Büyükşehir ve ilçe belediyeleri hakkında bir soruşturma başlatılacak mıdır? Bu felaketlerde 23 yıl boyunca Büyükşehir Belediyesi Başkanlığı görevinde bulunan Melih Gökçek’in sorumluluğu olduğu düşünülmekte midir? Gökçek hakkında bir soruşturma açılması hükümetin ve İçişleri Bakanlığı’nın gündeminde midir?” diye sordu.

 

 

YAŞANAN FELAKET İLK DEĞİL

 
Yılmaz konuyla ilgili verdiği araştırma önergesinin gerekçesinde, nüfusu yaklaşık 5.3 milyona ulaşan ve Türkiye’nin ikinci büyük kenti olan Ankara’nın altyapı sorunlarının yıllardır milyonlarca liralık kaynak aktarılmasına rağmen çözülemediğine dikkat çekti. Su kaynakları açısından zengin olan Başkent’te, halen işlevlerini gören su kaynaklarının doğal akışlarının önlendiğini, üzerlerinin kapatılmasının büyük sorunlar yarattığını kaydeden Yılmaz, araştırma önergesinde Ankara’da yaşanan şu olayları sıraladı:

 
“Altyapı sorunlarının çözülememesi ve plansız yapılaşma sonucu 17 Haziran 2011’de Balgat’ta bulunan ve vatandaşların yoğun biçimde kullandığı 70 Gün Altgeçidi yoğun yağışlar sonrasında bir dereye dönmüştür. Uzunluğu 7-8 metre olan geçitte 5-6 araç sulara gömülmüş, araçlarda mahsur kalan vatandaş olup olmadığı balık adamların çalışmasıyla kontrol edilebilmiştir. Ankara İnönü Bulvarı’nda işine gitmek için yaya geçiş yolunda yürüyen bir vatandaşımız, 23 Haziran 2012’de zeminin aniden çökmesi üzerine oluşan boşlukta kaybolmuş, cesedine 16.5 saat sonra ulaşılabilmiştir. 6 Mayıs 2016’da ODTÜ’nün 100. Yıl Kapısı’nda yol kenarına park etmiş bir araç, yolun çökmesi neticesinde oluşan 3 metrelik çukura düşmüştür. Aracı çıkarmak için olay yerine gelen belediyenin kanal tahliye kamyonu da daha büyüyen aynı çukura düşmüştür. Son olarak Ankara’nın Mamak İlçesi Boğaziçi Neşet Ertaş Caddesi’nde 5 Mayıs 2018 tarihinde sel felaketi meydana gelmiş, olayda 6 kişi yaralanmış, 1 kişi sel sularına kapılıp sürüklenmiş ve 100’den fazla araç hasar görmüştür. 6 Mayıs 2018 tarihinde yine Ankara’da öğle saatlerinde başlayan kuvvetli yağış, hayatı olumsuz etkilemiş, Keçiören ve Pursaklar İlçeleri’nde su baskınlarıyla maddi hasarlı trafik kazaları meydana gelmiştir. Olayda birçok ev ve işyerini su basmıştır.”

 

 

“KENTSEL PLANLAMA YERİNE RANT PLANLAMALARI YAPILDI”

 

 
Sel olayının ardından Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Tuna’nın “500 yılda bir olan bir afet. Bunun gibisi olmadı” açıklamasıyla olayı geçiştirmeye çalıştığını kaydeden Yılmaz, Mamak Belediye Başkanı Mesut Akgül’ün ise “Daha önce yaşanmamış bir afet yaşadık, yüzyılda bir görülecek bir yağış 1 saatte yağdı” dediğini anımsattı. Yılmaz, ancak 2015 Haziran’ında Mamak İlçesi Boğaziçi Neşet Ertaş Caddesi’nde aynı caddede benzer şekilde bir sel felaketi daha yaşandığını, 100’e yakın aracın hasar gördüğünü kaydederek, şöyle devam etti:

 

 
“Ankara’nın çözüm bekleyen altyapı sorunları için yıllardır gerekli ve kalıcı çözümler üretilememiştir. Kent yönetimi, kentsel planlamayı göz ardı ederek, günlük uygulamalarla sorunu ötelemiştir. Kentsel planlama yerine sürekli gerçekleştirilen emsal artışlarıyla rant planlamaları yapılmıştır. Yaşanan can ve mal kayıplarına rağmen kentin altyapı master planının oluşturulmaması sorunların çözümü konusunda bir irade eksikliğinin ve vurdumduymazlığın mevcut olduğunu göstermektedir. Asfaltlar defalarca sökülerek su, doğalgaz, elektrik gibi altyapı hizmetleri toprağa gömülmektedir. Yapılaşma, yaşayan insan ve taşıt yoğunluğu her geçen gün artarken, yeraltındaki altyapı sistemleri şuursuz müdahaleler sonucunda yetersiz kalmaktadır. Ankara Büyükşehir Belediyesi, halen uzun vadeli bir plan ve program oluşturmamıştır. Meslek odalarının ve uzmanların görüşleri alınarak, gelişmiş dünya kentlerinde olduğu gibi tünel tipi sistemlerin Ankara’da mutlaka hayata geçirilmesi sağlanmalıdır. Bunun için bir an önce Başkent’in altyapı sorunlarının araştırılıp, sorunların çözümü için gerekli adımların belirlenmesi için Araştırma Komisyonu kurulmalıdır.”

 

 

“BELEDİYE BAŞKANLARI HAKKINDA SORUŞTURMA AÇILACAK MI?”

 
CHP’li Yılmaz, üç ilçede yaşanan selle ilgili maddi zararın boyutunun ne kadar olduğunun açıklanmasını isteyerek, Ankara’nın altyapı sorunlarına köklü bir çözüm bulunması için meslek odalarından da destek alarak oluşturulması düşünülen bir plan olup olmadığını sordu. Yılmaz, soru önergesinde ise şu sorulara yer verdi:

 
“-Yıllardır tekrarlanan sel felaketine karşın altyapı konusunda gerekli önlemleri almayan Ankara Büyükşehir Belediyesi ve Mamak Belediyesi ile ilgili bir soruşturma başlatılacak mıdır? Başlatılmayacaksa bunun nedeni nedir?
-Yaşanan felaketlerde ve altyapı sorununun çözülememesinde 23 yıl boyunca Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkanlığı görevinde bulunan Melih Gökçek’in sorumluluğu olduğu düşünülmekte midir? Gökçek hakkında bir soruşturma açılması hükümetin ve İçişleri Bakanlığı’nın gündeminde midir?
-25 yılda Ankara’nın yapılaşma oranı nedir? Yapılaşmaya paralel olarak ne kadar altyapı harcaması yapılmıştır? Ankara’nın hangi bölgelerine, hangi sokak ve caddelere harcama yapılmıştır?”

 

Necati Yilmaz foto (1) Necati Yilmaz foto (2) Necati Yilmaz foto (3)