CHP’li Yılmaz: Barzani’yi zengin eden AKP’dir

CHP’li Yılmaz: Barzani’yi zengin eden AKP’dir
19 Eylül 2017 16:18

CHP’li Yılmaz Meclis’te düzenlediği basın toplantısında Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin (IKBY) 25 Eylül’de yapacağı referanduma ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

 

 

 

CHP Ardahan Milletvekili ve Genel Başkan Yardımcısı Öztürk Yılmaz, “Türkiye’nin karakteri değiştiriliyor böyle bir ülkenin lideri burada saygı görmezken orada nasıl saygı görebilir? Protokol yardımcısı, müdür yardımcısı karşılıyor. Benim Cumhurbaşkanımı Amerika’da Başkanın, Başkan Yardımcısının karşılamasını isterim. Türk bayrağının, devletin birliğinin temsil edildiği o makamın en yüksek noktada karşılanmasını isterim” dedi.

 

CHP’li Yılmaz Meclis’te düzenlediği basın toplantısında Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin (IKBY) 25 Eylül’de yapacağı referanduma ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Referandumun 22 Eylül’de toplanacak Milli Güvenlik Kurulu’nda ele alınacağına dikkat çeken Yılmaz, referandumun bir iç savaşı tetikleyebileceğini söyledi.

 

 

“İŞİN BU NOKTAYA GELMESİNİN SORUMLUSU BARZANİ’Yİ ZENGİN EDEN AKP’DİR”

 

Irak özelinde 24 saatin uzun bir zaman dilimi olduğunu aktaran CHP’li Yılmaz, “24 saat içinde umulmadık şekilde ‘U’ dönüşleri yapılabildiğine hep şahit olduk” diyerek açıklamalarına şöyle devam etti:“İşin bu noktaya gelmesinin baş sorumlusu Barzani’nin altına kırmızı halılar seren, Irak Merkezi Hükümeti’ne gösterdiği iyi muamelenin en az yüz katını Barzani’ye geldiğinde gösteren ve onun bayrağını göndere çeken, kendi kurultayında, ‘Türkiye seninle gurur duyuyor’ diye slogan attıran ve alkışlatan, ayrıca Diyarbakır meydanında sahneye çıkarıp ahaliye selamlattıran Adalet ve Kalkınma Partisi sorumludur. Barzani ile örtülü enerji işi, kirli ticaret yapan hiçbir şeffaflığı olmayan, gelen Kerkük-Yumurtalık boru hattına paralel boru hattı döşeyip Barzani’yi zengin eden AKP’dir.

 

“BİZİM İÇİN BU KABUL EDİLEMEZ BİR DURUMDUR”

 

Bugün Barzani AKP’yi dinlememektedir ve çıkıp birilerinin biz yanıltıldık demesi de bizim için belki sürpriz teşkil etmeyecek. Bugün karar anıdır bölge çalkantılı bir süreçten geçiyor ve sorumsuz biri bütün uyarılara rağmen provokatif bir dil kullanıp bölgeyi istikrarsızlaştırma, bir süre sonra iç savaşa sürükleme daha sonra dış etkenlerin müdahale etmesi ile taşeronların savaşına dönüştürme iradesini sergiliyor. Bizim için bu kabul edilemez bir durumdur.”

 

“BU KAÇAK PETROLÜN AKIŞINA SON VERİLMESİ GEREKİR”

 

Referandum karşısında hükümetin somut bazı uygulamalar yapması gerektiğini belirten Yılmaz, hükümetin Barzani’ye “Bu sevdadan vazgeç” diyerek 24 saatlik bir süre tanınması gerektiğini vurguladı. Barzani’nin 24 saat içerisinde geri adım atmaması halinde ise askeri, siyasi ve ekonomik tedbirler içeren bir paketin hazırlanması gerektiğini bildiren CHP’li Yılmaz şunları kaydetti:“Bu referandum girişimine Kuzey Irak’tan da farklı sesler var. Bazı partiler bunu Barzani’nin Kürt milliyetçiliğine oynayıp gayrimeşru olarak bir yıldır oturduğu koltuğu sağlamlaştırma girişimi olarak görüyorlar ve esasen bunun çok büyük bir payının olduğunu, iç sorunlara perde çekip kendi tek adam rejimini, tek adam sultasını iyice yerleştirmek istediğini biliyoruz. Şimdi 24 saatlik bir süre verilmesi lazım dedik. Eğer uymazsa ne yapılması gerektiğini de MGK değerlendirecektir. Ama bazı hususlar var. Anladığı dilden konuşmak diye bir kavram vardır diplomaside o anladığı dilden konuşmak gerekir. Bir kere Kerkük’ün ve bölgesel Kürt yönetimindeki petrolün ana satıcısı Irak Merkezi Hükümeti ve SONA şirketi olması gerekirken bu petrolü gayrimeşru anlaşmayla Türkiye’ye satmakta AKP buna taşeronluk yapmaktadır. Bir kere bu kaçak petrolün akışına son verilmesi gerekir.

 

“PETROLÜN ULUSLARARASI BİR FİYATI VARDIR, DÜNYANIN HER YERİNDEN ALINABİLİR”

 

İki, Kerkük-Yumurtalık petrol boru hattının bütün geliri yaklaşık günde 400 bin varil petrol KYB ve KDP tarafından bölüşülmüş, Bölgesel Kürt Yönetimi’nde Barzani’nin cebine gitmektedir. Bunun Irak Merkezi Hükümeti’ne bir faydası kalmamıştır. Barzani buradan elde ettiği gelirlerle daha fazla silah almakta ve kimseyi dinlememektedir. Gerekirse Irak Merkezi Hükümeti ile konuşulup bu Kerkük-Yumurtalık petrol boru hattının durdurulması önemlidir. Petrolün uluslararası bir fiyatı vardır, dünyanın her yerinden alınabilir.

 

“GELİR KAYNAĞININ SONLANDIRILMASI ÖNEM TAŞIMAKTA”

 

Üç, Barzani Habur’dan haraç kesmektedir. Buradan gidecek TIR’lara, araçlara haraç kesmekte ve Habur’dan günde yaklaşık 6-7 bin araç ve tankerin gelirini almakta, Bağdat’a bir kuruş bile vermemektedir. Bu haraç aynen petrolde olduğu gibi kendisini zengin etmekte ve o zenginlik de böyle meydan okumayla sonuçlanmaktadır. Bu gelir kaynağının da sonlandırılması önem taşımakta.

 

“ALİ RIZA BEY SINIR KAPISI AÇILMALI”

 

Bizim Araplarla sınırımız kalmadı. Fişhabur bölgesinden, yani Suriye sınırının başladığı nokta ile Irak sınırının bittiği Fişhabur bölgesinden Zaho’nun bitişiğinden yeni bir kapı açılması, bu kapının isminin de Ali Rıza Bey Kapısı olması ve bu kapı ile birlikte doğrudan Telafer’e oradan Irak’a ve Körfez’e mal sevkiyatının yapılması önem taşıyor. Aksi takdirde bunu şimdi yapamayacaksak, bu gümrük kapıları Bölgesel Kürt Yönetimin uhdesinde değildir, Irak Merkezi Yönetimi’nin uhdesindedir. Eğer Irak Merkezi Yönetimi buna şimdi yanaşmıyorsa hiçbir zaman yanaşamaz. Bu tarihi bir fırsattır. Bu kapının derhal açılması ve Habur’daki trafiğe de son verilmesi önem taşıyor.”

 

“TÜRKİYE-IRAK-İRAN ÜÇLÜ İSTİŞARE MEKANİZMASI KURMALI”

 

“Barzani’nin içeride çaldığı paralar, Türkiye’de AKP yandaşı bazı kesimlerle birlikte şirketlere dönüşmektedir” diyen Yılmaz, bu şirketlerin sahiplerinin kim olduğu, IKBY’de enerji işi yapan AK Parti taraftarlarının kim olduğu ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’ın bu süreçteki rolünün ne olduğu sorularını sordu. IKBY ile yapılan anlaşmaların gözden geçirilmesi ve gerekirse iptal edilmesi gerektiğine dikkat çeken CHP’li Yılmaz, “Irak Merkezi Hükümeti, İran ve Türkiye’nin acil bir istişare mekanizması kurması lazım” dedi. Duygusal kopuştan bahsedildiğini anımsatan CHP’li Yılmaz, “Bu insanlar hiçbir zaman Türkiye’ye duygusal bir bağla bağlı olmadılar, dolayısıyla bunların bahsettiği kopuş hiçbir anlam ifade etmemekte çünkü ikiyüzlü insanlardır” değerlendirmesinde bulundu.

 

“NİYE DİSİPLİN SÜRECİ BAŞLATMIYOR?”

 

CHP’li Yılmaz, açıklamalarının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. AK Parti Diyarbakır Milletvekili Galip Ensarioğlu’nun referandumu destekler şekilde yorumlanan açıklamaları hakkında sorulan soruya yanıt veren CHP’li Yılmaz, “Biz zaten AKP’nin ikiyüzlü bir siyaset takip ettiğini o nedenle söylüyoruz. Niye disiplin süreci başlatmıyor? Cumhurbaşkanı, Başbakan farklı söylüyor, neymiş bir tane milletvekili kendi görüşünü farklı söylüyormuş madem öyle niye disiplin süreci başlatmıyor? Niye bununla ilgili bir kınama yayımlamıyor? Neden bunu kabul etmediklerini, uygun bulmadıklarını söylemiyorlar?” şeklinde konuştu.

 

“ORADA NASIL SAYGI GÖREBİLİR?”

 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Amerika seyahati hakkında sorulan soruya yanıt veren Öztürk, Erdoğan’ın izole olduğunu ve dünya liderlerinin Erdoğan ile görüşmek istemediğini belirterek, “Bu ziyaret diğer ziyaretlerden farklı cereyan ediyor, neden? Çünkü ilk defa Demokrasi olan bir ülkenin Cumhurbaşkanı 16 Nisan’da demokrasiyi katlettikten sonra bir diktatör olarak Genel Kurul’a gidiyor, o nedenle izole olmuştur. Türkiye’nin karakteri değiştiriliyor böyle bir ülkenin lideri burada saygı görmezken orada nasıl saygı görebilir? Protokol yardımcısı, müdür yardımcısı karşılıyor. Benim Cumhurbaşkanımı Amerika’da Başkan’ın, Başkan Yardımcısı’nın karşılamasını isterim. Türk bayrağının, devletin birliğinin temsil edildiği o makamın en yüksek noktada karşılanmasını isterim ama bugün milletinin büyük bir kısmına düşman, onu hasmane gören, bu topraklarda doğmuş, Kurtuluş Savaşı’nı vermiş insanları düşman gören bir anlayış nasıl karşılanır?” diye konuştu.