CHP’li Yılmaz: AOÇ’yi bölerek, hukuksuz şekilde inşa ettiğiniz, o sarayı barış ve sevgi üniversitesi yapacağız!

CHP’li Yılmaz: AOÇ’yi bölerek, hukuksuz şekilde inşa ettiğiniz, o sarayı barış ve sevgi üniversitesi yapacağız!
6 Mayıs 2018 11:03

CHP’li Necati Yılmaz, üniversitelerin bölünmesini öngören yasa tasarısının hiçbir bilimsel öngörü ve planlama içermediğini belirterek, “Bugün yüksek öğretimde ihtiyaç üniversitelerin bölünmesi değildir. Sorun artan sayısına rağmen üniversitelerimizde kaybolan niteliklerdir” dedi. İktidara üniversitelere katkı sağlayacak bir öneride bulunan Yılmaz, “AOÇ’yi bölerek, hukuksuz şekilde inşa ettiğiniz, o kaçak sarayı, o saltanat sarayını kamu vicdanındaki gayrimeşruluğunu gidermek üzere derhal terk edin. CHP iktidarında o mekanda Türkiye’ye nitelikli bir üniversite kazandıracağız, adını da Barış ve Sevgi Üniversitesi koyacağız” dedi.

 

 

 

CHP Parti Meclisi Üyesi ve Ankara Milletvekili Necati Yılmaz, AKP’nin iktidara geldiğinden bu yana her şeyi bölmek istediğini belirterek, “İktidar, toplumsal yapımızı kimlik siyaseti üzerinden bölüp, paramparça etti. Vatandaşımızı verdiği oy üzerinden böldü, vatan haini ilan etti. Hekimleri böldü, meydanları böldü, kentleri böldü. Şimdi sıra üniversitelere geldi” dedi. İktidara üniversitelere katkı sağlayacak bir öneride bulunan Yılmaz, “Atatürk Orman Çiftliği’ni bölerek, hukuksuz şekilde inşa ettiğiniz, o kaçak sarayı, o saltanat sarayını kamu vicdanındaki gayrimeşruluğunu gidermek üzere derhal terk edin. CHP iktidarında o mekanda Türkiye’ye nitelikli bir üniversite kazandıracağız, adını da Barış ve Sevgi Üniversitesi koyacağız” diye konuştu.

 

 

“YÜKSEK ÖĞRENİMDE İHTİYAÇ ÜNİVERSİTELERİN BÖLÜNMESİ DEĞİL”

 
Yılmaz yaptığı yazılı açıklamada, kamuoyundaki tüm itirazlara rağmen TBMM Genel Kurulu’nda görüşmeleri süren ve CHP olarak büyük sorunlar gördükleri “Yükseköğretim Kanunu ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı”nın her ne kadar eğitimle ilgili bir düzenleme gibi görünse de aslında “siyasi” olduğunun çok açık olduğunu vurguladı. TBMM Milli Eğitim Komisyonu’nda, ihtiyaç analizi yapılmadan, üniversitelerin paydaş ve bileşenleri olan öğrencilerine, öğretim üyelerine danışılmadan hazırlanan bu düzenlemenin hiçbir bilimsel öngörü ve planlama içermediğine değinen Yılmaz, şöyle devam etti:

 
“Hayatın her alanını denetim altında tutmak isteyen ve sayısal büyüklüklerle kendini ifade eden otoriter devlet anlayışının bir başka yansıması açık olarak bu tasarıda görünmektedir. İktidarın sözüm ona üniversite sayısını çoğaltmak adına, ancak nicelik kaygısının ötesinde bir nitelik kaygısı taşımayan yaklaşımı tasarıya aynen yansımıştır. Bugün yüksek öğrenimde ihtiyaç üniversitelerin bölünmesi değildir. Sorun artan sayısına rağmen üniversitelerimizde kaybolan niteliklerdir. Dünya üniversiteleri içinde ilk 500’te sadece 5 Türk üniversitesi bulunmaktadır. Ülkemizdeki 3 milyon işsizin yüzde 27’si yani 828 bin gencimiz diplomalı işsizdir. Üniversite mezunu gençlerimizin pek çoğu, maalesef vasıfsız işgücü olarak çalışmak zorunda kalmaktadır.”

 

 

“ÜNİVERSİTELERİ İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ YUVASI HALİNE GETİRECEĞİZ”

 
Anayasa’ya göre her yurttaşın eşit olduğunu vurgulayan Yılmaz, “Her gencimiz için, eğitim alanında da fırsat eşitliği yaratabiliyor muyuz? Her bahane ile Cumhuriyet’i eleştiren iktidar, Cumhuriyet’in vermiş olduğu imkanları, gençlerimize sunabiliyor mu? AKP’nin 15 yıllık iktidarı döneminde üniversitelerin yurt ihtiyacı çözülebilmiş mi? Yoksul çocukların burs ve kredi ihtiyacı karşılanabildi mi?” diye sordu. Yılmaz, CHP’nin ülkeye ve gençlere sözü olduğunu ifade ederek, “İktidara geldiğimizde bilime, teknolojiye, gençliğe yatırım yapacağız. Tüm üniversite öğrencilerine sağlıklı, güvenli, kütüphane altyapısına sahip, çevre baskısından uzak barınma ve yurt olanaklarını sağlayacağız. Tüm üniversite öğrencilerine düşük faizli, kamu destekli yüksek eğitim destek kredisi sağlayacağız. Olanağı olmayan tüm gençlere karşılıksız eğitim bursu sağlayacağız. YÖK düzenine son vereceğiz. Üniversitelerimizi ifade özgürlüğü ve demokrasinin yuvası haline getireceğiz” diye konuştu.

 

 

“KAÇAK SARAY’I BARIŞ VE SEVGİ ÜNİVERSİTESİ YAPACAĞIZ”

 
Kendini çekiç zannedenin herkesi çivi olarak göreceğine değinen Yılmaz, AKP’nin iktidarı talep ettiği günlerde “Yolları böleceğiz, duble yollar yapacağız” dediğini anımsattı. Yılmaz, şöyle devam etti:

 
“O günden sonra, iktidar her ne gördüyse, aklına ‘bölmek’ geldi. Toplumsal yapımızı kimlik siyaseti üzerinden bölüp paramparça etti. Vatandaşımızı verdiği oy üzerinden böldü, vatan haini ilan etti. Kim ki ‘Gelin ekmeğimizi de bölelim’ dediğinde onları terörist ilan etti. Hekimleri böldü, meydanları böldü, kentleri böldü. Bu iktidar, komşularımızın topraklarının bölünüp, parçalanmasına eşbaşkanlık etti. İnançları böldü, bayramlarımızı böldü, acılarımızı, analarımızın gözyaşlarını böldü. Bu saatten sonra iktidar eğer ‘bölmek’ çabasına son verip üniversite hayatına katkı sağlamak istiyorsa kendilerine bir önerim olacak: Atatürk Orman Çiftliği’ni bölerek, hukuksuz şekilde inşa ettiğiniz, o kaçak sarayı, o saltanat sarayını kamu vicdanındaki gayrimeşruluğunu gidermek üzere derhal terk edin. CHP iktidarında o mekanda Türkiye’ye nitelikli bir üniversite kazandıracağız, adını da Barış ve Sevgi Üniversitesi koyacağız.”