CHP’li Yılmaz: AKM-Kızılay metro hattının ihalesi davet usulüyle mi yapıldı?

CHP’li Yılmaz: AKM-Kızılay metro hattının ihalesi davet usulüyle mi yapıldı?
23 Kasım 2017 12:40

AKM- Kızılay metro hattını Meclis gündemine taşıyan CHP Parti Meclisi Üyesi ve Ankara Milletvekili Necati Yılmaz Ankara’da yapılacak olan metro hattında AKM-Kızılay hattı ihalesinin ne zaman yapıldığını sordu. Yılmaz, “AKM-Kızılay metro hattı ihalesi davet usulüyle mi gerçekleştirilmiştir? Gizlice mi ihale edilmek istenmiştir?” dedi.

 
AKM- Kızılay metro hattı Meclis gündemine taşındı. CHP Parti Meclisi Üyesi ve Ankara Milletvekili Necati Yılmaz Ankara’da yapılacak olan metro hattında AKM-Kızılay hattı ihalesinin ne zaman yapıldığını sordu.

 
AKM-KIZILAY METRO HATTININ İHALESİ DAVET USULÜ MÜ GERÇEKLEŞTİRİLDİ?

 
Başbakan Binali Yıldırım tarafından Ankara’da Keçiören metrosunun AKM-Kızılay metro hattı bağlantısının, ihalesinin yapıldığı ve inşaatının başlayacağı kamuoyuna açıklanmıştı. Açıklamanın ardından CHP Ankara Milletvekili Necati Yılmaz, konuyu meclis gündemine taşıyarak , Başbakan Binali Yıldırım’ın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde “AKM-Kızılay hattı ihalesi ne zaman yapılmıştır? Duyurusu yayınlanmış mıdır?” dedi.

 
Ihalenin duyurularının nerede yayınlandığını da soran Yılmaz, “AKM-Kızılay metro hattı ihalesi davet usulüyle mi gerçekleştirilmiştir? Gizlice mi ihale edilmek istenmiştir? İhalenin davet usulü ile yapılmasından beklenen kamu yararı nedir? Bu yöntemle uygun fiyat kırımının sağlandığı düşünülmekte midir? İhalede piyasa fiyatları oluşmuş mudur? İhaleye kaç firma çağrılmıştır ve çağrılan firmalarda kriter ne olarak belirlenmiştir?” ifadelerini kullandı.

 
Yılmaz, AKM-Kızılay metro ihalesini kazanan firmanın hangisi olduğunu da sorgulayarak “AKM- Kızılay metro hattını alan firmanın 3. Havalimanı ihalesini de alan firmalardan biri olan Kolin Holding olduğu iddiaları doğru mudur?” dedi

 
DAVET USULÜ İHALEYE GÖLGE DÜŞÜRMEZ Mİ?

 
Yılmaz ihaleye kaç firmanın çağrıldığını, çağrılan firmalarda kriter ne olarak belirlendiğini sorarak, “Davet usulüyle ihale yapılması, bu firmaların gözetildiği intibasını yaratarak ihaleye gölge düşürmeyecek midir?” ifadelerini de kullandı.

 
İhaleyi alan firmaların birinci ve ikinci oturumlarda verdikleri iki fiyat teklifi arasındaki kırım farkı makul mudur? Diyen Yılmaz, maliyetlere de değinerek, “AKM-Kızılay metrosunun toplam maliyeti ve birim maliyeti ne kadardır? Bu yapılan ihale bedellerinin birim fiyatı olarak, İstanbul-Ankara metro maliyet birim fiyatlarına ve Avrupa Birliği ortalama birim fiyatlarına oranı nedir?” dedi.

 
NE ZAMAN BİTİRİLECEK?

 
Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin raylı sistemi 20 yılda bitiremediğini de hatırlatan Yılmaz, AKM-Kızılay metro hattına ilişkin “Bu defa işin hangi tarihte bitirilmesi öngörülmektedir?”dedi.

 
Mevcut hatların dışında, Ankara’da planlanan yeni metro hatlarının olup olmadığını soran Yılmaz, “Yapılacak yeni hatların Ulaştırma Bakanlığı veya Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılması konusunda karar verilmiş midir? Ankara kent ulaşım planında yer alan projelerden Dikimevi-Mamak metrosu, Gar-Esenboğa Havalimanı, Dikmen-Gar metro hatlarına ilişkin akıbet nedir? Bunlarla ilgili bir ihale ya da işlem başlatılmış mıdır? 2011’de ihale edilen AŞTİ-Söğütözü hattı neden 6 yıl geçmesine rağmen henüz hizmete açılamamıştır? AŞTİ-Söğütözü hattı ne zaman açılacaktır?” ifadelerini kullandı.