CHP’li Yılmaz: 900 cihatçı bir engele takılmadan Türkiye’ye nasıl giriş yaptı?

CHP’li Yılmaz: 900 cihatçı bir engele takılmadan Türkiye’ye nasıl giriş yaptı?
31 Ekim 2017 11:53

CHP Parti Meclisi Üyesi ve Ankara Milletvekili Necati Yılmaz, Türkiye’ye giriş yapan cihatçıları Meclis gündemine taşıdı. Yılmaz, “Bir engele takılmadığı söylenen 900 cihatçı ülkeye nasıl giriş yapabilmiştir?” dedi.

 

 
CHP Ankara Milletvekili Necati Yılmaz, ABD merkezli Soufan Center’ın IŞİD raporunu meclis gündemine taşıdı. Yılmaz, ABD merkezli bir düşünce kuruluşu olan Soufan Center’ın raporunda belirtilen 900 cihatçının hiçbir engele takılmadan Türkiye’ye giriş yaptığı iddialarını sordu. Yılmaz, “Bir engele takılmadığı söylenen 900 cihatçı ülkeye nasıl giriş yapabilmiştir?” dedi.

 
900 CİHATÇI BİR ENGELE TAKILMADAN TÜRKİYE’YE NASIL GİRİŞ YAPTI?

 

 
ABD merkezli bir düşünce kuruluşu olan Soufan Center’ın “Halifeliğin Ötesi: Yabancı Savaşçılar ve Geri Dönenlerin Yarattığı Tehdit” adlı raporunda, 5 bin 600 yabancı savaşçının Suriye ve Irak’tan ülkelerine döndüğüne yer verildiğini anımsatan Yılmaz, bu cihatçılar arasında 900 Türkiye vatandaşının bulunduğu ve bunların bir engele takılmadan Türkiye’ye geri döndüğünün haberlere yansıdığını anımsattı. İddiaların ve rakamsal verilerin gerçeği yansıtıp yansıtmadığını da soran Yılmaz, “Bir engele takılmadığı söylenen 900 cihatçı ülkeye nasıl giriş yapabilmiştir? Türkiye’ye dönen cihatçıların hangi yolla dönüş yaptığı tespit edilmiş midir? Bu konuda gereken önlemler alınmış mıdır? 900 kişi tutuklananlar arasında mıdır? Haklarında işlem yapılmış mıdır? Yapılmamış mıdır?” dedi.

 
YILMAZ TÜRKİYE’DE BULUNAN CİHATÇI SAYISINI SORDU

 

 
“Türkiye’ye dönen cihatçıların arasında kimliği belirlenemeyenler var mıdır?” diye soran Yılmaz, “Cihatçı yuvasına dönen Türkiye’de bulunan toplam cihatçı sayısı hakkında tahmini veya kesin bir tespitiniz var mıdır?” ifadelerini kullandı.

 
Yılmaz’ın Başbakan Binali Yıldırım’ın cevaplaması istemiyle sorduğu sorular arasında şunlar da yer aldı:

 
-Türkiye’de İŞİD terör örgütünden kaç kişi gözaltına alınmıştır? Kaç kişi hakkında dava açılmıştır?
-İŞİD terör örgütünden kaç kişi tutuklanmıştır?
-İŞİD’den tutuklanan kaç kişi tahliye edilmiştir?
-Raporda İŞİD’in ülkemizde 2017 Temmuz öncesinde düzenlediği 14 saldırıya dikkat çekilmiştir. Dolayısıyla, ülkeler İŞİD terör örgütüne katılanların Suriye ve Irak’tan ülkelerine dönüşünün tehdit oluşturması sebebiyle endişeliyken, hükümet bu konuda bir endişe taşımakta mıdır? Benzer eylemler yapma kapasiteleri var mıdır? Ne gibi önlemler alınmaktadır?