CHP’li Yeşil: ‘Yerli ve milli’ aşınız var mı?

CHP’li Yeşil: ‘Yerli ve milli’ aşınız var mı?
15 Nisan 2018 11:34

CHP’li Ankara Milletvekili Nihat Yeşil “Aşı dosyasını”açtı!!

 

 

Başbakan Binali Yıldırım’a sorular soran Nihat YEŞİL: “Yerli ve milli” aşınız var mı? Diye sordu.

 

“Dünyanın farklı coğrafyalarında aynı bakteri veya virüsün farklı soylar) bulunuyor. Aşı üreten özel şirketlerin önceliği, Kuzey Amerika ve/veya Avrupa’da yaygın soylarının aşısının yapılması. Türkiye ise Orta Doğu, Balkanlar ve Kafkaslar ile doğrudan ilişkisinden ötürü farklı tiplere sahip. Dolayısıyla kendi toplumunu koruyacak aşıları kendi imkânlarıyla üretmesi gerekiyor.” DEDİ.

 

İşte o çarpıcı sorular:

 

ABD’de bir bebek 6 yaşına kadar toplam 49 doz ve 14 çeşit aşı oluyor. Türkiye’de farklı değil; bebeklere 17 çeşit aşı yapılıyor.

 

Örneğin; MMR (kıza­mık, kabakulak, kızamıkçık) karma aşısı ilk defa 1975’te ABD’de uygulandı ve (Türkiye dâhil) dünyaya yayıldı. Ama Japonya gibi ülkeler son­ra bundan vazgeçti.

 

Ço­cuklarda erken yaşta diyabet/ şeker hastalığını tetiklediği ortaya çıktı. Verem aşısı BCG de aynı etkiye neden oluyor­du! (rota virüs veya thime­rosal gibi) aşılar hakkında şikâyetler çok artınca piyasa­dan çekildi.

 

Konunun uzmanlarına göre; yerli aşının önemi, kendi ülkemizin mikroplarına karşı aşı yapılması yönünde de kendini gösteriyor. Çünkü dünyanın farklı coğrafyalarında aynı bakteri veya virüsün farklı soylar) bulunuyor. Aşı üreten özel şirketlerin önceliği, Kuzey Amerika ve/veya Avrupa’da yaygın soylarının aşısının yapılması. Türkiye ise Orta Doğu, Balkanlar ve Kafkaslar ile doğrudan ilişkisinden ötürü farklı tiplere sahip. Dolayısıyla kendi toplumunu koruyacak aşıları kendi imkânlarıyla üretmesi gerekiyor.

 

Bu bağlamda;

1. Türkiye olarak, hangi tip çocuk aşılarını üretmekteyiz?

2. Hangi ülkelerden, hangi tip aşılar ithal ediliyor?

3. Sağlık Bakanlığı bünyesinde aşıların denetimi ve uzun vadedeki bünye üzerindeki olası etkilerini araştıran bir “aşı kurulu” var mıdır?

4. Türkiye’de, Bakanlıklar tarafından yapılmış, hastalıklar coğrafyasına göre; bölgesel yâda ulusal olarak bir aşı programının yeniden düzenlemesi gündemde midir?

5. Aşılama sayısının azalması veya gerekiyorsa yeni aşıların eklenmesine yönelik, ulusal çocuk sağlığı ile ilgili bir çalışmanız var mıdır?

6. Son 10 yıl içerisinde, hangi ülkelerden aşı ithal edilmiş ve hangi ülkelerin aşı üreticilerinden, ithalatı durdurulmuştur?

7. Sağlık Bakanlığının, çocuklara Ücretsiz demir şurubu dağıtılmasına benzer bir uygulamanın; örneğin (İyot, Çinko, Omega 3, D3) ve benzeri bağışıklık sistemini güçlendiren mineral ve vitamin grubunun reçeteyle, ücretsiz olarak ülke genelindeki Aile hekimliklerince ailelere dağıtımının yaygınlaştırılması gündemde midir?

8. Bir olağan üstü hal ve olası savaş halinde; salgın hastalıklara karşı veya özellikle çocuklar için temel aşılamaya yönelik tedbirler alınmakta ve stoklama yapılmakta mıdır?