CHP’li Yeşil: Üniversiteli işsizlikte bu günler ‘iyi’ günlerimiz!

CHP’li Yeşil: Üniversiteli işsizlikte bu günler ‘iyi’ günlerimiz!
12 Aralık 2019 11:47

CHP Ankara Milletvekili Nihat Yeşil, yaptığı basın açıklamasında, ülkenin en yakıcı sorunlarından biri olan “üniversiteli işsizliğine” mercek tuttu.

 

 

Ülke ekonomisinde, 7,1 milyon üniversite mezununun istihdam edildiğini, buna karşın 7,7 milyon üniversite öğrencisinin birkaç yıl içinde mezun olacağını işaret eden CHP’li Yeşil; “5 yılda, Her yıl ortalama olarak 797 bin kişi üniversitelerden mezun oluyor. Buna karşılık, Ekonomimizdeki Üniversiteli istihdamı ise 408 bin kişide kalıyor. Mezun olanlar ile istihdam edilenler arasındaki uçurum her geçen gün büyümektedir, bu durum da sosyal patlamalara sebep olacaktır” dedi.

 

 

Genç İşsizlik Tanımı Gerçekleri Gizliyor

 

 

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) verilerine göre Türkiye’de 1,5 milyon genç işsizin olduğu, Ancak bu rakamların, genç işsizlik tanımında, yaş aralığını 15 ila 24 göstermesi sebebiyle, ülke gençliğinin gerçeğini yansıtmadığını vurgulayan CHP Milletvekili Yeşil: “Özellikle her ile bir üniversite, projesiyle son yıllarda hızla artan üniversite sayısı 15-24 yaş arasındaki gençleri işgücünün dışında bırakıyor. Böylece genç işsizliği, sayı olarak rekor kırsa dahi, gerçek işsizlik rakamları rekordan çok daha fazlasını kapsıyor.” Diye konuştu.

Ülkede ağustos ayı itibariyle istihdam edilen, 28 milyon 529 bin yurttaşın bulunduğunu ve bu istihdamın yaklaşık yüzde 25’inin üniversite mezunlarından oluştuğuna dikkat çeken CHP Ankara Milletvekili Nihat Yeşil: “ Bir başka deyişle ülke ekonomisinde, 7 milyon 126 bin üniversite mezunu kişi istihdam ediliyor. Ancak ülkedeki üniversiteli işgücünü bekleyen tehdit de işte bu sayıda gizli. Çünkü 2018/2019 eğitim yılında üniversite mezunu çalışandan daha fazla sayıda üniversite öğrencisi bulunuyor. Yaklaşık 7,1 milyon üniversiteli çalışana karşılık bir kaç yıl içinde mezun olacak 7,7 milyon üniversiteli var. Dolayısıyla üniversitede eğitim gördüğü için işgücüne katılmayan gençler var. Bu gençler mezun olunca işsiz ordusu büyüdükçe büyüyecek.” Diye devam etti.

 

 

Her İle Üniversite Projesi İflas Etti

 

 

Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK) verilerine göre 2018’de 454 bin 995 lisans bölümü öğrencisinin mezun olduğunu aktaran CHP’ li Yeşil; Şunları söyledi: “ Bu sayıya ön lisans, yüksek lisans ve doktora mezunları da eklenince üniversiteden mezun olan sayısı 845 bin 859’a çıkıyor. Mezun olunan dönemin genellikle haziran, temmuz ayları olduğu düşünülürse durumun vehameti daha net anlaşılıyor. Çünkü TÜİK’in verilerine göre üniversiteli işsiz sayısı son 5 yıldır haziran ve temmuz aylarında artıyor. Başka bir ifadeyle 2013’te üniversiteye kayıt yaptıran 581 bin lisans öğrencisinin yaklaşık 450 bini 2018’de mezun oldu. Fakat ülke ekonomisi bu büyüklükte bir işgücü artışını organize edebilecek şekilde planlanmadı. 2014’te lisans bölümlerine yeni kayıt yaptıran öğrenci sayısı 707 bine fırladı. Bu öğrenciler henüz mezun olmadıkları için iş gücüne dahil değiller. 2015’te yeni kayıt yaptıran sayısı 789 bine çıktı. Son 3 yıldır yeni kayıt yaptıran öğrenci sayısı 650 binin altına hiç düşmedi. Üstelik bu sayı sadece lisans öğrencilerinden oluşuyor. Bu Sayıya ön lisans, yüksek lisans ve doktora bölümleri dahil edilmemiş. Bunlar da eklendiğinde 2018/2019 sezonunda üniversiteye kayıt yaptıran toplam öğrenci sayısı 1 milyon 492 bini yakalıyor. 2015’ten sonra üniversiteye girenler henüz mezun olmuş değiller. Üniversitelerde açık öğretim hariç sadece örgün eğitim gören lisans bölümü öğrencisi yaklaşık 2 milyon gencin önemli kısmı izleyen dönemlerde işsizlik ordusuna katılacak.

 

İşsizlik Öncesi Son Durak Yüksek Lisans

 

Üniversitede okuyan öğrenciler de bu umutsuz tablonun farkında. Lisans bölümünden mezun olduktan sonra iş bulma ümidi olmayan gençler işsizlik öncesi son durak olarak yüksek lisansı görüyor. Son 5 yılda yüksek lisansa kayıt yaptıranların sayısı her geçen yıl giderek artıyor.