CHP’li Yeşil: Tutarlı bir göç politikasına ihtiyacımız var!

CHP’li Yeşil: Tutarlı bir göç politikasına ihtiyacımız var!
11 Ağustos 2020 11:10

CHP Ankara Milletvekili Nihat Yeşil, “ülkemizde yaşanan, ekonomik- sosyal sorunlar, terör, işsizlik, tarım, hayvancılık, kırsal ve kent arasındaki gelişmişlik düzeyi gibi nedenlerin yol açtığı göç olgusu aciliyetle çözülmesi gereken en önemli sorunlardan biri olmaya devam etmektedir” dedi. Konuyu TBMM’ye taşıyarak İçişleri Bakanlığı’na soru önergesi veren Yeşil, en çok göç alan illerimizden birinin Ankara olduğunu, verilere göre Ankara’nın aldığı göç sayısının her geçen yıl arttığını belirtti.

 
CHP Ankara Milletvekili Nihat Yeşil, Türkiye’nin göç sorununa değindi. Ankara’nın en çok göç alan şehirler arasında olduğuna dikkat çeken Yeşil, göçün şehrin suç haritasına yansımasını İçişleri Bakanlığı’na sordu.
 

“TUTARLI BİR GÖÇ POLİTİKASINA İHTİYACIMIZ VAR”
“Ülkemizin en önemli problemlerinden biri de göç sorunudur. 2013 yılında İçişleri Bakanlığı bünyesinde Göç İdaresi Genel Müdürlüğü hizmet vermeye başlamıştır. Kurumun göç sorununa siyasi iradenin günübirlik politikalarından bağımsız olarak tutarlı ve öngörülebilir bir tanı koyarak ileriye yönelik bilimsel verilere dayanan bir projeksiyon koyması gerekmektedir. İç göç ve dış göç problemi ülkemiz için kronik bir sorun haline dönüşmüştür. Her yıl bir öncekini aratmaktadır. Bir an önce uzun vadeli bir göç politikası belirlenmeli ve uygulamaya geçilmelidir.”

 

 

YEŞİL’İN VERDİĞİ SORU ÖNERGESİ

 
Son 10 yılda Ankara ne kadar göç almıştır? Yıllara göre dağılımı nedir? Son 10 yılda Ankara’nın aldığı göçün yaş aralığı nedir? Ankara’ya gelen göç kitlesinin eğitim durumu nedir? Ankara’da hangi mesleklerde istihdama katılmaktadırlar? Ankara’ya gelen göç kitlesinin ne kadarı işsizdir? Son 10 yılda Ankara’nın suç haritasına göçmenlerin etkisi ne olmuştur? Göçmenlerin işlediği suçlar nelerdir? Kırsaldan kentlere doğru yaşanan yoğun ve dengesiz göçün, kırsal alanlardaki yarattığı kalıcı sorunların engellenmesi için çiftçi ve üreticiler için ne tür teşvik programları uygulanmaktadır?