CHP’li Yeşil: Şehir hastaneleri bütçede kara delik!

CHP’li Yeşil: Şehir hastaneleri bütçede kara delik!
13 Kasım 2019 12:53

CHP Ankara milletvekili Nihat Yeşil Şehir hastaneleri ile ilgili yaptığı yazılı açıklamada, “Ankara’daki Bilkent şehir Hastanesi ile tarihi olan 4 köklü hastane kapatıldı. Şimdi Etlik Şehir Hastanesi de kapatılacak. dedi.

 
Şehir hastanelerinin Hazine bütçesinde kara bir delik oluşturduğunu ileri süren CHP Ankara milletvekili Yeşil ,“ Maliyet bedeli çok yüksek olan bu şehir hastanelerinden hizmet alırken henüz fark ücreti ödenmiyor, ancak zamanla fark ücreti gündeme gelecek. Şu anda şehir hastanelerinde yurttaşın hizmet alması devlet hastaneleri ile nasılsa aynı. Henüz özel hastaneler ve kamu üniversite hastanelerinde olduğu gibi hastaneye fark ücreti ödenmiyor. Ancak bu finansman yapısı ile bunun yakın zamanda gerçekleşeceğini söylemek kehanet değil. Hem kira bedelleri hem de hizmet bedellerini hastanelerin döner sermaye gelirleri ile karşılaması mümkün görünmüyor. Bu hastaneler sağlıkta kara bir delik. Sürdürülebilir değil.” dedi.

 

 

Hastaneler Kapatılıyor
İlk şehir hastanesinin Mersin’de açıldığını, ardından Adana, Manisa, Isparta, Yozgat, Eskişehir, Kayseri, Bursa, Elazığ, Ankara, Gaziantep’te faaliyete girdiğini anımsatan CHP‘li Yeşil, 18’şehir hastanesinin ise ihalesinin devam ettiğini ancak akıbetlerinin bilinmediğini, aktardı.

 

 

Şehir hastanesi yapılırken yeni hastanenin açılmadığını, Yüksek Planlama Kurulu’nun planladığı yatak kapasitesinin üzerine çıkılamadığı için bu hastaneleri açarken o bölgedeki eski hastanelerin kapatıldığını ileri süren Yeşil, “Ankara’daki Bilkent şehir Hastanesi ile tarihi olan 4 köklü hastane kapatıldı. Ardından Etlik Şehir Hastanesi de kapatılacak.” diye vurguladı.

 

 

Sağlık Hizmetinin Kimyası Bozulmuş
CHP Ankara Milletvekili Yeşil: Sağlık Bakanlığının; şehir hastanelerinde, inşaatı yapan firmanın, 25 yıllığına kiracısı olduğuna dikkat çekerek: “Devlet, 21 yıl fazla kira bedeli ödüyor. Bir başka ayrıcalık ise bu hastanelerin etrafındaki AVM, otel, otopark vb. alanların işletme imtiyaz hakkı inşaat şirketine veriliyor. Ayrıca hastanenin ileri teknoloji ve maliyet gerektiren görüntüleme, nükleer tıp, laboratuvar gibi hizmetlerin hizmet bedelleri de inşaatı yapan şirkette ait oluyor. Şirket, bunları ihalesiz olarak alt taşeron firmalara devredebiliyor. Aslında hastanelerde çift başlı yönetim oluşturuluyor. Sağlık hizmetinin kimyası bozulmuş durumda.” Diye ifade etti.