CHP’li Yeşil: ODTÜ’deki ağaç katliamı kabul edilemez!

CHP’li Yeşil: ODTÜ’deki ağaç katliamı kabul edilemez!
11 Temmuz 2019 13:40

CHP Ankara Milletvekili Nihat Yeşil TBMM’de yaptığı konuşmada eğitimin sorunlarına değindi. ODTÜ yurt olayını gündeme taşıdı.

 

 

 

 

Yeşil, “Ülkemizde on yedi yıldan beri iktidarda olan AKP’nin fırsat eşitliğini bırakın, hiçbir alanda bu fırsat eşitliği bırakmadığı gibi, her alanı da tarumar eden, on yedi yıldan beri eğitimi perişan etti. Eğitimde nitelik düştü, öğretmeni öğrencisi sorunlu hâle geldi, 3600 ek gösterge dahi verilmedi, özel okullar ile devlet okulları arasında uçurum açıldı. AKP iktidarı yükseköğrenimi de sorunlu kıldı. Ülkemizde beyin göçü durdurulamıyor.“ dedi

 

 

ODTÜ GÖZ NURUMUZ

 

 

CHP Ankara Milletvekili Nihat Yeşil ODTÜ yaşanan olayları da gündeme taşıdı. Yeşil ”ODTÜ gibi göz nurumuz olan, Türkiye’nin sayılı bir üniversitesinde iki aydan beri öğrenciler -orada yaratmış olduğu o haksızlığa karşı- sanki yurda karşıymış gibi böyle bir sorunla karşı karşıya kaldı.biz on günden beri öğrencilerimizi darbeden sanki bir düşman işgali varmış gibi… “ dedi ve Ağaç katliamı resimlerini kürsüden gösterdi.

 

 

Yeşil ”ODTÜ’nün o güzelim ormanlarını -şöyle bir orman statüsünü görün. Bu ormanı keserek şimdi şu kırsal alana dönüştürerek… Normal ODTÜ’nün 19 tane yurdu vardır. Bu 19 tane yurtta 7.300 öğrenci barınıyor ama bu 7.300 öğrencinin karşısına 4 bin öğrenci yurdu yapmak için KYK’yle bir sözleşme yapıyor hukuksuz bir şekilde. ODTÜ birleşenleri diyor ki: Biz bu yurdu kendimiz yapacağız. Bu yurda herhangi bir kimsenin müdahale etmeye hakkının olmadığı, ODTÜ birleşenleri, ODTÜ öğrenci derneklerinin tümü yan yana gelip böyle bir çalışma yapıyor. Ayrıca, Büyükşehir Belediye Başkanımız, Çankaya Belediye Başkanımızla birlikte, şu sözü verdi, diyor ki: Biz bu yurdu yapıp ODTÜ’ye teslim edeceğiz, hiç kimsenin müdahale etmediği bir şekilde bu yurdu yapmaya hazırız. Bu sözü de belki kamuoyunda duydunuz, kamuoyuna açıklamasını da yaptı. Ama 17 rektör geldi geçti, 2016’dan beri buraya rektör olarak atanan Mustafa Verşan Kök efendi, durmadan orada huzursuzluk yapmak için, ODTÜ’nün demografik yapısını bozmak için bu huzursuzluğu yaratmaya çalışıyor. Biz de diyoruz ki bu gençlerimizin, bu çocuklarımızın… Yani sanki kamuoyuna da şunu yansıtıyorlar, diyor ki: Bizim burada işte yurda paramız olmadığı için… KYK 61 tane yurt yapımı sözü veriyor Türkiye’de. 60 yurda ‘Ben bunu yapmam.’ diyor. Ama ODTÜ’nün arazisini işgal etmek için, dışarıdan öğrenciyi oraya transfer etmek için böyle bir yönteme başvuruyor.

 

 

İki gün önce ODTÜ’nün tüm öğrencilerini sanki polis işgaliyle… Orada olan zulmü bir görmüş olsaydınız, yediğimiz gazla birlikte, gerçekten bu haksızlığı hiçbirimiz tahammül etmiyoruz.

 

 

TÜM SİYASİ PARTİLERİMİZLE BİRLİKTE GİDELİM

 

 

Çocuklarımızın en doğal talebi olan yani o demokratik hakkı bir gaspmış gibi ortaya koydular, olmadık şeylerle, haksızlıklarla çocuklarımız baş başa kaldılar. Bu haksızlığı dile getirdiğimizde de ,öğrencileri bilmem terörist ilan edilerek… Öyle bir konum olmadığı gibi, haksız bir nitelikle, yani mevcut durumlarımızı bile kamuoyuna yansıtmayı dahi terörle bütünleştirerek yapılıyorsa bu yanlıştır.

 

 

burası dünyanın sayılı bir üniversitesi. Bu üniversiteyi hep beraber korumamız gerekirken ODTÜ’nün genel çalışanlarını, öğrencilerini, öğretim görevlilerini… Hani “fırsat eşitliği” diyor ya… KYK’yle yüzlerce öğretim görevlisini zaten dışarıya attınız, öğretmenleri attınız, işçileri attınız, çiftçileri attınız, yapmadığınız herhangi bir şey kalmadı, bir de burada kalkıp insanlara farklı farklı teorilerde bulunarak insanları karşı karşıya getiriyorsunuz. Bizleri de onlarla eş değerde terörle bütünleştirerek, her şeyi terörle bütünleştirerek böyle bir anlayışı ortaya sunuyorsunuz. Bu, doğru değil; bu anlayış hiçbirimize bir yarar getirmiyor. Biz istiyoruz ki birlikte o toplumsal barıştan, sevgiden, kardeşlikten, dostluktan bahsedem .Gözbebeğimiz olan üniversitemizi, uluslararası düzeyde kamuoyuna mal olmuş, dünyaya mal olmuş bir üniversitemize böyle bir haksızlık yapmayalım. ODTÜ çalışanları, ODTÜ bileşenleri, derneklerini, herkesi, üniversite rektörüyle birlikte oradaki sorunu çözelim. ODTÜ’ye yabancı bir şey… Altmış üç yıldan beri ODTÜ bu geleneksel yapısını hep devam ettirmiştir, o geleneksel yapısının dışına çıkmayı talep etmiyor. Diyor ki: “Biz bu yurdumuzu kendimiz yapacağız.Büyükşehir Belediye Başkanımız kamuoyuna da bu açıklamayı yaptı, dedi ki: “Ben bu yurdu yapacağım, ODTÜ’ye de teslim edeceğim, hiç kimseyi de oraya sokmayacağız.” Talep bu ama bu talebi haksız bir noktadan… “Efendim, KYK’nin yapmış olduğu yurda karşı çıkıyor.” Asıl amaç bu değil. Bu amacın temel nedeni: Gerçekten, o çocuklarımız ile bizleri baş başa bırakmak için, kamuoyunda haksız bir rekabete dönüştürmek için böyle bir yöntem kullanıyorlar. Bu, doğru bir yöntem değildir.“ dedi.