CHP’li Yeşil: Kredi kartı harcamaları 21.3 milyar Liradan 13,5 milyar Liraya düştü

CHP’li Yeşil: Kredi kartı harcamaları 21.3 milyar Liradan 13,5 milyar Liraya düştü
21 Nisan 2020 14:41

CHP Ankara Milletvekili Nihat Yeşil yaptığı basın açıklamasıyla, korona virüs salgını ile mücadele de alınan önlemlerin Ekonomideki yansımalarını değerlendirdi.

 
Haftalık olarak izlenen kredi kartı harcamaları raporundaki verileri kamuoyu ile paylaşan TBMM İçişleri Komisyon üyesi Nihat Yeşil: “Türkiye’de COVID-19 salgınının resmen açıklandığı 13 Mart haftasına göre vatandaşlarımız kredi kartıyla yaptıkları tüketim harcamalarını yüzde 36,6 oranında azaltmışlardır.” dedi.

 

 

KONFEKSYON, KONAKLAMA ve ULAŞIM HARCAMALARI AZALDI

 
CHP’li Yeşil; Kredi kartları ile yapılan harcamaların 13 Mart ile 10 Nisan tarihlerindeki değişimine dikkat çekerek: “Kredi kartlarıyla yapılan harcama ve ödemeler, 13 Mart haftasında 21,3 milyar lira iken, bu harcama ve ödemeler 10 Nisan haftasında 13,5 milyar liraya kadar gerilemektedir. Söz konusu haftalar itibariyle karşılaştırma yaptığımızda, benzin, motorin ve oto gaz harcamaları yüzde 43.1, giyim harcamaları yüzde 74.8, konaklama harcamaları yüzde 82.4, kuyumculuk harcamaları yüzde 75.8, mobilya harcamaları yüzde 47.9, sağlık – kozmetik harcamaları yüzde 56.4, havayolu harcamalarının ise yüzde 91.9 azaldığını görmekteyiz. Kredi kartı harcamalarındaki bu değişimler salgından korunmak için alınan önlemler ve yürürlüğe konulan idari kararlar bu sektörlerdeki çalışanları derinden etkilemektedir. İktidar bu sektörlerde çalışanlara yönelik yeni destek uygulamalarını hayata geçirmelidir.” diye konuştu.

 
HARCAMAYI KISAN VATANDAŞIN BORCU 2.6 MİLYAR LİRA AZALARAK 629 MİLYAR LİRAYA GERİLEDİ

 
AKP iktidarının, salgının yol açtığı ekonomik kriz nedeniyle gelir kaybına uğrayan vatandaşlarımıza bankalara borçlanmalarını telkin ettiğini ileri süren CHP ‘li Yeşil Şunları söyledi: “ AKP iktidarı, Kovit-19 virüs salgınının yol açtığı ekonomik kriz nedeniyle gelir kaybına uğrayan vatandaşlarımıza, zararlarını “bankalara daha çok borçlanarak aşmaları” yönünde teşvik etmektedir. Bir taraftan da bankaları borç vermeye zorlamaktadır. Bu zor günlerde, vatandaşlarımız, borçlanmak yerine tüketim harcamalarını, dolayısıyla borçlarını azaltmayı tercih etmektedir. Vatandaşlarımızın Bankalara ve finansman şirketlerine olan tüketici kredisi ve kredi kartı borcu, 3 -10 Nisan tarihleri arasında 2,6 milyar lira daha azalarak 629,9 milyar liraya inmiştir. Söz konusu hafta içerisinde tüketici kredileri 117 milyon lira, kredi kartı borçları ise 2,5 milyar lira azaldığı görülmüştür. 10 Nisan itibariyle 629,9 milyar lira olan bu borcun 519,7 milyar lirası tüketici kredilerinden, 110,1 milyar lirası da kredi kartlarından kaynaklanmaktadır. Bu dönemde tüketici kredileri 45,3 milyar lira artarken, kredi kartı borçları ise 5,8 milyar lira azalmıştır.”