CHP’li Yeşil: Kırtasiyeciler kan ağlıyor!

CHP’li Yeşil: Kırtasiyeciler kan ağlıyor!
11 Eylül 2020 09:04

Cumhuriyet Halk Partisi Ankara Milletvekili Nihat Yeşil, Covid-19 pandemi sürecinden etkilenen meslek gruplarından kırtasiyecilerin sorunlarına dikkat çekti. Yeni eğitim-öğretim döneminin ne şekilde tamamlanacağı ile ilgili belirsizlikler nedeniyle okulların uzaktan eğitim yöntemiyle devam etmeleri durumunda kırtasiye esnafını daha da zor günlerin beklediğini söyledi.

 

 

EĞİTİM-ÖĞRETİM SEKTÖRÜ KADERİNE TERK EDİLMİŞ DURUMDA

 

 

Covid-19 süreci nedeniyle altı aydır kapalı olan okullar nedeniyle eğitim sektörü ve bu sektöre bağlı bir çok yan sektörün kaderine terk edildiğini belirten Yeşil: “2020-2021 eğitim öğretim yılının ne şekilde tamamlanacağı belirsiz ve okulların hangi şartlar altında açılacağı dahi belli değilken eğitim sektörünün sorunları her geçen gün çözümsüzlüğün içinde savruluyor. Milyonlarca çocuğumuz, gencimiz ve aileleri eğitim yılı ile ilgili verilecek kritik kararları bekliyor. Okullar açılacak mı, eğitim nasıl bir düzen dahilinde sürdürülecek, yüz yüze eğitim için hijyen kurallarına nasıl riayet edilecek, uzaktan eğitimdeki verim düzeyi ne olacak gibi sorular yetkililer tarafından cevaplanmayı bekliyor. Eğitim sektörü ülkemizin ilerlemesi ve her alanda kalkınma hamleleri için stratejik olduğu kadar toplumsal önemi en kritik sektörlerdendir. En temelde öğretmenlerimizle birlikte on binlerce esnafımız için de ekmek kapısı olarak bir çok farklı yan sektörü içinde barındırıyor. Özel eğitim kurumlarındaki öğretmenlerimizin durumu belirsiz. Özel okulların durumu doğrudan bu kurumlarda çalışan ve başat aktör olan öğretmenlerimizi de etkisi altına alıyor. Diğer taraftan 20 bin öğretmenimizin 1 Eylül itibariyle atamaları yapılsa da okulların açılma sürecindeki belirsizlik nedeniyle göreve ne zaman başlatılacakları da belirsiz durumda. Mart ayından beri mağdur edilen öğretmenlerimizin yüzlerinin gülmesi için görevlendirmelerinin bir önce yapılmasını bekliyoruz” dedi.

 

 

KIRTASİYECİLER SOMUT ÇÖZÜMLER BEKLİYOR

 

 

Yeni eğitim-öğretim yılının normal seyrinde başlamaması nedeniyle alt sektörlerden kırtasiye esnafının bu durumdan olumsuz etkilendiğini belirten Yeşil, somut adımlar atılmaması durumunda şu ana kadar yaşanan olumsuz görünümün daha da büyüyerek esnafı iflasa doğru sürükleyeceğini belirtti. Yeşil; “Yıllık cirolarının neredeyse yarısını okulların açıldığı dönemde yapan kırtasiye esnafı çok zor durumda. On üç bin esnafımız uzaktan eğitim modelinden doğrudan etkilenen sektör olmalarına rağmen bu konuda şu ana kadar yetkililer tarafından bir çözüm önerisi sunulmadığı gibi herhangi bir adım da atılmış değil. Geçimini sadece sektöre özel kağıt-kalem gibi ürünlerden sağlayan bu esnaflarımız acil olarak KDV indirimi bekliyor. Bazı ürünlerde KDV yüzde 18 olarak, bazılarından ise yüzde 8 olarak hesaplanıyor. Esnaflarımız bu zorlu süreçte kırtasiye ürünlerinin tamamında KDV’nin geçici olarak yüzde 1’e indirilmesini acil olarak bekliyorlar.” diyerek sözlerini bitirdi.