CHP’li Yeşil: Keçiören Kulesi ‘reklam kulesi’ mi olacak?

CHP’li Yeşil: Keçiören Kulesi ‘reklam kulesi’ mi olacak?
18 Temmuz 2018 09:25

“Keçiören Belediye Başkanlığının, bahsedilen konuya yönelik kule cephesi için, sanatsal estetiğe yönelik bir restorasyon projesi yada öngörüsü var mıdır? diye soran Ankara Milletvekili Nihat Yeşil, Kulenin fonksiyon ve estetik dönüşümü için ulusal bir mimari yarışma açılmalıdır görüşünde.”

 

 

İşte o sorular:

 

 

Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin; 1991/ 102 sayılı Ticari Tanıtım Tabela Yönetmeliği gereği; “Birden çok ticari amaçlı işyerinin bulunduğu binaların yol, meydan ve diğer ortak kamu kullanım alanlarına açılan tüm dış cepheler binada yer alan dükkan dışındaki işyerleri tarafından reklam alanı olarak kullanılamaz”

 

“Bir binanın yol, meydan ve diğer ortak kamu kullanım alanlarına açılan tüm dış cephelerinde yer alacak dükkânların kullanacakları ışıksız veya ışıklı tek ticari tanıtım tabelaları dükkân cephe alanlarının yüzde 15’inden fazlasını kaplayamaz” denmektedir.

 

Ayrıca, 2015/ 1084 sayılı Kentsel estetiği belediye mevzuatı ise; çevre estetiği normları ilgili dolaylı hükümler de içermektedir.

 

Bu bağlamda;

 

1. Örneğin; Ankara’da Keçiören ilçesi, “Cumhuriyet Kulesinin”, kamusal kule kısmının, dış cephesinin, kısmen yada tamamen renkli dijital reklam panosu olarak kaplanması; kentsel mimari estetik açısından uygun mudur ?

2. Kulenin cephesi; Zemin katı dükkânların reklamları veya dışarıdan alınan firma reklamları için kullanılabilir mi?

3. Keçiören Belediye Başkanlığının, bahsedilen konuya yönelik kule cephesi için, sanatsal estetiğe yönelik bir restorasyon projesi yada öngörüsü var mıdır?

4. Estetik düzenlemeyle ilgili, Kulenin ve çevresinin fonksiyonel kullanımına yönelik; sosyal ve kültürel dönüşümü ile beraber bütüncü bir sosyal estetik yöntemin belirlenmesi için ulusal bir proje yarışmasına çıkılması düşünülmekte midir?