CHP’li Yeşil: Gelirini kaybeden 4.5 milyon emekçiye İşsizlik Fonu’ndan destek sağlanmalı

CHP’li Yeşil: Gelirini kaybeden 4.5 milyon emekçiye İşsizlik Fonu’ndan destek sağlanmalı
13 Nisan 2020 16:36

CHP Ankara Milletvekili Nihat Yeşil basın açıklaması yaparak, Cumhurbaşkanlığı kararı ve İçişleri Bakanlığı genelgesiyle ülke çapında faaliyetleri durdurulan 149 bin küçük işletmede işini kaybedenlerin durumuna dikkat çekerek “Türkiye genelinde kapatılan küçük işletmelerde çalışan 4,5 milyon emekçimiz işsizlik fonundan faydalandırılmalıdır” dedi.

 

 

“Dört Buçuk Milyon Kişi Evine Ekmek Götüremez Durumda.”

 

 
CHP Ankara Milletvekili Nihat Yeşil: Covid-19 salgını ile mücadele kapsamında kapatılan küçük işletmelerdeki işini kaybedenlerin toplam sayısına işaret ederek: “Evdekal uygulaması getirildikten sonra, Cumhurbaşkanlığı kararıyla herkes kendi OHAL’ini ilan etsin denildi, 149 bin küçük işletme ve işyeri kapatıldı. Bu işletmelerde çalışanları mesleklerine göre sıraladığımızda; Berber, kuaför, güzellik salonu, kafeler ve benzeri dükkânlar kapatıldığı için 504 bin kişi yapıyor. Bu rakama 500 bin motorlu kuryeyi ekleyelim. Öte yandan AVM’ler de kapatıldı ve orada çalışan 523 bin kişiyi de ilave edelim. Türkiye genelinde kahvehaneler kapandı, 259 bin kişi de kahvehanelerden işsiz kaldı. Okul kantinleri kapandı, yurtlarda, üniversitelerde, okullarda 150 bin kişi de orada. Lokanta, restoran, kafe… Bunlar da kapandı 1 milyon 900 bin kişi evine çekildi. Okul servis araçları da çalışmıyor, servis araçlarında çalışan toplamı 360 bin kişi, bir de gündelikçi ev kadınları var bunların sayısı da 1 milyon. Bu insanlar evlere gidiyor temizlik yaparak şurada burada çalışarak gündelik kazandıklarıyla evlerini geçindiriyorlar. Tüm işini kaybeden vatandaşlarımızı topladığımızda yaklaşık 4 milyon 500 bin insanımız gelirini kaybetmiş bir halde yaşam mücadelesi vermektedir. Bu insanlar, o gün çalışarak elde ettikleri gelir ile akşam eve giderken ekmeğini, yiyeceğini götürmektedirler. Bu emekçilerimiz yapılacak bir çalışmayla acil olarak tespit edilmeli ve sigortalı olup olmadıklarına bakılmaksızın İşsizlik Fonu Destek programına alınmalı, ayrıca kısa çalışma ödeneğinden faydalandırılmalıdır ” diye konuştu.

 

Dükkan Açamayan Küçük Esnafa Asgari Ücret Düzeyinde Nakit Gelir Desteği Sağlanmalıdır.

 
CHP İçişleri Komisyonu Üyesi Nihat Yeşil, küçük esnafın gelirlerinden yoksun kalırken kira başta olmak üzere rutin giderlerinin işlemeye devam ettiğini belirterek şunları söyledi: “Küçük esnaflarımız da İşsizlik Sigortası Fonu kapsamına alınarak kısa çalışma ödeneğinden yararlanmaları sağlanabilir. Böylece esnafımız temel ihtiyaçlarını karşılayabileceği bir gelir desteğine kavuşarak zor günlerde ayakta kalabilir. Ayrıca Kısa Çalışma Ödeneği, esnaflarımızı kapsamadığı gibi bu milyonlarca kişiye açıklanan paketlerde devletin herhangi başka bir desteği de söz konusu değildir. Türkiye’nin, yeni işten çıkartmalarla birlikte daha önce hiç görülmemiş işsizlik rakamlarıyla karşı karşıya kalacağı apaçık görülmektedir. Bu aynı zamanda milyonlarca kişinin daha gelirden yoksun kalması, harcama ve tüketimden çekilmesi, zincirleme olarak ekonominin iyice daralması anlamına gelmektedir. Genel Başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nun da dediği gibi: Faaliyeti durdurulan işyerlerinde çalışanlara, kayıt dışı istihdam edilenlere, küçük esnaflara, en az 3 ay asgari ücret düzeyinde doğrudan nakit gelir desteği sağlanmalıdır. Aile Sigortası hızla devreye sokulmalı, işsizliğin yol açacağı sosyal sorunlara bugünden çözüm yolları aranmalıdır.” diye konuştu.