CHP’li Yeşil: Buğday üretimi 1 milyon ton azaldı

CHP’li Yeşil: Buğday üretimi 1 milyon ton azaldı
9 Ocak 2020 11:57

CHP Ankara Milletvekili Nihat Yeşil, yaptığı basın açıklamasında TÜİK tarafından hazırlanan Türkiye’nin 2019 yılı bitkisel üretim tahminlerini değerlendirerek; “Türkiye’deki buğday üretiminin 2019 yılında 1 milyon ton azaldığını” aktardı.

 

 

20 MİLYON TON OLAN BUĞDAY ÜRETİMİ 19 MİLYON’A DÜŞTÜ

 

 

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından Türkiye’nin 2019 yılı bitkisel üretimine ilişkin üçüncü tahmin sonuçlarının açıklanmasına yönelik eleştirilerde bulunan CHP Ankara Milletvekili Nihat Yeşil; “ Tarım Bakanlığının verilerine göre; 2019 yılında Türkiye’nin tahıl üretimi 34 milyon 401 bin ton olarak tahmin edildi. Üretimde bir önceki yıla göre 7 bin tonluk bir küçülme olduğu sanılıyor; Tahıl üretimindeki azalma buğday üretimindeki 1 milyon tonluk düşüşten kaynaklanıyor. Türkiye’nin 2018 yılında 20 milyon ton olan buğday üretiminin, 2019 yılında 19 milyon tona indiği tahmini yapılıyor. Diğer bitkisel ürünler içerisinde kütlü pamuk üretiminin 370 bin ton, tütün üretiminin ise 10 bin ton azalacağı öngörülüyor.” dedi.

 

 

ÇİFTÇİMİZİN SORUNLARINA ACİL ÇÖZÜM BULUNMALI

 

 

CHP Ankara Milletvekili Nihat Yeşil, Çiftçinin köylünün içinde yaşadığı sorunların tarımsal üretimin azalması sonucunu doğurduğunu belirterek, “ Başta köylümüz ve çiftçimiz olmak üzere tarım sektörünün sorunlarına yönelik acil çözümler üretilmelidir. Biz Cumhuriyet Halk Partisi olarak Köylümüzün ve çiftçimizin sorunlarını meclis çatısı altına taşıyıp çözüm önerilerimizi kamuoyu ile paylaşmaya devam edeceğiz. Çiftçimizin Tarımsal üretimindeki engellerinin aşılabilmesi için şu önerilerimizin, Tarım bakanlığınca dikkate alınmasını istiyoruz:

 

 

TARIMA ELVERİŞLİ ARAZİLERİN KORUNMASI

 

 

1. Tarıma elverişli arazilerin miras yoluyla bölünmesinin önüne geçmek amacıyla Miras Hukuku’nda düzenleme yapılmalıdır.
2.Genel olarak; kıraç arazilerde üretim yapılması, sulu tarıma geçilememesi, kota uygulamaları, sertifikalı tohum konusunda sürekliliğin sağlanamaması, pazarlama sorunları ve piyasaların istikrarsızlığı ile ilgili sorunlar çözüme kavuşturulmalıdır.
3. Kapsamlı bir üretim planlaması yapılmalı, Hayvancılık geliştirilmelidir.
4. Türkiye’nin yedi bölgesinde, Organize Hayvan Yetiştiriciliği Bölgeleri ilan edilmelidir. Toprak analiz araçları ile tarım alanlarının tuzluluk oranı ve diğer kimyasal yapısını içeren toprak analizleri yapılmalı ve çiftçimiz bilgilendirilmelidir.” diye konuştu.