CHP’li Yeşil, ‘Başkent Doğal Gaz’ın ‘doğal’ olmayan yaz taleplerini eleştirdi!

CHP’li Yeşil, ‘Başkent Doğal Gaz’ın ‘doğal’ olmayan yaz taleplerini eleştirdi!
9 Temmuz 2018 09:10

Yeni hazırlanan yönetmeliğe göre; içinden gaz geçen borulara topraklama yaptırma zorunluluğu getirilmiştir. Bu topraklama işlemi basit ve her elektrikçi tarafından yapılabilecek bir işlem olmasına rağmen Başkent Doğalgazın anlaşmalı olduğu firmalar dışında bu işlemi başka bir elektrikçiye yaptırma seçeneğiniz yok diyen Nihat Yeşil; 100 liraya yaptırılacak bir işe, 400 lira talep ediliyor diyerek tepki gösterdi.

 

 

Ankara Milletvekili CHP’li Nihat YEŞİL; “Özelleşmeden önce, mekanik sayaçlar yüksek bedelle kartlı sayaçlarla değiştirilmişken, şimdide yine, yüksek bedelle kartlı sayaçlar “güvence bedeli” altında mekanik sayaçlarla değiştirme dayatmasında bulunmaktadır.

Öncelikle; Başkent Doğal Gaz’ın kanunen ve hukuken ön ödemeli veya mekanik sayaç dayatmasında bulunamaz. Zorlama yapılamaz. Abonelerin istek ve seçimleri dikkate alınmalıdır.

Arızalı olup olmadığına bakılmaksızın, toptancı bir anlayışla tüm abonelerin sayaçlarının “değiştirilebileceği” düzenleme hükmü kötüye ve amacı dışında kullanılabileceğini” belirtti.

Tebliğ tarihinden itibaren 30 gün gibi kısa bir süre içerisinde, sayacını değiştirmeyen abonelerin gazının kesilmesi tebligatı ise; vatandaşı ayrıca mağdur edecek bir durumdur.

Ayrımsız 20 (yirmi) yılını dolduran tüm sayaçların işletme ömrünü tamamlayıp tamamlamadığı, arızalı olup olmadığına bakılmaksızın, toptancı bir anlayışla tüm abonelerin sayaçlarının değiştirilmesi fiili durumu; bu düzenlemenin kötüye kullanılması değil midir? diye soran Yeşil Şirket’in, depozito ücreti altında, aboneleri kartlı doğalgaz sayacından faturalı doğalgaz sayacına geçirerek, kalıcı kar sağlamayı mı hedeflemekte olduğu anlaşılıyor dedi.

Devamında;

“Enerji tasarrufu ve verimliliği ilkesine göre, kartlı sistem doğalgaz uygulaması; faturalı sisteme göre “ölçüm güvenliği” açısından da avantajlı olmasına rağmen, bu ihtiyaç hangi gerekçeden kaynaklandığı da belirsizdir.

Nitekim bu şekilde haksızlığa uğrayan ve mağdur edilen bir tüketici Sincan Tüketici Hakem Heyeti’ne başvurmuş, heyet 23.07.2014 tarihinde BAŞKENT Gaz’ın güvence bedeli olarak aldığı paranın tüketiciye iade edilmesine karar vermiş ve bu Karara karşı BAŞKENTGAZ tarafından açılan dava tüketici mahkemesi tarafından 2014 yılında reddedilmesine rağmen; Ankara’da doğal gaz sayacı değişiklerinde önceden aldığı 300 dolar depoziteyi tüketiciye vermeyip 405 lira da ilave depozite alınması, bir özel sektör hukuksuzluğu ve tüketici hakkı ihlalidir “

Enerji bakanlığının bu konuya el koyması ve mağduriyetlerin önleyecek tedbirler geliştirmesi gerekir.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nı ve EPDK kurumunu; BAŞKENTGAZ’ın bu haksız hukuksuz ve adaletsiz uygulamasını durdurmak için acilen göreve çağırıyoruz dedi.