CHP’li Yeşil, Avrasya Tüneli’ndeki ‘hesap oyunlarını’ Meclis’e taşıdı!

CHP’li Yeşil, Avrasya Tüneli’ndeki ‘hesap oyunlarını’ Meclis’e taşıdı!
9 Şubat 2018 11:46

Basın İlan Kurumu’nun internet sitesindeki bir habere göre Avrasya Tüneli’nin ekonomiye bir yılda 1.2 milyar Türk Lirası katkı sağladığı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin verilerinin baz alındığı analize göre İstanbulluların 1 saatlik zaman değeri 30 TL baz alınarak bu katkının 895 milyon lirasının zaman kazancı olduğu belirtilmiş.

 

 

 

“İstanbulluların 1 saatlik zaman değeri 30 TL baz alınarak yapılan hesapta haftada 45 saat çalışan bir vatandaşın aylık geliri 5.400 TL olarak hesaplandığını” belirten CHP Ankara milletvekili Nihat Yeşil Ulaştırma denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan’ın yanıtlaması istemiyle bir soru önergesi verdi.

 

CHP’li Yeşil, Bakan Arslan’a şu soruları yöneltti:

 

 

Bu bağlamda;

1.Asgari ücretin 1603 TL olduğu bir dönemde, İstanbul’da yaşayan vatandaşların ortalama kazancını 5.400 TL olarak hesaplamak, Avrasya Tünelinde yapılan anlaşmada devlet hazinesinin vermiş olduğu günlük geçiş garantisi hesabının üstünü örtmek amaçlı mı yapılmıştır?

2. Bilimsel bir geçerliliği olmadığı kuşkusuz olan bu hesap baz alınsa dahi 1.2 Milyar TL tutarındaki paranın ekonomiye katkı sunduğu iddiasıyla, devletin garantör kredi tutarından gelen zararını perdelemek gibi bir maksatla mı ilgili haberle olumlu bir kamuoyu oluşturmak istenilmektedir?

3. Avrasya Tüneli Yönetim Kurulu Başkanı Başar Arıoğlu’nun açıklamalarına göre 2017 senesinde en yüksek sayıda geçişin yaşandığı gün 65 bin 927 kişi Avrasya tünelinden geçiş yapmıştır. Bu durumda hangi artan aritmetik hesapla devlet garantisi altına alınan günlük 68 bin 500 aracın Avrasya tünelinden geçiş yapacağı beklentisi baz alınarak devletin garantörlük külfetinden kurtularak yüklenici firmadan kar oranı alacağı ihtimali hesaplanmıştır?​​