CHP’li Yeşil: Ankara’nın balını kim yiyor?

CHP’li Yeşil: Ankara’nın balını kim yiyor?
30 Mayıs 2018 10:19

AOÇ tarafından satışa sunulan Ankara Balının harmanlanmış bal olduğunu söyleyen NİHAT YEŞİL “Ankara Balı bir markadır ve bu marka değere sahip çıkmamız lazım dedi. Kırsal kalkınmanın itici gücü olan, Ankara ilçelerindeki “bal ormanı” projelerinin de sosyal ormancılık teması altında örgütlenmesi ve iç pazara yönelmesi gerekir. Ankaralı, Ankara Balı yemeli” dedi.

 

 

İşte Sayın Veysel Eroğlu’na sorulan o soru önergesi:

 

 

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Aşağıdaki sorularımın Orman ve Su İşleri Bakanı Sayın Veysel Eroğlu tarafından yazılı olarak yanıtlanmasını bilgilerinize rica ederim. 25.05.2018

 

 

1. Ankara ilinin, ilçeleri itibariyle; 2013-2018 yılları arasında kaç adet “Bal Ormanı” kurulmuştur? Toplam bal üretimi ne kadardır? Bal sınıflama derecesi nedir? Kaç adet gezginci ve sabit bal üreticisi proje kapsamında faaliyet göstermektedir.

2. Bunlardan kaç tanesi, orman içi ve yakın çevresi alanlarda, kaç tanesi erozyon görülen bozkır alanlar ve verimsiz tarım alanlarında yer seçmiştir?

3. Hatıra ormanları uygulama modeli de, bu amaçla düzenlemeyi desteklemek ve yaygınlaştırmak için kullanılabilir mi?

4. Ankara ilinde, “Bal ormanları projesi” kapsamında üretilen toplam bal miktarının ne kadarı, Ankara iç piyasasında satışa sunulmaktadır?

5. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve AOÇ Genel Müdürlüğü ile yapılan Bal ormanları, bal üretimi ve pazarlanması konusunda imzalanan ortak bir işbirliği protokolünüz var mıdır?

6. Arıcılığa uygun bitkilendirme ve ağaçlandırmada, fidan temini ve üretimi tedariki nasıl yapılmaktadır? Bitkilendirme çalışması sırasında, mevcut ağaç kesimi de yapılmakta mıdır? Yapılıyorsa, ne amaçlıdır?

7. Bu kapsamda “organik bal” üretimi için bakanlığınızın başlattığı, Ankara ili genelinde başkaca projeleriniz var mıdır?

8. “Tarımsal Ormancılık” uygulamaları arasında görülen “Bal ormanları” projesini; yerli halka da ek gelir getirecek şekilde; “Sosyal Ormancılık” adı altında daha kapsamlı bir noktaya getirmek için orta vadeli yerel ekonomik eylem planlarınız ve örgütlenme modeliniz var mıdır?