CHP’li Yeşil: Ankara’da konut stoğu fazlalığı: Plansız dönüşümün bedeli

CHP’li Yeşil: Ankara’da konut stoğu fazlalığı: Plansız dönüşümün bedeli
18 Mayıs 2018 10:10

Türkiye genelinde 1. el konut satışları 2018 Mart ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %10 oranında azalmıştır. Türkiye`nin lokomotif sektörü olan inşaat sektöründe bu düşüşleri tespit eden AKP iktidarı Türkiye ekonomisini içerde bir süreliğine daha idare edebilmek adına sektörü canlandıracak kampanyalar yapmayı tercih etmektedir. Ankara`da ise söz konusu azalma %30 oranındadır.”

 

 

Ankara Milletvekilinin yanıt aradığı ve ilgili Bakandan yazılı olarak cevaplamasını istediği, TBMM gündemine taşıdığı sorular ise şöyle;

 

 

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA,

 

 

Aşağıdaki sorularımın, Başbakan Sayın Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki tarafından yazılı olarak yanıtlanmasını bilgilerinize araz ederim. 18.05.2018

Ankara Kalkınma Ajansı’nın hazırlattığı 2014-2023 Ankara Bölge Planı’nda; Konut imalatının bir yandan nüfus artışının çok üzerinde gerçekleşmesine rağmen, diğer yandan hane halklarının harcamalarında konut giderlerinin payının düşmemesi ve yerel ihtiyaca uygun vasıflarda konut üretilmemesi..” rapora geçmişti. TUİK verilerine göre, Ankara konut fazlası açısından Türkiye genelinde ikinci sıradadır.

Bu bağlamda;

1. Ankara ilçeleri bazında konut stoku rakamları son beş sene için nedir?

2. Ankara ilinde 2017-2018 yılları arasında ipotekli konut sayısı kaçtır? Toplam konut sayısı içindeki oranı nedir?

3. Ankara ilinde nüfus artış oranının üzerinde bir konut yapımının ekonomiye olumsuz etkileri üzerine Bakanlığınızca hazırlanmış resmi ve güncel bir rapor var mıdır? Varsa bu rapor hükûmete sunulmuş mudur?

4. Ankara ilinde ikinci el konut satış oranları, yeni konut satış sayısının üstünde midir?

5. Ankara ilinde 200 metrekarenin üstünde kaç adet ultra lüks konut yapılmıştır?

6. Sosyal konut yapımı yâda dar gelirli kişileri konut sahibi etmeye yönelik olarak ilgili Bakanlıkların bir çalışması var mıdır?

7. Ankara ilinde ultra lüks konut kooperatiflerinin yüzde kaçının arazi tahsisi; hazine arazisi veya hazine arazisinden dolaylı dönüştürülen arsalar üzerine kurulmuştur.

8. 2016 -2018 yılları arası, Ankara ilinde Toplam konut üretimi nedir? Bunun yüzde kaçı kentsel donuşum projeleri yönetmeliği yolu ile üretilen konutlardır? 2016 -2018 dönemi için arası kaç adet bağımsız birim konut satış işlemi gerçekleşmiştir.

9. En azından bir süreliğine; konut piyasasının toparlanması ve ekonomiye negatif geri dönüşlerini önlemek açısından, Kentsel dönüşüm projelerinin ve yapı kooperatifleri furyasının hızının düşürülmesi konusunda düzenleyici bir şehirleşme politikanız var mıdır?