CHP’li Yedekci: İstismara dur diyelim!

CHP’li Yedekci: İstismara dur diyelim!
17 Ocak 2017 16:30

CHP İstanbul Milletvekili Gülay Yedekci, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Dr. Fatma Betül Sayan Kaya tarafından cevaplandırılmaz üzere vermiş olduğu soru önergesi şöyle:

 

 

 

 

 

Kamuoyunun gündemine son zamanlarda üst üste çocuklarla ilgili vahim cinsel istismar vakaları gelmiştir ve gelmeye devam etmektedir. Dünya Sağlık Örgütü çocuk istismarını “Sorumluluk, güç ve güven ilişkileri ortamında, çocuğun sağlığına, hayatiyetine, gelişimine veya saygınlığına mevcut veya potansiyel zarar vermeyle sonuçlanan, bütün şekilleriyle fiziksel ve duygusal kötü muamele, cinsel suiistimal, ihmal veya ihmalkâr muamele, ticari ve diğer sömürülerdir” şeklinde tanımlamaktadır.

 

 

 

Cinsel istismarın çocuktaki etkileri, çocuğun psiko-sosyal gelişimini önemli ölçüde etkiler. Araştırmalar, istismara uğrayan çocukların kendileriyle ilgili oldukça olumsuz düşüncelere sahip olmalarıyla birlikte özgüven problemi yaşadıkları, çoğunun saldırgan ve depresif bir ruh hali sergilediği, bir kısmının ise intihara meyilli olduğunu ortaya koymuştur. Resmî olmayan istatistiklerde ise sonuçlar, ülke genelinde yaklaşık her on kız çocuktan birisinin cinsel istismar mağduru olduğuna işaret etmektedir. Erkek çocukların ise bu konuda ne kadarının mağdur olduğuna dair herhangi bir çalışma bulunmamaktadır. Çocuğun cinsel istismarı sorununun, dünyada olduğu gibi ülkemizde de yaygın ve ciddi bir sorun olduğunu ortaya koymaya yetmektedir.

 

 

Bu bağlamda;
1. Ülkemizde çocuklara yapılan cinsel istismar, fuhuşa teşvik etme ve cinsel taciz suçları 2015 yılı itibariyle yüzde kaç oranında artmıştır?
2. Çocukları fuhuşa teşvik etmekten kaç kişi hakkında dava açılmıştır?
3. Çocuğa cinsel taciz suçuna karşı hangi ceza uygulanmaktadır?
4. Cinsel istismara uğrayan çocuklara destek verilmekte midir? Destek veriliyorsa nasıl bir tedavi ve ya destek verilmektedir? Bununla ilgili kuruluşlar var mıdır? Varsa hangi kuruluşlardır? Bu kuruluşlarda kaç eğitmen, kaç doktor ve kaç psikolog veya psikiyatrist görevlendirilmiştir?
5. Çocuğa cinsel istismar beden dokunulmazlığı ihlal edilmeden de işlenebilmektedir. Bu suça karşı hangi cezalar uygulanmaktadır?
6. Türk Ceza Kanunu’nda çocuğa beden dokunulmazlığı ihlali olup olmadığına göre, cinsel istismar veya cinsel taciz suçu kapsamında cezalandırılması ayırımı yapılmış mıdır?
7. Çocuğa aile içi cinsel istismar rakamları nedir? Azaltılmasıyla ilgili eğitim vb. çalışmalar yapmakta mısınız?
8. Aile içi çocuğa cinsel istismar halinde ağırlaştırılmış cezai yaptırımlar yapmayı düşünüyor musunuz?
9. Cinsel istismar suçu işleyen kişiye cezaevlerinde tedavi ve rehabilitasyon uygulanmakta mıdır?
10. Türkiye’nin on dört yıllık yönetiminde fuhuş, adam öldürme, cinsel taciz ve uyuşturucu bağımlılığı yüzde kaç oranlarla artmıştır? Sizce bunun nedeni nedir?