CHP’li Yedekci: İktidar eliyle cami yıkılıyor

CHP’li Yedekci: İktidar eliyle cami yıkılıyor
4 Ocak 2018 10:37

CHP İstanbul Milletvekili Yrd. Doç. Dr. Gülay YEDEKCİ, TBMM Camii hakkında verilen yıkım kararını meclis gündemine taşıdı.

 

 

 
CHP İstanbul Milletvekili Yrd. Doç. Dr. Gülay YEDEKCİ, Başbakan Binali YILIDIRIM’ın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde TBMM Camii’nin yıkım kararının amacını sordu. Yedekci, “ Kültürel hafızamızı temsil eden tarihi yapılarımıza iktidar eliyle saldırıda bulunulmaktadır” dedi.

 
İktidar bu yanlıştan bir an önce dönmeli

 
Yıkım kararı hakkında hükümeti uyaran Yedekci, “Bu yanlıştan bir an önce dönülmelidir” diyerek TBMM Camii’nin sıradışı mimarisine ilişkin değerlendirmelerde bulundu: “Geleneksel ibadethanelerden ayrılan ve topoğrafyanın içine saklanan sıra dışı mimarisinedeniyle Ağa Han Ödülü’ne layık görülen TBMM Camii mihrabı şeffaf, minaresi kavak ağacı şeklinde olan, mihrap duvarından bakıldığında cennet temsili olan kaskatlı bir havuza açılan, revak tarafında ise avlusu ve kütüphanesiyle birlikte özenle tasarlanmış, çağdaş cami mimarisinin özgün bir örneğidir.”

 
Tarihi hafızamız silinmek mi isteniyor?

 
Tarihi ve kültürel değere sahip, Ağa Han Ödüllü TBMM Camii’nin kültür varlığı olarak mahkeme tarafından tescil edilen koruma kararının Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın itirazı sonucunda Danıştay 14. dairesince kaldırılmasını eleştiren Yedekci, “Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın görevi kültürel değerleri korumaktır. Mahkeme tarafından koruma kararı olan TBMM Camii’nin, yıkılması için Bakanlığın talebi sonucunda Danıştay’ın ‘kültürel miras tescilini’ kaldırması kabul edilebilir bir karar değildir” dedi.

 
Devasa yapıları meziyet sanıyorlar

 
Kültürel mirasımız olan TBMM Camii yakın tarihimizin hafızası niteliğindedir. Camiler üzerinden siyaset yapan hükümet, söyledikleriyle yaptıkları çelişen kararlara imza atıyor. Tarihi yapıları yıkıp yerine devasa yapılar inşa etmeyi meziyet sananlar hem kentlerimizin siluetlerine, hem de kültürel miraslarımıza zarar vermektedir. Tarihi yapıların yıkılmasıyla kentlerin bellekleri silinmekte ve gelecek nesillere bırakılacak miraslar yok edilmektedir. Tarihi yapılara uygulanan talanlara son verilmelidir.

 

 

CHP’li YEDEKCİ’nin Binali YILDIRIM’a yönelttiği sorular ise şöyle:

 

 

1. TBMM Camii’nin yıkılmasındaki amaç nedir?

2. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın görevi kültürel değerleri korumak mıdır, yıkılması için bir kültürel mirasın üzerindeki tescili kaldırtmak mıdır?

3. Düne dair ne varsa yıkıp yerine daha büyüğünü yapmaktaki amacınız kentlerin belleklerini silmek ve gelecek nesillere bırakılacak mirasları yok etmek midir?

4. Yeni yapılması planlanan projede mevcut camiyi yıkmadan bir planlama yapmak mümkün değil midir? Bunun için ulusal bir yarışma projesi açarak kullanılacak yapı malzemesini, rüzgar yönünü, güneşlenme yönünü, topoğrafyayı ve meclis silüetini göz önünde bulundurarak kaliteli bir proje üretilmesini hiç düşündünüz mü?

5. Bu çalışmalar yapılırken Mimarlar Odası’ndan ve üniversitelerin ilgili bölümlerinden görüş alınmakta mıdır?