CHP’li Yalçınkaya: Bu vebali kaldırabilecek misiniz?

CHP’li Yalçınkaya: Bu vebali kaldırabilecek misiniz?
19 Ocak 2017 14:42

CHP’li M. Rıza Yalçınkaya, TBMM’de görüşmeleri süren Anayasa değişikliği teklifinin “tek adam sistemi” getirdiğini vurguladı.

 

 

 

 

 

Yalçınkaya, “Bu anlayış, Kurtuluş Savaşı vermiş, gazilik unvanı kazanmış, milleti temsil eden Meclisimiz’in sonunu hazırlayacaktır” dedi.

 

 

 

Meclis İçişleri Komisyonu Üyesi ve CHP Bartın Milletvekili M.Rıza Yalçınkaya, Anayasa değişikliği teklifinin bir yönetim sistem değişikliği olmadığını, “tek adam sistemi” getirdiğini vurguladı. Yalçınkaya, “Bu anlayış, Kurtuluş Savaşı vermiş, gazilik unvanı kazanmış, milleti temsil eden Meclisimiz’in sonunu hazırlayacaktır” dedi.

 

 
Yalçınkaya, TBMM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, bugün dayatmayla yapılmak istenen anayasa değişikliğinin “halk bir kişiyi seçer, o da ülkeyi istediği gibi yönetir” önerisi olduğunu söyledi. Teklifin egemenliği halktan alıp bir kişiye verme girişimi olduğunu vurgulayan Yalçınkaya, “Yapılan teklif bir yönetim sistemi değişikliği değildir. Gerçek yönetim sisteminde belirlenen yönetim esaslarıyla birlikte birbirini dengeleyen ve denetleyen kurumların olması gerekmektedir. Verilen teklifte ise bu unsurlar ve denetleme mekanizmaları olmadığından buna yönetim sistemi değil, dense dense tek adam sistemi denir” diye konuştu.

 

 

 

 

 

 

GÜÇLER BİRLİĞİ TEK KİŞİYE GEÇECEK

 

 
Yasama, yürütme, yargı kuvvetlerini fiilen tek kişinin elinde toplamaya yönelik olan anayasa değişiklik teklifinin egemenliğin millette kalmasının yolunu kapatacağını belirten Yalçınkaya, teklifteki düzenlemelerin Meclis’i işlevsiz hale getireceğini söyledi.

 

 
İÇİNİZE SİNDİREBİLİYOR MUSUNUZ?

 

 
Anayasa teklifiyle Cumhurbaşkanı’na gerekçe göstermeksizin Meclisi feshetme yetkisi verildiğini belirten Yalçınkaya, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’a “Bu anlayış, Kurtuluş Savaşı vermiş, gazilik unvanı kazanmış, milleti temsil eden Meclisimiz’in sonunu hazırlayacaktır. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz, içinize sindirebiliyor musunuz?” diye sordu.