CHP’li Vekillerden Kaz Dağları için Meclis araştırma önergesi

CHP’li Vekillerden Kaz Dağları için Meclis araştırma önergesi
31 Temmuz 2015 10:12

CHP’nin Çanakkale Milletvekilleri Muharrem Erkek ve Bülent Öz ile Balıkesir Milletvekilleri Namık Havutça, Ahmet Akın ve Mehmet Tüm’ün imzalarıyla Kaz Dağlarının yok edilmesinin önüne geçmek, havanın, suyun ve toprağın kirlenmesini durdurmak amacıyla Meclis Araştırma Komisyonu kurulması için önerge hazırlandı.

 

 

 

“1982 Anayasası’nın 56. maddesi “Herkes sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahiptir. Çevreyi geliştirmek, çevre sağlığını korumak, çevre kirlenmesini önlemek Devletin ve vatandaşların görevidir.” diyerek, devlete insanların geleceğini korumak gibi bir sorumluluk yüklemektedir. Ülkemizde çevre konusunda, özellikle son dönemde yaşanan gelişmelerin önemli bir kısmı Anayasa’nın ilgili maddesine aykırı durumdadır. Bunun en net örneklerinden biri ise Kaz Dağlarında yaşanmaktadır.” denilen önergede Kaz Dağları’nın, Yunan Mitolojisi’nde ve  İslami halk hikâyeleri içinde de özel bir yere sahip olduğu belirtildi.

 

 

Biga Yarımadası’nda yerüstü ve yeraltı su kaynaklarını oluşturan, besleyen, sürekliliğini sağlayan; Bandırma’dan Ayvalık’a ve Midilli’ye kadar yaklaşık 2 milyon insanın temiz, güvenilir su kaynağı olan Kaz Dağları’nın, barındırdığı bitki ve hayvan türleriyle temiz havası ve suyuyla yüzyıllardır tüm bölgenin yaşam kaynağı olduğunun altı çizilerek; altın tekellerinin sondaj çalışmalarını tamamlaması ve işletmeye başlaması hem bölge halkı hem de konuyu yakından takip eden dünya kamuoyunca tepkiyle karşılandığı vurgulandı.

 

 

CHP’li vekiller, Kaz Dağları’nda yüzlerce metrelik çukurlar açılıp tonlarca zehirli siyanür kullanılarak yapılacak altın işleme çalışmalarının havayı, suyu ve toprağı kirleterek geleceğe miras olarak “zehir ve ölüm” bırakılmasına neden olacağını belirtti.

 

 

Bölgede yaşayan yurttaşların bu gidişe direndiğini, konunun uzmanlarınca “usulsüz” olarak nitelendirilen Çevresel Etki Değerlendirme Raporlarının (ÇED) hukuki yollarla iptal edilmiş olsa da siyasi iktidarın göz yumması, sessiz kalması ve zımni desteğiyle hukukun yok sayıldığını, yapılan mevzuat düzenlemeleriyle ÇED raporları için “hukukun arkasından dolanılmaya” çalışıldığını belirten CHP’nin Çanakkale Milletvekilleri Muharrem Erkek ve Bülent Öz ile Balıkesir Milletvekilleri Namık Havutça, Ahmet Akın ve Mehmet Tüm;  Çanakkale ve Balıkesir ilimizde, altın madenlerinin yaratacağı olumsuzluklar yetmezmiş gibi, tonlarca kömür ve su kullanacak termik santrallerin yapılması ve yapılmaya devam edilmesi de Kaz Dağları için “ölüm ilânı” niteliğinde olduğunu aktardılar.

 

 

Kaz Dağları’nın bir dünya mirası olduğu belirtilen açıklamada, buraya verilecek zararın sadece bölgede yaşayan insanlara değil, tüm insanlığın karşısına olumsuz sonuçlarıyla çıkacağı belirtilerek, verilen önergede  “1982 Anayasası’nın açık hükmüne rağmen Kaz Dağlarını ve gelecek kuşakları olumsuz etkileyecek girişimlerin derhal durdurulması gerekmektedir.”  denildi.

 

 

CHP’li vekiller Muharrem Erkek ve Bülent Öz, Namık Havutça, Ahmet Akın ve Mehmet Tüm,bu bağlamda; Kaz Dağlarının ve geleceğimizin yok edilmesinin önüne geçilmesi; havanın, suyun ve toprağın kirlenmesinin durdurulması için konunun uzmanlarından görüş alınması, bu konularda yapılmış dünya çalışmalarının incelenmesi ve bölgede incelemeler yapılması amacıyla Anayasa’nın 98. ve TBMM İçtüzüğü’nün 104 ve 105. maddeleri gereğince Meclis Araştırması açılmasını istedi.