CHP’li vekillerden Hattat’a Soma vetosu

CHP’li vekillerden Hattat’a Soma vetosu
10 Ekim 2014 09:39

 TBMM Soma Kazasını Araştırma Komisyorıu’n Amasra’daki Hema Enerji taş kömürü maden ocağına yapacağı inceleme gezisi CHPli üyelerce veto edildi.

 
Gerekçe olarak, “ziyaretin şirketi meşru hâle getirecek olması” gösterildi Manisa’nın Soma İlçesi’nde meydana gelen kazaları araştırma amacıyla kurulan komisyon ıoıı Ekim tarihlerinde Bartın’ın Amasra ilçesinde bulunan HATTAT Holding Enerji Grubuna bağlı HEMA Enerji Taş Kömürü Maden İşletme sahasına bir çalışma ziyareti yapılması kararı aldı. Ancak CHP’li üç milletvekili Özgür Özel, Namık Hauvtaç ve Sakine Öz komisyon başkanlığına bu geziye katılmayacağını yazılı olarak bildirdi.

 

 

Üç milletvekilinin Komisyona gönderdiği gerekçesinde şöyle dedi: “TTK’dan rödövans usulü ile 2005 yılında burayı devralan Hema AŞ.’nin madencilik deneyimi ve birikiminin bulunmaması nedeniyle süreç içinde ciddi sorunlarla karşılaşılmıştır. Şirket sözleşmeyi imzaladıktan sonra ek süre talep etmiş, 3 yıl olarak belirtilen üretim aşamasına 9 yıla yakın bir sürede hala geçilememiş, sözleşmedeki hedeflere ise ulaşılamamıştır.

 
Bartın ili Amasra üçesinde TTK’ya ait B sahasını kömür üretimi yapmak üzere rödövans usulü alan ve yapılan sözleşmeye göre 20 yılda 50 milyon ton kömür çıkartacağını taahhüt eden firma 9 yılda 1 kilo kömür dahi çıkartmamıştır ve devamlı olarak süre uzatımı almıştır. Kömür üretimi yapılmayan bu işyerine gitmek sözleşme hükümlerini yerine getirmeyen firmayı mükafatlandırmak olacaktır.

 
Yine söz konusu şirketin basında da yer aldığı gibi rödövans sahasında kaçak olarak termik santral yaptığı da tespit edilmiştir.
Aynca, HATTAT Holding’e bağlı Ankara Polatlı’da faaliyet gösteren Hema Dişli Fabrikasında hileli iflas ile işçilerin haklarını gasp eden şirket, Hema Dişli’den çıkartılan ve dava açarak yeni kurulan şirkete dönmeyi kabul etmeyen işçilerin ise 8-9 yıllık tazminatlarım ve ücretlerini de ödememiştir ve hukuki süreç hala devam etmektedir.

 
Tüm bu yaşananlar ortada iken, Komisyonumuzun hukuki durumu tartışmalı bir madeni ve işçilere yönelik hak ihlalleri ile gündeme gelen böyle bir şirketi ziyaret etmesi doğru olmayacak, bu ziyaret şirketi meşrulaştırmaktan öteye gitmeyecektir.”

 

 

Kaynak: Taraf / Güler Yılmaz