CHP’li vekiller uyarmıştı: Telekom göz göre göre gidiyor

CHP’li vekiller uyarmıştı: Telekom göz göre göre gidiyor
8 Temmuz 2018 10:58

Türk Telekom’daki skandalın önlenmesi için 4 ay önce CHP’liler Meclis araştırması istedi ancak önerge AKP oylarıyla reddedildi.

 

 

 

 

Stratejik önemdeki Türk Telekom’da yaşanan skandalın önlenmesi için TBMM’de 4 ay önce Meclis araştırması açılması istendi ve “Telekom elimizden kayıyor” uyarısı yapıldı. Ancak önerge AKP oylarıyla reddedildi. Önergeye karşı çıkan AKP Manisa Milletvekili ve TBMM KİT Komisyonu Başkanı Uğur Aydemir, “Telekom değerinin yüzde 30 fazlasına, milletimizin çıkarları doğrultusunda özelleştirildi” dedi.

 

Türk Telekom’un Lübnanlı Hariri Ailesi’ne 21 yıllığına kiralanması ve ailenin Türk bankalarından çektiği 4.7 milyar dolarlık borcunu ödememesi ile yaşanan krizin yankıları sürüyor. CHP’li milletvekilleri Temmuz 2017 ile Mart 2018 arasında Telekom’un içinde bulunduğu durum ve çözüm yolları için 4 ayrı araştırma önergesi verdi. Bunlardan sadece Kocaeli Milletvekili Haydar Akar ve 24 CHP’linin önergesi gündeme alındı.
ELİMİZDEN KAYIYOR

 

Akar, 7 Mart 2018 günü konu TBMM’de ele alınırken yaptığı konuşmada “Telekom 2005’te değerinin çok altında, 6 milyar 550 milyon dolara özelleştirildi. Şirket yüzde 55 hissesini teminat gösterip, yüzde 5’lik peşin ödemeden avantaj sağlayabilmek için kredi aldı. Şimdi bankalar bu parayı geri alamıyor. Telekom devlete döndüğünde elinde bir şey kalmayacak” dedi ve şunları söyledi:

 

“Oger 1 milyar 300 milyon dolarını peşin verdi, gerisini de 5 eşit taksitte ödeyecekti. Bankalardan 4 milyar 750 milyon dolar kredi kullandı. Devlete ait gayrimenkulleri teminat gösteriyor ve de satıyor. Öz sermayesi 7 milyar 690 milyondan 4 milyar 555 milyona düştü. Toplam borcu şu anda 24 milyar 593 milyon lira. Telekom elimizden kayıyor arkadaşlar, bu vatanın milletin zararı. Tedbir alınmazsa Telekom’u kaybedeceğiz, yerli ve milli iseniz Telekom’u denetim altına alalım, problemi çözelim.”

 
BANKALAR BORÇ İÇİN MUTABAKATA VARDI

 

Türkiye İş Bankası, Garanti Bankası ve Akbank, Türk Telekom’un ana hissedarı olan Ojer Telekomünikasyon AŞ’ye (OTAŞ) kredi sözleşmelerinde, sağlanmış borçların yeniden yapılandırılması için taraflarca bir mutabakata varıldığını duyurdu. Her bankanın ayrı ayrı yaptığı açıklamada, “Türk Telekom’un ana hissedarı olan OTAŞ’a kredi sözleşmeleri tahtında sağlanmış borçların yeniden yapılandırılması için bankamızın da aralarında bulunduğu tüm kredi veren taraflarca bir mutabakata varılmıştır” denildi. KAP’a yapılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:
PAYLARI DEVRALINACAK

 

“Mutabık kalınan yapı uyarınca OTAŞ’ın sahibi olduğu, Türk Telekom’un ihraç edilmiş sermayesinin yüzde 55’ini oluşturan ve mevcut kredilerin teminatını oluşturmak amacıyla rehin verilen 1.925.000.000 adet A grubu payların kredi verenlerin doğrudan veya dolaylı ortak olacakları, Türkiye Cumhuriyeti’nde kurulmuş ya da kurulacak özel amaçlı bir şirket tarafından devralınması planlanmaktadır.”
MİLLETİN ÇIKARINA ÖZELLEŞTİRİLMİŞ

 

Önergeye karşı çıkıp AKP grubu ile birlikte ret oyu veren AKP Manisa Milletvekili Uğur Aydemir ise aynı gün TBMM’de yaptığı konuşmada, “Telekom, 9 milyar dolar değere sahipken yüzde 55’i, 6 milyar 550 milyon dolara 21 yıllığına kiraya verildi. Mevcut değerinin yüzde 30 fazlasına özelleştirildi, milletimizin çıkarları doğrultusunda özelleştirildi. Devletimize 77 milyar nakdi fayda sağlandı. Altyapı ve lisans ödemeleri kapsamında 29 milyar yatırım yapıldı. Biz 21 yıllığına kiraya verdiysek arsaları, gayrimenkulleri, kiralanan bir şeyi bankalara teminat koyma şansları yoktur. 2025’den sonra hepsi devlete kalacak” dedi.

 
Kaynak: Emin ÖZGÖNÜL/Sözcü

 

CHP’li vekiller uyarmıştı: Telekom göz göre göre gidiyor