CHP’li vekilin TDK isyanı!

CHP’li vekilin TDK isyanı!
26 Kasım 2018 11:16

CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, Türk Dil Kurumu (TDK) sözlüğünde yer alan bazı kelimelerin tanım ve örneklerinde, cinsiyetçilik ve kadına hakaret içeren ifadelerin yer aldığını belirterek, durumun düzeltilmesi için Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’a çağrı yaptı.

 

 

Şevket Yaman / Milliyet

 

Yavuzyılmaz, TDK’nın Güncel Türkçe Sözlüğü’nde; “kirli” kelimesinin, “aybaşı durumunda olan kadın”, “serbest” kelimesinin, “hoppa kadın”, “esnaf” kelimesinin ise “kötü yola sapmış kadın” olarak tanımlandığını belirtti.

 

Yavuzyılmaz, farklı platformlarda birçok kez dile getirdiği TDK sözlüğündeki tanımlara ilişkin eleştirilerini bu kez bir soru önergesiyle Meclis gündemine taşıdı. Yavuzyılmaz, Ersoy’un yanıtlaması istemiyle Meclis Başkanlığı’na sunduğu soru önergesinde, TDK’da yer alan bazı kelimelerin tanım ve örneklerinde, cinsiyet ayrımcılığı ve kadına hakaret içeren ifadelerin yer aldığını belirtti. “Kadınların TDK tarafından aşağılandığını” ifade eden Yavuzyılmaz, söz konusu ifadelerle kadına psikolojik şiddet ve hakaretin meşrulaştırıldığını kaydetti. Yavuzyılmaz, durumun düzeltilmesi için Bakan Ersoy’a çağrı yaptı.

 

Tepki çeken tanımlar

 

Soru önergesinde, TDK’nın resmi internet sitesindeki Güncel Türkçe Sözlük’te yer alan bazı kelimeler ile tanım ve örnekleri şöyle sıralandı:

– Müsait: Flört etmeye hazır olan, kolayca flört edebilen. (kadın)

– Serbest: Ağırbaşlı olmayan, hoppa. (kadın)

– Esnaf: Kötü yola sapmış olan kadın. Esnaftan bir kadın

– Oynak: Davranışları ağırbaşlı olmayan (kadın veya kız).

– Kirli: Aybaşı durumunda bulunan (kadın).