CHP’li vekilden TOMA sorusu

CHP’li vekilden TOMA sorusu
18 Ağustos 2013 08:08

Emniyet Genel Müdürlüğü’ne 44 milyon lira ek ödenek tahsis edilmesini meclise taşıdı.

 

CHP İzmir Milletvekili Mustafa Moroğlu, TOMA (Toplumsal Olaylara Müdahale Aracı), biber gazı, cop, kask ve zırhlı otobüs alımı için, Emniyet Genel Müdürlüğü’ne 44 milyon lira ek ödenek tahsis edilmesiyle ilgili olarak, İçişleri Bakanı Muammer Güler tarafından yanıtlanması istemiyle TBMM Başkanlığı’na soru önergesi verdi.

Milletvekili Mustafa Moroğlu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla TOMA, biber gazı, cop, kask ve zırhlı otobüs alımı için, Emniyet Genel Müdürlüğü’ne 44 milyon lira ek ödenek tahsis edildiğine ilişkin haberlere değindi. Bu haberlerde, ödeneğin 32 milyon lirasının Kalkınma Bakanlığı ve Maliye Bakanlığı’ndan gönderildiğinin belirtildiğine dikkat çeken Moroğlu, “Kalan 12 milyon liralık kısmın ise Başbakanlık Örtülü Ödeneği’nden karşılandığına dikkat çekilmektedir. Son TOMA ihalesini de eski AKP Milletvekili İsmail Katmerci’nin sahibi olduğu Katmerciler Araçüstü Ekipman Anonim Şirketi’nin kazandığı vurgulanmaktadır” diyerek, Bakan Güler’e şu soruları sordu:

“Emniyet Genel Müdürlüğü, ödeneğin gelmesiyle birlikte ilk aşamada kaç TOMA satın alacaktır? Yeni TOMA siparişlerinin 2013 Mayıs ayında yapılan ihalesini de kazanan eski AKP İzmir Milletvekili İsmail Katmerci’ye ait şirkete verileceğine ilişkin iddialar doğru mudur? Yapılan ihaleleri AKP’de siyaset yapan, ya da geçmişte bu parti saflarında yer alan isimlerin sahibi veya yöneticisi olduğu şirketlerin kazanması tesadüf müdür? Eski AKP Milletvekili İsmail Katmerci’nin sahibi olduğu Katmerciler Araçüstü Ekipman Anonim Şirketi 2003- 2013 arasındaki 10 yıllık süreçte, bakanlığınızdan başka hangi işleri almıştır?

Personel taşımak için alınacak zırhlı otobüs, güvenlik personelinin kullanacağı kask, kalkan ve cop için ne kadarlık bir kaynak aktarılmıştır? Bu alımlar da Kamu İhale Kanunu kapsamı dışında tutulup gizli ihalelerle mi yapılacaktır?

Başbakanlık Örtülü Ödeneği’nden gönderilen 12 milyon lira ile biber gazı alınacağına ve sipariş edilen biber gazı adetinin yarım milyonu bulduğuna ilişkin haberler doğru mudur?”