CHP’li Usluer: Tüzüğün istediği imzadan daha çok imza verildi

CHP’li Usluer: Tüzüğün istediği imzadan daha çok imza verildi
1 Ağustos 2018 11:40

CHP Parti Meclisi üyesi Prof. Dr. Gaye Usluer, 7 gün içinde toplanan imzaların tasnif edilip genel merkeze teslim edilmesi gerektiğini söyledi.

 

 

 

CHP Parti Meclisi üyesi Prof. Dr. Gaye Usluer, olağanüstü kurultay için toplanan imzalar ve gelişmeler hakkında Medyascope.tv’de Zeliha Cenkci’nin sorularını yanıtladı.

 

CHP PM üyesi Prof. Dr. Gaye Usluer, Olağanüstü talebinin 2 hafta önce başlandığını hatırlaratar Kurultay için noterden imza verme süresinin dün (30 Temmuz 2018) bittiğini ifade ederek artık bundan sonra ne noterden imza verme şartı ne de delegelerin imza geri çekme olmayacağını dile getirdi.

 

7 gün içinde toplanan imzaların tasnif edilip genel merkeze teslim edilmesi gerektiğini belirten Usluer şunları söyledi:

 

“Aslında rakamlar vermekten kaçınıyoruz. Artık toplanan imza sayısının neye ulaştığı değil tüzüğümüze göre gerekli imzayı ulaşıp ulaşmadığı önemli. Noter imza sayısı tüzüğümüzün belirlediği gerekli olan toplam delege sayısının yarısı artı 1 rakamını elde etmiştir üzerine çıkmıştır.

 

Artık partimizin imzaların eksik, bu kadar topladılar, imzalar böyle oldu, tartışılmasını istemediğimiz için açıkçası rakam telafüz etmedik. İmzaların eksik olduğu yeterli toplamadığı söylemler kamuoyunda değil bizim arkadaşlarımızın gelen temenni olarak görülüyor.

 

Olağanüstü kurultay talebi, 214 Haziran seçimleri sonucunda başladı. Başlatan Muharrem İnce değil. Olağanüstü kurultay talebi, 24 Haziran seçimlerinde CHP’nin, partimin yüzde 22,6 oranında oy almasıdır. Türkiye’de bir rejim değişikliği olurken, seçmenin umut bağladığı, seçmenin evet değiştirebilir dediği, seçmene sandıkları biz koruyacağız sözü veren CHP görevini layıkıyla yerine getirmemiştir. 24 Haziran seçimleri bir ay geçmesine rağmen ne akademik olarak ne de siyaseten alınan sonuçların analizi yapılmamış, özeleştiri yapılmamıştır. Olağanüstü talebi istemcileri bize oy veren umut bağlayan seçmendir. Dolayısıyla seçmen nezdinde CHP’nin güvenini yeniden sağlaması için mutlaka Olağanüstü kurultaya gidilmesidir.

 

Aksi halde seçmen neden olağanüstü kurultay yapılmıyor, neden özeleştiri yapmıyor, neden bizim eleştirimize yanıt vermiyor noktasına gelecektir.

 

Seçmenin bu çağrısına delegelerimizden karşılık bulmuştur. Delegelerimizde olağanüstü kurultay için 15 gün içinde imza vermiştir.

 

Türkiye’de 24 Haziran seçimleri sonrası rejim değişikliği oldu. Bugün işlevi kalmamış bir meclis, halktan güven oyu almamış, atanmışlardan oluşan bir hükümet ve yeni bir yönetim tarzı. Eski tip siyaset yapma anlayışı ile herhangi bir başarı elde etme şansı yoktur.

 

Seçmenin bizden beklediği şudur ki, CHP’ önce kendisi köklü bir değişim yapmasıdır.

 

Önce siyasal duruşunu netleştirsin. Sosyal demokrat bir parti olmanın gerekliliğini yerine getirsin. CHP’nin yönetim anlayışında sorunu vardır. CHP yönetim anlayışını değiştirsin.

 

Bu ideal değişime indirgenecek kadar basit bir konu değildir.

 

İhtiyaç bir kadro, ehliyeti olan bir kadro oluşturması gerekir. Bu kadro oluştuğunda lider bu kadronun içinden çıkacaktır.

 

Tüzük kurultayına giderken daha demokratik bir Türkiye istiyorsak, daha demokratik bir CHP için uğraşmıştık. Ama ortak aklı oluşturamadık. O gün oluşturabilseydik, tüzük maddelerini oluşturabilseydik bugünkü bu olağanüstü kongre talebi ihtiyacı olmayacaktı.

 

Önümüzdeki süreç CHP’nin öncelikli siyasi duruşunu netleştirdiği, yönetim anlayışını kökten değiştirdiği, kadro hareketi ile seçmenin yüzünü güldüren siyasal bir yapılanma içine girmesidir. “