CHP’li Usluer: Termik santralin olduğu bir bölgede kim tarım yapacak?

CHP’li Usluer: Termik santralin olduğu bir bölgede kim tarım yapacak?
9 Ekim 2017 09:41

CHP PM Üyesi ve Eskişehir Milletvekili Prof. Dr. Gaye Usluer Eskişehir’in Alpu ilçesinde yapılması planlanan termik santral hakkında soru önergesi verdi.

 

 

 

Eskişehir’in en verimli ovasının Alpu Ovası olduğunu ifade eden CHP PM Üyesi ve Eskişehir Milletvekili Gaye Usluer, “ Termik santral dediğimiz şey öyle her aklınıza gelen yere yapılabilecek bir şey değil. Bölgedeki vatandaşın çığlığını kimse duymuyor mu? Hem tarımın hem hayvancılığın yapıldığı böyle verimli bir araziye termik santral yapmak o bölge halkını bitirmekle eş anlamlıdır. Termik santralin olduğu bir bölgede kim tarım yapacak? Termik santrallerden çıkan gazlar tarım ürünlerine, hayvanlara, su kaynaklarına ve ormanlar üzerinde tahribat oluşturuyor. Kükürtdioksit, azotoksit ve partikül gibi maddeleri içerdiğinden dolayı insanların sinir sistemlerini olumsuz etkiliyor.

 

Bacalardan çıkan küller, bölgede yaşayan insanlarda kanser riskini arttırıyor. Daha saymakla bitmez bunun zararları” ifadelerini kullandı.Eskişehir’in bir başka ilçesi olan Mihallıççık’da hali hazırda bir termik santral olduğunu hatırlatan Usluer,  “ Adularya adında bir şirkete ait olan termik santralin sahipleri FETÖ’den tutuklu.

 

Bu şirkete önce kayyum atandı ardından şirket TMSF’ye devredildi. Burada çalışan işçileri düşünen yok elbette! Yaklaşık 900 işçi 4 aydır maaşlarını alamıyorlar. TMSF Başkanı ile iletişime geçelim bu işin bir olurunu bulalım istedik. Haftalardır TMSF başkanından görüşme talep ediyoruz. Randevu talebimize karşın sordukları soru niyetlerini gösteriyor.“ Hangi partinin milletvekilisiniz?”  Bu soru son zamanlarda kamu kurumlarında çok sık karşımıza çıkmaya başladı. Milletin iradesini dillerine pelesenk etmişler bu hadsizliği de açıklasınlar bir zahmet!

 

 

Mihallıççık’daki termik santral de elbette doğaya zararlı, ama bu bölgeye açmışsın, işletiyorsun sonra onu beğenmeyip atıl durumda bırakıp, başkasını açmak nasıl bir akıl anlamak zor! Binlerce ton kömür Adularya’nın kapısına bırakılmış, için için yanıyor. Yoksul halka taş gibi yanmayan kömür dağıtacağınıza bu kömürü dağıtmak aklınıza gelmiyor mu?

 

Kafamızdaki bütün soru işaretlerini Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Enerji Bakanlığı’na sorduk. İşin takipçisi olacağız. Biz Alpu’ya termik santral istemiyoruz. Adularya işçilerinin maaşlarının da derhal verilmesini, insanların mağduriyetlerinin bir an önce giderilmesini istiyoruz. Bu iki mesele birbiriyle çok yakın ilişkili meseleler. İkisinin de süreçlerini yakından takip edeceğim” dedi. ​