CHP’li Türmen: Türkiye hızla diktatörlüğe doğru yürüyor

CHP’li Türmen: Türkiye hızla diktatörlüğe doğru yürüyor
15 Aralık 2014 14:30

CHP İzmir Milletvekili Rıza Türmen, 14 Aralık operasyonuyla ilgili olarak, “Olup bitenleri endişeyle takip ediyoruz. Türkiye hızla diktatörlüğe doğru yürüyor” dedi.

 

Türmen, Meclis’te düzenlediği basın toplantısında, dün, çoğu basın mensubu 27 kişinin gözaltına alındığını, bu sayının bugün daha da artabileceğini söyleyerek, “Burada büyük bir hukuksuzluk zinciri var. Önce sulh ceza hâkimlikleri kuruluyor, sonra operasyon başlatılıyor. Sulh ceza hâkimliklerine iktidara yakın hâkimler atanıyor. Rıza Sarraf’ı tahliye eden hâkim, şimdi bu soruşturmada kararı veren hâkim” diye konuştu.

Tutuklamayı kolaylaştırmak için “makul şüphe” şartının getirildiğini kaydeden Türmen, dosyaya getirilen gizlilik kararı nedeniyle, avukatların gözaltı kararına itiraz ederken neye itiraz ettiklerini bilemediklerini iddia etti.

Türmen, operasyondan 3 gün önce Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Bu ihanet şebekesini çökerteceğiz” dediğini anımsatarak, “Önce Cumhurbaşkanı açıklama yapıyor, sonra operasyon başlıyor. Bu bile ne kadar siyasi saiklerle hareket edildiğini gösteriyor” dedi. Türmen, şöyle konuştu: “Bugün yaşanan basın özgürlüğü sorunudur. Gözaltına alınan basın mensuplarının bundan önce ne yaptıkları ya da buna benzer durumlara kendilerinin geçmişte yol açması, bu noktada önemini kaybediyor. Önemli olan basının bilgi etme hakkından mahrum bırakılması. Böyle gözaltılar ve tutuklamalar basın üzerinde baskı oluşturmaktadır. Savcı takipsizlik kararı verse bile, basının böyle bir muameleye maruz kalması, bir caydırıcı etki yaratmaktadır. Bu baskı nedeniyle, basın kamuoyunu ilgilendiren konuları serbestçe tartışmaktan vazgeçmektedir. Basın üzerinde böyle bir baskı kurulması, basının iletişim hakkından mahrum bırakılması, basın özgürlüğünün ihlalidir. Basın mensupları bu davalardan sonra Hükümeti eleştiren yazılar yazarlarsa başlarına bela gelmeyeceklerinden emin değildir. Basın özgürlüğü kısmi olamaz, yandaş basın için özgürlük, eleştiren basın için baskı olamaz. Olup bitenleri endişeyle takip ediyoruz. Türkiye hızla diktatörlüğe doğru yürüyor. Ülkede diktatörlükte göreceğimiz şeyleri görüyoruz. ‘Paralel yapıya karşı mücadele ediyoruz’ deniliyor. Bununla mücadele yapılıyor diye de bütün özgürlüklerin ortadan kaldırılması demokratik toplumla bağdaşmaz. Basın demokrasinin bekçisidir, bu bekçiliği kaldırdığınız zaman keyfilik gelir ve bugün Türkiye de olan da budur.”

Rıza Türmen, bir soru üzerine, CHP’nin cemaatle aynı görüşleri paylaşmadığını belirterek, “Kim özgürlüğünden mahrum bırakılmışsa CHP onun yanındadır. Bizim özgürlükleri savunmamız cemaati savunduğumuz anlamına gelmez. Daha önce de Balyoz’daki hukuksuzluklara karşı çıkıyorduk, bugün de yaptığımız aynı şey” ifadelerini kullandı.